Tuesday, October 25, 2022

Iznad Jablanice

 Da je kojim slucajem ,neko  kraljici ,reko prije 50 godina da ce joj  ,,prajm ministar,, biti Indijac ,nebi  sigurno  ni meno pauzu dozivila,izdalo bi je srce,  a ne odzivila devedeset  godinica,U izboru biti   blizi Americi ili Evropi ,Englezi su izabrali  ove preko bare ,Jest da je malo dalje ,ali nema niko izmedju ,,,Big dil..je   da tradicionalni  Englezi  izaberu Indijca  i za sekretara  prvog ministra a ne da  on to i bude,Ok jest bogat ,ali nije to bilo odlucujuce  ili Engleska je sad pokazala  zasto se  rastavila od  Evrope  jer nije mogla da prati  evropski put  u  vrlo desno    i skoro do onog coska   sto je poceo i izgubio drugi svijetski rat,Dok  Talijani  na isto mjesto u svojoj drzavi biraju  malu  fasisticku  bambinu  ,unuku Benita Muslolinija ,koja bi ih trebala izvuci iz  govana ,racionalni Englezi prepustaju da im drzavu vodi  onaj ko zna  ,bez obzira na  porijeklo ,Velika je  ovo stvar  sa Indijcom kao  ,,prajm ministrom ,,Kad bi to recimo  porijeklom Turcin mogo biti njemacki kancelar ili  Alzirac  Francuski predsednik,Nikad,a ni tad.

O Indijcima ,inace sve najbolje,Naravno da sam znao onu  indsku  cuvenu postavu od  Gandija pa do Indire  u doba kad su jos bili nezavisni ,ali sam  upozno Indiju kad sam  se dokopao americke obale  u drvenom camcu ,Nema Indijca da u Americi radi  u Mc Donaldu ,Doktori ,inzinjeri ,vlasnici benziskih pumpi  ili Indijci u Americi spadaju u onu grupu  za koju bi se reklo ,,da se dobro snasla ,,odnosno da predstavljuju  grupu  u koju se Amerika uvijek moze pouzdati.i da su skoro na cijeni  kao Mexsikanci i Bosanci.

To sto ce se u buducnosti  po misljneje ici u Tadz Mahal umjesto u Birmigensku palatu je samo znak da Englezi znaju izabrat izmedju  svog  prosecnog i ,,tudjeg, i   najboljeg  bez obzira odakle   dolazio . A to sto se kraljinca  u grobu vrti ko janje  iznad Jablanice ,moze postati samo nova  londonska  turisticka atrakcija ,Pet  funti.

5 comments:

Anonymous said...

U Srbiji sve Bosanci rodjeni, a jedan i lici na naseg urednika, samo je malo bjelji, hm, hm, hm?
Ima dobra knjiga Crni Predsjednik, E.Wallace.
Neka nas svuda, malo visi, malo nizi, malo svjetliji, malo tamniji.
Znala je to kraljica, znala.
Sve se zna unaprijed po nekoliko godina, kao i ono sto je bivsoj Jugi bilo spremljeno i jos traje.
F.

Anonymous said...

Covjek radio za Goldman Sachs. Sve receno.

Anonymous said...

Ajoj, ja bas ne bi sve najbolje o Indijcima, pogotovu kad ih dobro upoznas, il' su ovi u Australiji malo drugaciji. Nema nam Micka da dodatno prokomentarise, here.

dalibor bilic said...

Super komentar >,,pogotovu kad ih dobro upoznas,,To i jeste glavni problem i ne samo Indijaca .Mozete tek zamisliti sta kazu drugi ,,o nama,, kad nas dobro upoznaju .

Anonymous said...

Nije mi se dalo jos o nama pocet' pricat, haha. Mi smo tek posebna prica, sramota te rec' da dolazis iz istih krajeva.

Cik i,, Draga Saveta,,

 ,,Bili smo u misionarskoj pozii,,Ovo su bile zadnje rijeci Stormi Danijels ,popularne i vazne i ozbiljne  porno glumice , pred portom suda ...