Monday, March 7, 2022

Radio televizija Sarajevo

 Bila su to ona slatka socijalisticka vremena kad je novinar na radio Sarajevu  bio nesto ko pjesnik , leut koji bi samo opjevo ono sto mu je partija  zadala i uoblicio  uspjehe  socijalizma i samoupravl;janja,radnika i seljaka,  te protjero kroz eter za redovnu mjesecnu platu..Na televiziji Sarajevo se  ,,pisalo,, isto i jedina razlika je  slika  ,sto je pjesnik-novinar  uz odu  sistemu  sve to mogao  podrzati i  vizuelno,,.Ok ,ok  bilo je tu i  kritika  na racun onih sto nisu bas  bili na  pravom putu ,al sreca  nije ih bilo mnogo  tako da je  radio  uz muziku  svih vrsta  ,,svirao,, i  druge note  i da niko nije vidio razliku od politickih izvjestaja  i  narodne muzike iz Dzerdana .Svi bili sretni.

Radilo je to  negdje ,koji mjesec ,prije sloma   socijalizma ,kad su na vlast  dosle  narodne stranke sa  drugacijim vidjenjem  politike i muzike .Pocelo je  prvo na televiziji.Tamo  je 90 posto novinara  bilo ili sa sela ili iz malih nacionalnih  sredina ,sto i nije neka velika steta ,da  sa sobom nisu  donijeli i  mentalno stanje tih sredina ili  nacionalizam u podsvjesti ,pa su svi ili gotovo svi preko noci od losih komunistickih novinara postali jos losiji  nacionalisticki .Kada je i ,,corav ,, vidio da dolazi rat  vel,ika vecina tv novinara i prateceg osoblja sa televizije je nestao u  noci.Neki iz straha ,neki iz  ubjedjenja  su  vec sutra postali sastavni dio  novih televizija  ,,nacionalne vrijednosti,,U zgradi  rtv  domu na Alpasinu   su ostali oni sto nisu imali gdje ,trojca koja nisu  vjerovali u nista i  ostatak  SDa partije  sto se deklarisu kao novinari.Necu o tome kako je bilo ,ali tamam na dnevniku vidis  novo lice i nakon 3 dana ga nema ,ispario  ili medju neprijatelje ili  u Anconu/Naravno koga nema  bez njega se moze i mora al sve doslo na svoje i svi bili sretni.

Za razliku od tv Sarajevo na Radiju je  bilo  znatno manje ,,seljaka i papaka  novinara .sa pocetka price , ili odnos je bio u procentima isti kao i na tvu,samo obrnut,90 naprema deset  u korist ,,normalnih,,pa se toliko  nije  bjezalo i odlazilo  ili jos jasnije  na  radiju u svim redakcijama je  radilo vise  novinara i prateceg osoblja koje su zvali  Sarajevska raja  koja je  na pocetku vjerovala da je ostala na pravoj strani koja se bori za gradjansku Bih ,da bi iz dana u dan i mjeseca u mjesec uvidla svoje zablude i  buducnost potrazili   u avionima koji su se vracali po humanitarnu pomoc.

Naravno da u ovakvom jednom kratkom texstu nije istorijat RTVa Sarajevo ,ali vrijedno je zabiljeziti . A o ,,imenima,, ne treba  ,kad svi znaju  i ko i kad i gdje ,pa da pocnem nabrajati  samo bi me odvelo na put da nekoga zaboravim  a da nije bio manje vazan  i vise nevazan od ostalih.

Ok jos nesto,i ako niste znali ,Najveci  neprijatelj istine je  ,,Sretan  novinar,,

2 comments:

Anonymous said...

Kako nam je MIcko u poplavljenoj Australiji?
Nesto mi svi sretni novinari slabo brinu oko prijatelja?
F.

Micko said...

Scum drugaricama sretan 8.Mart dan žena koji smo slavili i poštovali za vrijeme nenarodnom režima kad je nacionalizam i fašizam bio zabranjen. Dolaskom ova dva demokratska elementa ostadoše samo vjerski praznici i simboli. Žalosno.

Hvala tetka na brizi. Ja jesam lud ali nisam glup da pravim kuću pored vode nego na brdu i nema poplave. Sve je pod kontrolom.
Pozdrav od veselog Micka i magarca pored kazana iz kojeg mirise šljivovica. E zato sam se ja borio.

Pod predsednik(om)

 Super je ovo sa predsednicima  i njihovim sexsualnim zivotima  i cudi me da niko jos do sad nije  napravio neki  ,,tuzni,, pornic u kojem b...