Sunday, April 12, 2020

Na barikadama kapitalizma.

Tesko je reci koliko je ,,Korona,, nacela Kapitalizam i sta ce se dalje desavat ,al mi se cini da ce prije virus odustat  nego poredak.Branit ce Amerika kapitalizam   ,do zadnje kapi krvi  i vjerovatno uspjeti u tome ,mada ono sto ostane  vise nece biti isto ,ne zato sto  neko zeli  promjene , ,nego zbog  sticaja okolnosti  izazvanog  ,,Pendemiom,, ciji je  udar na  ekonomsku sveru  tolki  da ce zatalasat i drustvenu ,ali vjerovatno nedovoljno  za bilo koju vrstu revolucije ili kako sad izgleda  kapitalizam  mora malo popustiti ,samo je pitanje  koliko i sta ce se desiti kad sve prodje ,odnosno  ima li kapitlizam  snage  da ponovo namota ili ce se morati zadovoljiti  onim sto ostane.

Slucajno ili ne ,ali u doba najvece  ekspanzije  Korone ,Berni Sanders  je odustao  od kandidature demokratskog  predstavnika  za predsednika  i   kandidat  ove straanke  koji ce na Trampa je Joe Biden.To je gotova stvar  i najvece pitanje je sad ,hoce li oni koji su  do sad podrzavali Sandersa podrzat i Bidena.Dvije su to razlicite ,,skole,, Jedna -Sandersova koja je zagovarala  sve iz pocetka ,svi prvacici ,od toga da  svaki Amerikanac ima  zdravstveno osiguranje ,da minimalna satnicca  bude 15  Dolara ,da se  stane u kraj  kriminalu  banaka i osiguravajucih  kuca ,da se  stavi pod kontrolu market i jos  puno toga ,naspram  Bidena  koji je i dalje za selektivnu zdravstvenu zastitu ,za satnicu od 8 Dolara ,za  dogovor sa bankama i osiguranjima ,za  malo blazi Wall strit ,odnosno da malo premjerimo ,koji je  u 100 metara  30 daleko od Trampa ,za razliku od Sandersa koji je  daleko svih  sto.Vec nekoliko puta sam pokusao objasniti sto Biden a ne Sanders  i tesko je to bilo kome ..nacrtati,  osim onim  sto ovde zive  i koji ce razumjeti  svaku reakciju obicnog  covjeka na   pojam ,,Socijalizam,,  sto podrazumjeva sve  negativno  ili i ako bi imali izbora  Tramp ili Socijalizam i oni  najzakletiji demokrati  bi izabrali Donalda,Sto godina ,,ubijas,, sa Socijalizmom  i ocekujes da ga ljudi prihvate za  godinu.Nema sanse/

Da ..zakljucam,, Tesko da ce  ovde neko  samovoljno  pristati na promjene  u korist vlastite stete ,kapitalisti,, ali ce ih  Korona  natjerat  bar da se  dobro zamisle ,jer ako odpustis 50 hiljada radnika ,tvoje  bogastvo i Milioni ostaju ,a tih 50 i njihove  porodice nemaju sta jesti ,moglo bi se desiti  da ti i slicni krenu putem da otimaju ,put koji niko ne moze kontrlolisati  ,pa ce onda ovi  ostati i bez jednog  Dolara ,a imali  su sansu zadrzat bar pola.Najvjerovatniji scenario je ovaj  sa popustanjem ,mada  su svi savovi  nategnuti ,al ako ima neko  ko ce  braniti kapitalizam do posljednje kapi krvi  i na barkadi   goloruk ici na Koronu ,onda   je to  Amerika .ili jos  bolje  ako bi Amerikanci imali izbora  Korona ii Socijalizam , nema  dileme .Virus.Pameti.

1 comment:

Marijan said...

Kapitalizam, socijalizam, korona?
Bez rada nema ništa. E sada, ako potomcima u naslijeđe ostvimo dovoljno novca, a ne i radne navike ovo prvo pada u „vodu“.
Od pamtivjeka, nastankom čovjeka, u njemu je nastao i poriv dominacije nad drugim ljudima. „Lijepo je imati vlastite „robove“ da nam ostvaruju ono što ne možemo sami, pa i mnogo više.
Socijalizam, socijalna pravda, jednakost... lijepo zamišljeno ali , u startu se kosi sa ovim što sam gore napisao. Pri nastanku Slovenske države, jednom njihovom političaru predizborna je bila (parafraziram): „Svaki čovjek ima pravo na tri obroka dnevno, odjeću, obuću i po jedan kozarček (čašu) soka, vina ili piva poslije obroka“ (utopija)? Čini mi se da nije ni dočekao izbore – ukokali su ga. Socijalizam, lijepo skontano – svi smo jednaki samo što su neki malo „jednakiji“.
Kapitalizam... i to je lijepo skontano, a u prilog mu ide i ova teza odozgo. .. pa tu je sloboda, „američki san“ i slični snovi. „Kapitalista“ ima dva jedina sna – namaknuti što više love, a uposlenike što manje platiti – najidealnije bi bilo da rade đabe. Čini mi se da je i u Egiptu u doba faraona bio kapitalizam... uposlenost je bila maksimalna.
Korona... *ebeš socijalizam, kapitalizam, kokuze, lovu i lovatore – užasavam je se, ali neumoljiva je - ni po babu ni po stričevima! Kao stvorena za one koji u svakoj prilici Boga prizivaju!
*ebeš radnika koji se prihvati pisanja ( Micku svaka čast, kao i ja – Titina škola)... aj' dosta sam i ja filozofirao,
pozdrav svima!

Pod predsednik(om)

 Super je ovo sa predsednicima  i njihovim sexsualnim zivotima  i cudi me da niko jos do sad nije  napravio neki  ,,tuzni,, pornic u kojem b...