Saturday, September 15, 2018

Kraj Ljeta

Desi se ,kao ove godine ,da to bude tacno 15, u  Septembru ,al potrefi se  i 16 ili 17,ili 14. ,al  druga Nedelja  ovog mjeseca  je dan kad ,,dijaspora,,  ostavlja Sarajevo ,sabere i pokupi  utiske ,provjeri  slike podjeli osmjehe,   i odleti kuci.Djeca krecu u skolu ,na fakultete ,prodje godisnji  i grad se polako vraca  zivotu svakodnevnice . Poslije  dodju oni ,sto  ne vole  previse guzvu ,al bude ih  samo toliko ,da je i sami ne naprave.Razilaze se oni sa povratnim i ostaju oni u redu za kartu u jednom smjeru.

Prosli su  svi festivali ,derneci.Pojlo se popilo se ,prosulo se , .ljetne baste  kafana jos  samo odrzavaju penzioneri  sa fildjanom kafe ,cevabdzince ,buregdjinice i slasticarne prelaze  na domace racunanje   nabavke ,osmjeh sa lica konobara  blijedi .lokalne kabadahije se vracaju na svoje ,zicara prelazi na rad u zimskim uslovima ,taxsisti izlaze samo po kisi ,zadnji tramvaj  ide prema Ilidzi u pola dvanest ,sa sarajevskog aerodroma  uzlijecu i slijecu avioni ,,Turkisa,, samo iz Istambula, ulicni pjevaci i  prosijaci  sumiraju sezonu i prave  aranzmane za slijedecu ,u bankama  penzineri    ubijaju vrjeme na salterima ,Ferhadija postala  ,,obicna ,, ulica  za  stic negdje.Gospodjo imate li vratiti kusur od 100 Maraka, .Centralni tv dnevnici  smisao zivota ,nema ni Arapa sa pokrivenim zenama ,ni Japanaca ,tek pokoji  pokisli   turista  ispred katedrale  slika Papu i mokri golubovi pod sttrehom  kod Sebilja ,plati ,,Pokopu,, narednih 5 godina da se neko ne ,,useli,,  i sve negdje tako  dok ,do  godine,,  sunce opet  ne izadje  iznad Trebevica .

Prvi i zadnji poziv putnicima za ,,Pizdu materinu,, i nostalgija mjerena brojem ,,lajkova,,postavljenih slika  na Fejsbuku  drugova i drugarica 4.B razreda ,neke generacije uz kometar onih sto nisu mogli  doci :da se nisu nista promjenili ,kad su ih prepoznali.

Najteza vremena dijaspre  su proslost.Trebalo je godina da tako bude.Osporavana u svakom pogledu ,danas je dijaspora ,,dusa,, Sarajeva .Vrati osmjeh na lice grada ,probudi nadu ,donese i ostavi pare ,ponese  2 fildjana i  bakrenu dzezvu i majcu sa natpisom ,,Isti sam dajdza,,ucini da grad ,bar 2 mjesca lici na onaj  kakav je nekad bio ..Kad si doaso,, Kolio  ostajes,, Mogli bi se organizovati i onda  skoro neprimjetno  svi  se vracaju  ili ostaju    i jedni i drugi i razumiju  i oni sto idu da tako mora biti i oni sto ostaju ,sretni sto ne moraju ici.ili ostati i,,razumjeti,,

Jos samo  da  slikam iz zicare.Ova slika ,gdje je ,,puklo,, Sarajevo ce imat najmanje 50 lajkova.Munir ,gazda  kafane u Ferhadiji ,sjedi i pije  svoju prvu jutarnju kafu Pocela je i kisa ,pa je odustao da ,,malom,, kaze da ,,prostre,, stolnjake  na stolove u basti.danes nece al moze bit jos koji lijep dan u Septembru .U cevabdzinici kod Sahina nema  guzve .Deset u pola za 3 minute.Kad nesto bolje razmislim , dijaspora je jedino ono  sto je ostalo  od starog Sarajeva  ili 2 mjeseca ,,onog,, i  ostalih 10 novog grada ,Tako nekako  ispadne,

Austrija  airlines najavljuje polzak  aviona na liniji 428 za Bec.Mole se putnici ;Franc ,Sofija i Gavilo da pristupe pasoskoj kontroli.ili da se vec jednom odluce ,idu li ili ostaju .Samo minut i jedan ,,selfi,, sa Gavrom ili grupni sa svima.,,Nasmi se Gavrllio sta si se smrko.Najgore je ,,proslo,,, .Slika za portret mog grada za hiljadu lajkova.


1 comment:

Anonymous said...

Zato ja idem zadnju sedmicu u oktobru, za Svisvete. Tada jos na grobljima vidis ostarjele sarajlije, koji ustrajaju na onom muliti kulturnom . Do mojega dolazka ce se znati ko je pobjedio na izborima. Slusati isto, ma koje opet glasao za ove idijote. Umorna lica od nade o boljoj buducnosti, poslusati price ko je ovo ljeto posjetio Sarajevo, ko je umro, ko je dignuo sidro.
Sve je isto samo smo mi godinu stariji.
Davor

Pod predsednik(om)

 Super je ovo sa predsednicima  i njihovim sexsualnim zivotima  i cudi me da niko jos do sad nije  napravio neki  ,,tuzni,, pornic u kojem b...