Thursday, November 1, 2018

Warriors

Davno su prosla ona vremena ,ko sjedis ti gledas nesto na tvu  i kad je  najuzbudljivije ,puknu reklame.Onda   uzmes daljinski ,pa prebacis na slijedeci  program ,odgledas minutu ,,neceg drugog,, i vratis se  na ono sto si gledo.Danas mozes  prebacivat 200 x  u minuti i na 190 kanala  opet u isto vrijeme  dobijes reklamu.Sto se mene tice  oguglo sam ,pa i ne pokusavam.Odgledam tu minutu EPPa  ,gdje se zateknem,

Znaci reklame ovde pratim 24 godine i da mi je samo pola onog  pametnog i vrijednog,sto sam cuo ili procito, ,umjesto reklame ostalo u glavi ,bio bi  medju najpametnijim na svijetu.Al nije .

U masi onih ,,kupi vise i ustedi vise,, od prvog dana  mi je posebno privukla paznju ona koja poziva mlade llude da se prikljuce americkoj vojsci ,bilo to da se radi o kllasicnoj ,,armi,, ili navi,, ili marincima ,ali radi se o  kvalitetnim spotovima u kojima se ljudi pozivaju ,da se jave u neki regrutni centar  i svoju buducnost  zasnuu u vojsci ,na odredjeno ili neko duze vrijeme.Lajt motiv tih spotova je bila  karijera  uz koju  je neobilazno vezan i patriotizam  ili napravi  dobru karijeru kad si i onako patriota  i spoji ugodno sa korisnim.

Kod reklame  obicno rade dvije stvari.prva je  da nesto ne ide i da ga treba  prezentovat a druga da ide ,ali moze i bolje.Gledam ja  neku  kosarkasku utakmicu i reklama koja poziva ljude da se prikljuce americkoj vojsci.Kontam uobicajna ona gdje  vojnici pomazu nekome ,nasmijana i vesela lica ,njihove sretne porodice ,kad ne  lezi vraze ,Na kraju  spota ,umjesto onog klasicnog ,patriotizma i karijere ,preko cijelog ekrana : ,,Trebamo ratnike,,Wau.

Sta se to promijenilo da  se od potrebe za patriotima i karijeristima sad trebaju  ,,Ratnici,,U biti nista osim  sto sad  vojska ima novog ,,sefa i komandanta,,ciji  je tim svatio da od igranja na kartu  patriotizma  nema velike  koristi  i da je sve mani broj onih ,koji bi iz ovog razlga uzeli pusku ,a da je sve vise     onih koji zele bit ratnici ,a to im se jos i plati.

Cudna su neka vremena dosla ,kad  se  u ljudima , ratnici traze ,,

1 comment:

Micko said...

Zavidim ti sto imaš vremena gledat TV. Nekad proletim onako uz put i to je sve. Ja stalno slušam radio sto na poslu sto u autu. Nemam stvarno vremena. I na radiju su reklame ali mnogo kraće nego na TV. Ne znam da li rec jebo TV ili jebo radio. Sve je isto.

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: Autopsija

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: Autopsija : Ko je ubio Jugoslaviju.Tesko pitanje  a i da  das neki odgovor ,danas n...