Saturday, January 20, 2018

Bolji zivot

Slabo funkcionisem na  ,,minusima,,,,Raskravio se,,Juce je u Orlandu bilo minus jedan ,a meni i na 15 zima.Talas hladnoce koji je zahvatio Ameriku stigo je i na Floridu.Kazu nece dugo jer meteorolozi vec za danas najavljuju  temparature koje ovu saveznu americku drzavu ,od milja zvanu ,,sansajn stejt,, vracaju na mjesto pod suncem kojoj i pripada,

Znate li sta je ,,tuga,,Tuga je kad iz Bosne  u potrazi za ,,boljim zivotom,, dodjes u Ameriku ,postanes  ,,homles,i smrznes se na klupi u parku ,  grada ,,Midlsborna ,, ili tako nekako, u drzavi Vermontu.

Zvanicnih podataka o tome ,koliko ,,nas,, ima u Americi nema,Kazu oko milion,Ok, milion,Bezbroj puta sam se pito ,ima li medju 3 ili 4 miliona ,neki kazu i vise homlesa i ,,nasih,, ljudi,Ok koja je razlika izmedju  americkog i naseg homlesa,Pola ovih prvih  je to postalo svojom vlastitom odlukom ,a drugo pola su tu negdje  izmedju ,a sigurno niko ,,nas,, nije dosao iz Bosne da u Americi postane homles,Vijest da je Suad ili Sead ,niie ni vazno ,a ni prezime ,koji je iz Bosne dosao ovamo prije dvadesetak godina ,nadjen smrznut ,na klupi lokalnog parka grada u Vermantu ,dala je odgovor na moje pitanje ,da ,,nas,, ima i homlesa,pa ti se nekako stegne oko srca ,ne zato sto je ,,homles,, nego sto je ,,nas,,

Da se u istom gadu ,istom parku ,na istoj klupi smrzao,, neki  Dzo,,bila bi to vijest  za ,,preskociti,,al kad procitas  ime i prezime na ,,IC,,lazu svi koji ce reci da ih nije briga i da nema razlike izmedju Suada i Dzoa,a ima jer je Dzo odlucio da postane homles ,a Suad da potrazi bolji zivot,Zao mi covjeka ,duplo.Zato sto je bio homles i sto je nas,Haj ovo prvo jos i nekako ,al ovo drugo nikako,Da ,,puknes ,, iz jebene Bosne u Ameriku i da tu zavrsis na jebenoj klupi ,jebenog grada ,Mildebrga, ili nesto slicno ,svoj ,,faking,, zivot ,to se zove ,jebena sudbina.

19 comments:

Anonymous said...

Nista cudno. Imaju dvojica u Sydneyu, jedan is BL a drugi nas Sarajlija s Cengic Vile, u dva razlicita dijela grada, pravi homelessi koji smrde I guraju kolica. Ovaj iz BL je bio manje vise normalan do prije koju godinu pa iznenada puko, nedavno kad sam bio u posjeti starom komsiluku na Bondaju frapirao sam se kad sam ga vidio. A dok sam bio u Majamiju slucajno sam sreo jednog Beogradjanina koji je na granici da bude kao ona dvojica u Australiji. Samo srecom u tim gradovima ne mogu da se smrznu na klupi kao u Vermontu.

nesloga

Anonymous said...

Na zalost, tako se desilo. Pokoj mu dusu.
----
Prica oko 'homeless' je na vise levela; imaju oni normalno imucni, ali su otisli iz svog grada zbog nekog prkosa i izigravaju homeless;

Pravi homeless su registrovani, cak i ako zive u nekom parku pod drvecem ili u satoru, te dobivaju neku finansijsku pomoc ili bonove za hranu na neku adresu, vecinom adresu neke crkve.

Homeless-kriminalci, sitni lopovi ili duznici drzavi (iz drugih provincija ili drzava) izbjegavaju svaku registraciju i pomoc od drzave i pojedinaca. Snalaze se na razne nacine za hranu, spavanje i odjecu. Neki od njih i ne znaju da se mogu na vrlo pogodan nacin dogovoriti sa drzavom za otplatu nekog duga, ali im nacin zivota predje u naviku i ne zele da mijenjaju svoj status. Dobro im i od prodaje plasticnih flasa.

Licno znam par njih koji su, bar prema meni, bili fer, nekako su me postovali kao majku a moguce i zato sto sam ih pozdravljala ili zastajala i pricala s njima, cak se i grlila na ulici od radosti kad sam vidila da su zivi i zdravi.
Lako se prepozna ko je bio u zatvoru duze vremena, vrlo inteligentni ljudi, nacitani, zeljni prijateljstva i neke price bas kao sto i mi ovdje pricamo ili se zezamo.
Nosila sam im moje kolace--imamo svu pohvalu za nasu visokoholesterolsku hranu!
Jedan mi je cak cuvao dijete poslije skole dok ja ne bih stigla sa college, sta vise pozitivno da kazem.

Najgora kategorija homeless/beskucnika (nije najgora po pitanju kriminala) su oni mentalno bolesni. Djeluju normalno, ali kad ih covjek uputi na socijalnu sluzbu, na neku crkvu koja pomaze drugima (a u Sj. Amerika crkve i ostale vjerske institucije pomazu sviju, za razliku od jadne BiH i ostalih pratecih republika i vjerskih 'objekata') ne znaju sta da traze ili ne razumiju kakve pogodnosti imaju. Ako su roditelji umrli, ako nema nekog blizeg da brine oko mentalno bolesne osobe tu se vidi crna buducnost.
Neki imaju placen smjestaj i hranu, ali sta ako covjek ne osjeca temperaturne razlike? Znate li koliko ima takvih i medju nasim rodjacima i prijateljima?
Ne mora covjek biti beskucnik da se smrzne na niskoj temperaturi. Moze da bude i dijabeticar ili da mu nedostaje nekog minerala/vitamina te ne osjeca nikakve razlike temperature.

