Wednesday, November 1, 2023

Andjelcici

 Skoro da sam i navikao  da gledam  kako mi 2 mala andjelcica  razvaljuju restoran ,dok tata i mama bulje u svoje telefone  i samo  mama ponekad podigne pogled  i njezno  dobaci ,,Sviti  dont du this,,

Procitao sam jednom  da je neki restoran  ovde u Americi  na vrata okacio  upozorenje  na kojem je pisalo :Da je ulaz dozvoljen samo normalnoj djeci ,sto je bila greska i gdje je moralo pisati ;Ulaz dozvoljen samo normalnim roditeljima sa djecom,,,,pa dozivio  salve napada iz svih oruzija  i nije mi poznata  dalja sudbina  restorana  koje je zelio ugostiti  samo  dobro vaspitanu djecu.

Sva su djeca  dobra samo su im roditelji razliciti.i sve sto se desava sa djecom  i njihovim ponasanjem  u restoranu  a i bilo gdje drugo je samo  opsta slika onih koji su ih  rodili  a poslije i odgajali.Tako je oduvijek bkilo a i bice .

Sta covjek -zaposleni u restoranu moze uciniti  kad dijete  predje preko linije ponasanja koja se  vise ne moze kontrolisati  i tolerisati. i kad pocne terorisati  sve oko sebe,Upozoriti  roditelje  je jedino moguce rijesenje  ,da obrate malo paznje na  svoj ,,hani,,  jer bilo koja vrsta  konfrontacije sa  ,,izvrsiocem ,,  nije preporucljiva  i moze postati  dio neceg ozbiljnijeg .Moje iskustvo  je da  roditelji nisu bas odusevljeni  da ih neko upozorava  na ponasanje  njihove djece  i da  na upozorenja reaguju  kao na uvredu,Znaci  nekog univerzalnog  rijesenja za  male  neposlusne andjelcice nema  ili u najboljem slucaju  je da se zazmiri i da  se moli bogu da ,,sretna familija sto brze  ppojede svoje jelo  i ode ,i da poslije renoviras restoran.

Tako sam mislio sve do danas dok nisam procitao  da se jedan restoran  u Atlanti - Georgija  sjetio i odvazio da nadje  rijesenje  zvano nevaspitani  roditelji ,Naime ovaj restoran je u jelovnik  uveo klauzulu da ce svaki roditelj ,,nestasnog,, dijeteta u restoranu ,,Toccoa riversaid,,  uz racun onoga sto je pojeo i popijo morati  doplatiti i 50 Dolara  za  nestasluke svog dijeteta .Prve reakcije su naravno  kontraverrzne ,Od onih koji  nemaju djece ili imaju  ,,normalnu,, i koji podrzavaju sankcije ,do onih  sto imaju  malo  vragolastu dijecu i  sto sad obilaze  oko ovog restorana,i ne preporuciju ga nikopm.

Sta je vlasnik zelio postici ,Sigurno mu namjetra nije bila  praviti profit  na racun djece  ali  ce sad mame i tate ,zbog tih 50 Dolara kazne ,malo vise paznje obratiti na djete nego na telefone ,sto bi moglo postati i praksa ne samo u ovom restoranu nego i u nekom buducem .

Sjetio sam se ovim povodom ,a bilo je to ,pa recimo prije jedno 40  godina da sam  u jednoj kafani ,negdje u Bosni ,ne sjecam se tacno  grada,,gdje sam svratio  na pola puta, procitao veliki natpis,okacen  na zid i to ukoviren ,Pise :Ako pijes da  razbijes ne zaboravi da platis,,Eto koliko smo mi nekad i pjani  bili ispred Amerike,

1 comment:

Anonymous said...

Andjelcici?
Meni muka kad se sjetim sta mi je konobar ispricao oko moje djece sto su ostala s djedom u jednom pristanistu. A djed se napio, po svom dobrom obicaju, a djeca pobudalila na obali gdje trajekti pristaju.
Ne vjeruj ni djedu ni babi kod cuvanja djece! Niti vide niti cuju, a uz to malo popiju. Malo?

F.

Pod predsednik(om)

 Super je ovo sa predsednicima  i njihovim sexsualnim zivotima  i cudi me da niko jos do sad nije  napravio neki  ,,tuzni,, pornic u kojem b...