Friday, May 7, 2021

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: Jovo i Adis

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: Jovo i Adis: Dok se jos nije osusila ,,tinta,,sa dajtonskog mirovnog sporazuma i dok je zadnja traktorska prikolica ,sa registraciskim oznakama  ,,Sokol...

1 comment:

Anonymous said...

Vozovi, vozovi...mislim da nasi roditelji nisu bili ni svjesni koliko je to opasno bilo za djecu.
Meni 10 godina i putujem sa rodicom koja samo gleda momke a i oni nju. Ne znam kako smo stigle na odrediste, ali se sjecam da je neko spavao gore u onoj mrezi za kofere, a sve mi se cini da sam ja bila na podu ispod sjedala na nekom kartonu. Puno. Ne sjecam se ni hrane ni broja putnika u tom dijelu. Znam da je bilo dupke puno. I niko nije rondao, sto je najzanimljivije
Drvena klasa ili mozda onaj kupe, ne sjecam se tog dijela.

Onda na more, malo starija...gdje su odrasli bili? Bili su, ali gdje? U vagon restoranu? Sve sigurno, niko nikog ne dira. Kondukter dodje a mi samo kazemo da je tata tamo naprijed, i vozi. Ona drzava, Jugoslavija se zvala.

A tek 2008, Banja luka...mlad i zdrav lopov je pokusao skinuti moju tasnu u onoj guzvi da se ukrcam u voz, Rekoh mu sto ne trazis moje srce, on se samo zacrvenio, i tako haj/klaj vozom za Sarajevo, prava avantura: sjednnem do vrata i zaglavim nogu s cipelom u otvorena vrata za svaki slucaj, teksas voz...Boze me sacuvaj...u svojoj zemlji, kao? Kao?
Na svakoj stanici neko ulece i trazi 2 eura. Ti sto su uletali su bili dobro misicavi mladici, naucilo zicati.
A tek Cigo s harmonikom, meni svirao...sto se nije ostalima okrenuo vec meni? Hajde, malo sam platila za fotografiju. Ja pivu uzela, ima negdje dokumentovano.
Dvije Juznosrbijanke se nesto dogovarale znakovima, mlada i svekrva.
Original iz Sarajeva, jasta!
Na kraju priznase da su cccceeeettttt..., jassta! Nasi Srbijanci, rodom negdje iz Indije, originalno iz Sarajeva, jassta!
Smjena konduktera u Novom, svi dobri ljudi, je li zima, je li vruce, sad cemo to regulisati i stvarno, sve po zeljama. da budu bolji od onih drugih.
Starija gospodja u potpuno bijeloj odori se preseli kod nas, na sigurno. Valjda smo bili malo sigurniji od onih iz njenog kupera...

A mi zene kao oni flamingo, uredjene za putovanje, a kad nadrljamo ne razmisljamo da smo same krive.
Vozovi...od Turske do Stuttgarta, sjedi, ssuti i posmatraj.
Pustaj nokte ili za svaki slucaj parfem u spreju pa u occi. Spontana odbrana, inace, sve drugo ostrije mogu upotrijebiti protiv vas a ne protiv napadaca.

Haj/klaj/haj/klaj
Ne znam bi li opet za Sarajevo vozom? Ne znam ni za autobus? Mozda ako malo ssenem!
F.

Pod predsednik(om)

 Super je ovo sa predsednicima  i njihovim sexsualnim zivotima  i cudi me da niko jos do sad nije  napravio neki  ,,tuzni,, pornic u kojem b...