Novinari su toliko povrsni u svojim izvjestavanjima, vazno da su Amerika i Balkan uvijek u nekoj relaciji, pa makar i preko minusa.

Feniks

Čole said...

Uuuuuu! E ovo je komentar, kapa dole. Svaka čast Feniks. Jako prijatno iznenađenje. Pravi magistarski rad na temu homlesa. Nek se Dalibor sakrije u mišiju rupu, 'vako se piše. A sve nešto kontam da nije prepisala odnekle? Šta bi ti flilo Tetka da privedeš sebi jednog, da se ne grlite po ulici?. Od njegove pomoći i tvoje penzije, mogli bi fino živiti. Mešćini da i ja imam malo homleskih gena. Ono jest da imam krov nad glavom ali sve ostalo nemam. Umjesto kolica, vozam onu korsicu, razlika skoro nikakva. Još da mi 'oće naići neka, 'vako ko naša Feniks, pa da se malo izgrlimo i pomazimo. Samo da to ne pređe u neku ozbiljnu vezu.

Hashim said...

Cole,
Cha je bilo tega vise ni, moras se pomiriti s' tim.

Anonymous said...

Ribaru, Ribaru,
sta mogu, svi mi iz RS-a oli Federacije oli entiteta smo takvi, dobrog srca pa naHebemo bas zbog te corsice (sto mislis da homeless ne vozaju (?!) ili sto se vozaju avionom od jedne provincije do druge, mogla bi Te drzati budnog vise od 1001 noci pricama oko toga ko je 'homeless oliti beskucnik).
Sta ces moralo bi se i spavati, a onda 'ode' glava.

Jos kad bi znala da neces jesti mladog bijelog luka oli kakve smrdljive trave mogla bi i planirati da Te malo zagrlim.

Feniks

dalibor bilic said...

Wau ,Od homlesa smo dosli u situaciju da se Coletu prijeti zagrljajem.

Anonymous said...

wow, wow, wow,
ne brini urednice, nista od toga sa Ribarom, a nije da ne bi volila da ga malo naljutim;

Cim dijaspora rasiri krila prema Balkanu starosjedioci navale po luku, pa ne znas je li placu od luka, drame ili od tuge sto i oni nisu otisli, prisjete se, ako nista zbog crvenog pasosa.

Feniks

Čole said...

Kada si ti u pitanju, odreći ću se i prasetine ako treba. Nemoj samo da bude đaba. cccsss...

Anonymous said...

samo da vam javim da sam ostao udovac

Anonymous said...

Ostao ili postao, velika je razlika pa pojasni malo

Čole said...

Treba li izraziti saučešće? Ova poruka ti i neje nešto šaljiva. A i red bi bio da nam se napokon predstaviš.

Anonymous said...

Ribaru,
udovac je konkurencija, ja tako shvatam.

U ovim godinama, ama, ama,amaaaaaaa
Ribara na jednu sisu, a udovca na drugu...
godinamaama, ama, ama, godinama...da vas utjesim.
Feniks

Čole said...

Ja bih ako može na obadvije sise.

Kevrin potok said...

Ostadoh, to jest postadoh udovac, a sve mi je bila od gimnazijskih dana. Neznam kako dalje sad.

Čole said...

Dobri naš Kevro primi moje najiskrenije saučešće. Mi ovdje svašta kažemo jedni drugim ali vjeruj mi da je to samo zezancija. Ovo sada, na žalost nije. Vjeruj mi da svi mi sa ovog bloga najiskrenije saučestvujemo s tobom u ovim teškim po tebe trenutcima. Kako vjernici vole reći u ovakvim situacijama, a evo i ja počinjem vjerovati u to, da je otišla na bolje mjesto, pa neka ti to bude neka utjeha. Bit ćemo uz tebe u ovim trenutcima, vjeruj mi, bar na ovaj način. U našem timu si bio a nadam se da ćeš i ostati. Jebiga Kevro, nema se šta pametno reći u ovakvim situacijama. Ja natrkeljah svašta u najboljoj namjeri. Znam da ti ovo neće ni malo pomoći ali, naprosto sam osjetio potrebu da ti nešto napišem. Javljaj nam se. Veliki pozdrav sa Romanije.

Micko said...

Kevro primi moje saucesce i neka ti utjeha bude ona narodna: “sretnima žene umiru,a nesretnima kuće gore”.

Anonymous said...

Kevro, ne znamo se, primi moje saucesce.
Nekad ne znamo je li gore zivima ili onima sto su nas napustili.
Ribar je sve napisao, a zivot ide dalje, ne pita o cemu razmisljamo.

Mene je posao izvukao iz te krize, pa ako imas bilo sta da radis, i to fizicki, radi.
Nama u dalekom svijetu nedostaju groblja kao kod nas u bivsoj zemlji. Ovdje ili ne znas gdje je groblje ili je daleko, uglavnom ne moze covjek pjesice pa da se umori dok dodje do tamo, a nigdje ni klupe da covjek sjedne i poprica sa onim grobom gdje je neko voljen ili poznat sahranjen.
Feniks

Kevrin potok said...

Hvala vam svima!

dalibor bilic said...

Nisam gledo ove komentare ,iz proslog texsta ,a jutros otvorih i nemam nista drugo za rec ,osim da mi je jako zao Kevro.Primi izraze mog dubokog saucesca .

O Nono ,nono, nono ,dobri moj hdz

 U Americi uvijek zanimljivo.Evo ovde na Floridi ,politicari ., osim  sto se bave  jako vaznim egzistencijalnim  pitanjima-koliko,  brinu i ...