Sunday, September 25, 2022

Vratiti se ili otici , that is the question

 Vratiti se ili ....otici.

Doslo vrijeme da se racuni podvuku i plate , pa iz  raznih izvora ,posredno ili ne ,dobijam informaciju ,da se ona prva generacija  dijaspore vraca ili sprema da  ide  nazad.Dosadila im Amerika i svijet pa odlucili da jos jednom pokusaju iz pocetka.

Vratili se njih dvoje u Sarajevo.Vraca se njih dvoje u Beograd,Njih dvoje se spremaju za Hrvatsku,Vracaju se.Djeca im ostaju gdje jesu,,Za ove prve sto se ,,vracaju ,, u Sarajevo znam da su iz Bjeljine,Cijeli zivot   do rata,Bosnjaci po pripadanju .ovi sto se ,,vracaju,, u Beograd su inace iz Sarajeva ,Sve do rata ,Srbi ,I ovo dvoje Hrvata sto se ,,vracaju,, su iz Zenice.,Do pred  rat ,Ok ,otici ili vratiti se ,Nije isto,primjera radi ,Ja mogu otici  na Sen Martin ,ali se tamo  ne mogu vratiti  jer  nisam ni bio,Otici i vratiti  se ,su pojmovi iz atributa  nesto raditi ,svugdje osim kod nas ,gdje  postaju iskljucivo emotivni..

Vraca li se Bosnjak iz Bjeljine u Sarajevo ili ide tamo,Vraca li se Srbin iz Sarajeva u Beograd ili tamo ide,Vraca li se Hrvat iz Zenice u  Zagreb ili tamo ide.Po opstim kriterijima kretanja  i odnosa koji je imao prije necega ,ide ,ali po  kriterijima pripadanja  se ,,vraca,, medju svoje  jer je necijom greskom pola svog zivota proveo tamo gdje  ne pripada .To je bila i poenta rata  koju su neki platili malo neki puno ,ali to je to ,da se svi vrate a ne da  dodju ,sto znaci da nisi dosao u Sarajevo nego  si se  samo vratio  iz Amerike  i Bjeljine.

Nisam cuo  da ima i kombinacija ,Mozda  ali su toliko  rijetke  da ih se ne vrijedi ni pominjati.,Primjera radi,Da se onaj   iz Bjeljine vratio  tamo,Hm,I da smije  i zeli,, svoju gresku ali i onu  genetsku nikad nebi ponovio.Sta je sa onim  sto bas i ne pripadaju,Vracaju li se i oni ili  idu,Meni se cini da ovi ,,ni tamo ni vamo,, ostaju  jer nisu na cisto bili se vratili ili bi  otisli,Sta god da urade  nisu   dobro dosli na mjesta gdje se ljudi vracaju  a   drugih da odu nemaju.Nije rat vodjen da bi pobjedili Srbi ,Bosnjaci ili Hrvati nego da se  imaju gdje vratiti,

I ja bi se vratio  da mogu birati,,U mladost.

2 comments:

Marijan said...

Ma za*ebi ta vračanja... Zagreb, Beograd, Sarajevo... Ima raznih vračanja, recimo ja, da se vratim u mladost, Titino doba... *ebeš to. Još tridesetak godina i evo me pred ciljem... "Rahmet park" me očekuje, dr. Lopatić se smijulji i trlja ruke, a ja? Pa baš mi se nešto i ne žuri, al' *ebi ga, nije sve do mene!

Anonymous said...

Odlican tekst, a i Marijanov komentar za svaku pohvalu.

Pod predsednik(om)

 Super je ovo sa predsednicima  i njihovim sexsualnim zivotima  i cudi me da niko jos do sad nije  napravio neki  ,,tuzni,, pornic u kojem b...