Sunday, June 14, 2020

U 2 iza ponoci

U 2 ujutro ,Downtown -centar  Orlanda ,vise volim srest 3 policajca ,  , nego 3 crnca,,,A nisam rasista.

Racunam nesto koliko bi ,primjera radi Svedska mogla zivjet normalno bez policije ,Jedan dan ,Vise, Sedmicu ,Vise ,Mjesec ,Vise ,Mogla bi sigurno nekoliko mjeseci .Koliko bi mogla Canada , Austrija  ili recimo Slovenija .Tu negdje  i to sto  neko odredjeno vrijeme nebi bilo policije nebi znacajno uticalo  na zivot i  situaciju .Koliko bi Amerika mogla bez policije.Jedan sat mozda dok bi sznali da je nema a onda  apokalipsa ,uragan 10 kategorije ,Cunami ,da bi nakon jedno 3 sata  americka drzava bila   u stanju kad su  dinosaurusi po njoj  hodali .

Policija je za sve kriva ,I za Wall strit i za  lopovske banke i  insurens kopanioje i za  hiljade  drugih stvari  i kad se  policija uspije staviti pod kontrolu  u Americi vise nema problema.Naravno da americka policija nije idealna  i kako to da velika vecina nas nema  nikakvih problema sa ljudima u uniformi ,ako se ne racuna saobracajni prekrsaji ,a odredjena populacija  bez obzira  o kojoj se boji koze radi  skace sa problema u problem.Nije naveci problem ,,crnih ,, Amerikanaca  policajac  kao sto zele prikazati ,nego onaj sto im neda da se skoluju ,sto im neda posao , sto cini sve  da im onemoguci normalan zivot a koji se krije pod  plastom  direktora neke banke ili lopovske kompanije  ili mesetara na Wall stritu  ciji rasizam  potice iz doba  robovlasnistva  kao ekonomska kategorija  jer su robovi radili besplatno i to im nedostaje,  a danas isturanjem policije kao najveceg neprijatelja ,,crnaca,,  sakrivaju svoj  zlocin  i u ovoj konfrontaciji  guraju u ledja obadvije strane  da budu agresivnije  jer sto budu  vise  ratoborni ,,manja je mogucnost da se  vidi pravi krivac.Rasizam nije  sukob policije i  odrtedjene rasne rupe  nego sukob ideologija  u kojoj jedna nastoji  dominirati  drugom  pod plastom  boje koze a u stvari  radi se o  sukobu interesa ,gdje jednima odgovara   stanje  koje traje 300  godina a drugima  bi da to stanje promjene i borbu dovedu na nivo ekonomskog a ne  vizulenog  faktora a i da piscu ovih redova  bude svejedno ,kad izadje iz  nekog bara  u centru Orlanda  u 2 sata iza ponoci ,hoce li sresti 3 policajca ili 3 crnca .E to se zove  predrasuda. ili  hm, strah.Pojma nemam/

2 comments:

Anonymous said...

Nije mi jasno cemu inat, kao da su tamnoputi porijeklom iz Bosne.
Inat, eto bas hocu i tako dalje do kraja.

Policija je utrenirana da puca oko srca!

Zasto ne pucaju u noge?
Gledam vijesti oko tamnoputog mladica koji 'ogorceno' prica kako ga nisu pustili u zgradu poznatog univerziteta; kao supervajzor mu rekao da je dovoljno pismo pa ce ga portir pustiti u laboratoriju!
Naivni nalecu, vidi kakav je portic, odmjerio ga od glave do pete itd.

Ako je neko student taj ima i odgovarajucu karticu sa magnetnim kodom kojom moze otvoriti vrata u odredjeno vrijeme. Zna se u koje vrijeme i na koja vrata udje u zgradu i kad izadje.
Sve upute dobiju emailom, Sezame otvori se radi elektronski, ali on je kao crn pa ga portir nije pustio?
Dobar mu i supervajzor kad je rekao da mu je pismo dovoljno...

(Rukom ne smijem prema policajcu, a kamoli da trgnem tezer od policajca!)

Ko koga ovdje vuce za bradu?
F.

Marijan said...

Ja čudna čojeka... šta ćeš ti u dva iza ponoći cunjati po Orlandu? Ja da to radim ovdje u slobodarskoj BiH, ma nema šanse! Sa prvim mrakom ja i normalan svijet idemo u kuću... nema šanse da mi neko zaboravi "zastavu" u leđima za 10 KM u neke tamo tamne, sitne sate...
---
Nego jedan biser našeg zdravstva. Prije desetak dana, svastika od unuka otišla da operiše krajnike, ko biva stekli se uslovi. Izašla iz bolnice, a grlo boli li boli, kažu treba malo. Nakon nekoliko dana ona opet doktoru, dokujdisali bolovi, kad ono, "bezazleno" - stručnjaci zaboravili parče gaze!
Nešto me, ma nije da se plašim, al strah me. Ne volim da mi je bolnica ni u vidokrugu!
Što moja supruga i loza, bome vino il' piva može da izliječi, to niko ne može... a doktori se ko fol trude da zdravi umremo!
Vidiš, svako ima svoju muku...
pozdrav svima!

Pod predsednik(om)

 Super je ovo sa predsednicima  i njihovim sexsualnim zivotima  i cudi me da niko jos do sad nije  napravio neki  ,,tuzni,, pornic u kojem b...