Thursday, August 6, 2020

Tunjel

Da niste slucajno mislili ,da su se ovi iz  SDA stranke ,,borili,, u ratu da ,,Hastahana,, i ostali slicni sadrzaji,poslije, budu parkovi.Jasta su.Vrijeme je  da se ,,rat ,, naplati.Obicno pobjednik  ceka neko vrijeme da unovci  patriotizam ,ali i u nerjesenom rezulatatu ,kakav je bio u Sarajevu  se moze dobro  zaraditi.Meni je  licno svejedno.Onih 7 dana sto jednom u  godini ili u  nekoliko provedem  tamo   Hastahana i  slicna mjesta mogu biti i bogomolje ali i javne kuce.Onima sto  dole zive nebi trebalo biti.

Pocelo  je inace ,prije 27  godina sa takozvanim ,,tunelom spasa,, koji je prokopan ispod aerodromske piste  i koji je spajao  dva  fizicki odjeljenja  djela grada pod istom vojnom kontrolom.Tunel je kazu ,imao za cilj  da se  blokada ,koju su  Srbi  nametnuli gradu ,razbije i da se  kroz  tunel  u grad i iz njega  iznosi i unosi  sve sto je potrebno za njegovu odbranu  i sto bi pomoglo njegovim stanovnicima da prezive opasadu .Da  budemo realni   pomoglo je.Ne bi ulazio u detalje  sta je sve ratno korisno uslo i proslo kroz  tunel  ,ali je  sigurno valjalo ,ali bi malo o onome  sto bas i nije  oruzije ,ali je pucalo ko  atomska ,odnosno koliko je tunel koristio za  prvobitnu namjenu a koliko za  sverc i  lopovluke  pod okriljem onih koji su  sve to kontrolisali.Svojevremeno je u ratu kruzila prica da ce  sukobi prestati kad u gradu  nestane i zadnje Marke ,odnosno kad  i ta zadnja  Dojce Marka iz  supljeg dzepa obicnog  Sarajlije  predje  u vrece  para onih  koji su imali vojno politicku moc  u to  doba i na toj lokaciji.Hajmo malo o Srbima  sto su zatvorili Sarajevo.Bojali se da ce u grad stizati oruzije  a i stizalo je  kroz tunel skupa sa kafom ,secerom ,krompirom  i ostalim  namirnicama koje su preko piste kostale po,,kili,,Marku a  u Dobrinji i dalje 100.Ovi koji su  uzimali razliku od 99 Maraka  su morali  biti jako dobri sa  neprijateljskom stranom da  ne daj boze otvore Sarajevo  i da ljudi mogu po normalnim cijenama kupiti  hranu da prezive.Sarajevo je bio bogat grad.Koliko se miliona Maraka ,desetine ili stotine ,uzelo na ,,tunelu,, tesko je reci ,ali je cifra  sigurno da boli glava ,da bi nakon rata  tunel pretvoren u muzej i nazvan ,,tunel spasa,, bio jaka simbolika onog sto se tamo i tad desavalo ,pocev od odbrane  do kriminala  sto je karakterisalo rat  na svim prostorima  Bosne i Hercegovine.Onda se cekalo nekoliko godina ,da se sve  malo smiri  , i onda dolazimo  do onog  :Sta mislite da su se oni iz nacionalnih partija  u Sarajevu borili ,da Hastahana  i slicni prostori budu parkovi ili ,,banke,,sto samo aludira na ona ratna vremena  i sta mislte da je tunel  prokopan da bi u grad uslo oruzije  ili kila secera po 100 Maraka.Nego nesto kontam  sta bi se sve  moglo  napraviti na mjestu ,,Velikog parka.Kvadrat garant deset milja. ,,Sta ce park u centru grada i  na onom mjestu a i neke  duboke rupe su se pocele pojavljivat.ko znak da na kraju zemlja sve proguta  i da svaki  tunel ima 2 ulaza i  isti broj izlaza.i da svijetlo ne mora  obevezno bit na kraju .Sve zavisi sa kojeg nivoa gledas.

1 comment:

Anonymous said...

Slicno tom tunelu je bila i srpska krajina (ne RS), oni imali prolaz do Beograda bez problema tokom sankcija na RS.
Svega bilo u boj Bosanskoj krajini, da ne pisem koji grad, privatnici bili registrovani na srpsku krajinu?
Autobusi vozili komotno za Beograd i dalje, samo sa drugom registracijom, i to preko Bosanske krajine, pa duzinom rijeke Save, na Bijeljinu.
Bila, vozila se i vratila istim putem.
Za nevjerovati i to tokom sankcija. Jos me poslije ostavili na nekoj poljani, ni tamo ni vamo, pomogli oko stvari, rekli 'ne boj se, doce autobus po tebe', ja sa djetetom na vjetrometini.
Onaj prvi autobus, pun bijeljinskog kupusa, paprika i jos stocega je produzio za srpsku krajinu.
I dosao drugi autobus, preko nekih dzombi, pomogli mi ljudi, pa budi pametan, i onda kontrola, ima li novih...vozac rece: Nema!
Idemo na odrediste.

Neke zene se izderale na vojnika bez noge, iz Vukovara, sto je pusio. Momak poslusno otisao na seciju. Poslije se vratio da mi pravi drustvo.
Vukovar, sama rijec mi je bila strasna. Pakao! I on koji je to prezivio poslusno je otisao na seciju da zapali cigaretu?!

Tuneli, dogovori, pregovori, primirja, bombardovanje, slucajni prekidi primirja, ma, MI SMO CAKNUTI TOTALNO, OD RODJENJA, OD PRVE VAKCINE PROTIV TBC!
F.

Pod predsednik(om)

 Super je ovo sa predsednicima  i njihovim sexsualnim zivotima  i cudi me da niko jos do sad nije  napravio neki  ,,tuzni,, pornic u kojem b...