Thursday, March 9, 2023

A ,,Plava voda ,, tece li tece

Prodavo Cigo diplome na Arizona pijaci kod  Tuzle, dole prema Savi,,Izlozio na tezgu,Rasprostro,Dodje covjek  sa zenom u njega ,stade i gleda,,Pita : Posto su diplome ,  ,Kaze Cigo od 200 do 600 Maraka, ,Pita ovaj gospodin sa zenom :Imas li  ,,medicine,,  ;Imam i kosta 600 Maraka,  ,Skupa ,Mozel jeftinije,veli musterija , ,Gleda Cigo,mjerka i veli ,Moze za 500 ,al pod uslovom da  malo ispitam   Dogovoreno ,al ostavi da ja upisem ime, Bar pola  onih sto u Bosni imaju  neku  diplomu ,poslije 92, . je lazna ko i  ova,,Ako se ovim tempom bude nastavilo u  oduzimanju   diploma  ostace Bosna i Hercegovina  i bez  doktora  a i bez drugih strucnjaka vaznih za opsti prosperitet  i napredak  drzave i naroda,Lazu da Sabija nije zavrsila fakultet ,Mozda i nije onaj  zvanicni ,al onaj  nanin u Sandzaku ,ne samo da je diplomirala nego i magistrirala,a prva iskustva  iz medicine sticala na dedinoj seciji dok se igrala doktora sa sinom komsije  Mehe zvanog Meho -Debejki ,Diplomu jos  licno  napravio  Ramiz  ,vlasnik  tvornice Levis farmerki  i ,,kompanije ,, satova ,,Roljeks,,iz  Novog Paqzara,Ok hajmo ovako ,Znal Sabija izmjerit  temparaturu ,Zna ,Znal  stavit obloge na noge od  rendanog krompira ,Zna,Znal salit stravu,Zna ,Znal  iscjedit bubuljicu,Zna ,Znal drzat za celo  dok  neko povraca ,Zna ,pa sta hocete ,ne zna vise ni onaj  sto je dobio  diplomu  medicinskog fakulteta po svim selima u BiH,.Ucinilo mi se da ova nepravda nanesena Sabiji nema verze sa  reisom  i njegovim pozivom na oruzije ,al kako tamo sve ima veze sa izetbegovicoma ,otkrio sam zapravo da je reis pozvao narod  da se  fata oruzija i zastiti   ,,orginal  diplomu,, iz  Novog Pazara ,koju je i napravio i potpiso  Ramiz ,sin reisove  zaove Dzemile ,pa je ovim poteziom ,reis nastojo zastititi i  svoj ali i integritet  Sabije i Ramiza i  svoje zaove Dzemile.

Ok  ,moze i ovako.Uzeli  dusmani Sabiji  diplomu  na nagovor  onih sto nisu pravi Bosnjaci  i sto nisu u SDA  stranci,Mogla je Sabija isti dan otici do Kiseljaka  i tamo kupiti  novu diplomu  Mr,Pr ,Dr , kadiologa  nuklearne medicine  za samo 800 maraka ,a nije ,sto znaci  da joj je  vise stalo  do one  nanine  iz Sandjaka nego  do ove iz Kiseljaka  medicinskog fakulteta Ante  D,  sto je prije rata drzo  hemisku cistionu  a posto doktor i zavrsio medicinu u Ljubuskom,a danas radi ko hirurg u jednoj  bolnici u Hercegovini,  na  fakultetu  Jure  A,  sto je prije rata  bio autoprevoznik  i koji je  diplomu  oduzeo od  Srbina Riste K bivseg portira u zgradi opstine  na Sokocu ,,  koja je bila bez imena   ,te on dopiso svoje,Necu dalje  na kojem je fakultetu  Risto  dobio svoju diplomu ,ali kolo  znanja   se taliko razigralo  da je sad pitanje ko je tu  dobio a ko izgubio ,al da je sve odrazilo  na opstem  kvalitetu  zivota  nije sporno,Postovana  gospodo molim vas da zaustavite  oduzimanje  diploma   jer ce mo  ostati  sa doktorima koji  ni Plivadon ne znaju prepisati  i tad ce  nam zagospodariti   samo specijalisti  mentalnih  b olesti ,onin sto lijece budale, ili dodjes ti  doktoru  da ti pomogne oko secera a on ti  iznese kafu sa dvije kocke  i rahatlokum, i pocne te ubjedzivati  da su svi problemi   samo u ,,glavi,, ,Pobudalice cijela drzava ako vec nije od ,,rahata, sa ili  bez  lokuma , ,Ili je vec  prekasno za bilo koju   dijagnozu,

P,S,Dok radi ovo sa provjerama,Jel onaj Andric iz Travnika ,Jes a, Jeli od tamo  dolazi najveci broj ,,laznih ,, diploma,Dolazi,Trebo bi neko  ,,pod sijalicu  staviti,, i  onu   Ivinu  Nobelovu,Ne kazem ja nista al suh,mi se svezo.Sve sto  dodje ili ode iz Bosne i Hercegovine mora biti  predmet  duboke analize i provjere.

1 comment:

Anonymous said...

I sav jad i cemer da se izlije na Sebiju? Je li to u redu?
Toliko kriminalaca i ubica seta okolo slobodno, ali hajde udri po Sebiji.

Ne poznam zenu, niti sam bila njenstudent a ni pacijent, ali ne moze biti da nema nekih prijatelja koji je poznaju i mogli bi stati uz nju?

Nema diplome?
Koliki su radili poslije Drugog Svj. Rata bez diplome? Bili direktori raznih preduzeca, bolnica...i nije bilo hajke na diplome.
Pa i poslije 1970 g. su neki imenovani za direktore a nisu imali diplome?
ma, nikome nista, navalimo na Sebiju. Nije u redu.

Sta cemo sa onom djecom rodjenom po raznim zemljama, bez ljubavi roditelja, rodjeni da roditelji dobiju lakse drzavljanstvo zemlje u kojoj su se nasli kao izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, a i iz Srbije, bora mu?

Nije bilo ljubavi? Nije! Ali, hajde...necemo o tome. Djeca lijepa, inteligentna, napredna, bice nesto od tih generacija rodjenih samo radi drzavljanstva.
F.

Pod predsednik(om)

 Super je ovo sa predsednicima  i njihovim sexsualnim zivotima  i cudi me da niko jos do sad nije  napravio neki  ,,tuzni,, pornic u kojem b...