Thursday, May 4, 2017

Tito

Imam naglasak.Onaj iz ,,grla,, karakteristican za ljude sa nasih prostora  ,kad govore ,,tudji,, jezik  i ne trude se da  bude iz ,,usta,,Kad imas naglasak ,izbor su  dva puta.Prvi da sutis ,a  drugi cim progovoris  da te neko pita i ,,odakle si,,To ,,odakle si,, ovde u Americi ne znaci  da nekog bas  previse  i zanima ,ali kao dio  kurtuazija ,da je primjetio naglasak ,slijedi i pitanje.A odgovor.Kad nisam dobre volje kazem iz Vest  Virginije ,,,Vest Vignija,,  wau ,kazu.Kad serem  kazem iz Jugoslavije ,malo sacekam reakciju i ako vidim da sagovornik  reaguje ,dodam  i ,,Ex,, Jugoslavije ,Wau ,Jugolsavija,,,Moj  pradjeda je bio iz Rusije, ,Wau kazem,Sad on-ona zna odakle sam i ja znam da mu je  predak bio iz Rusije.

Kazem li ikad da sam iz Bosne  i to jos  Bosne i Hercegovine ,No , ne kazem,Oni sto znaju  i ne pitaju ,a oni sto pitaju i nako nikad nisu culi,pa me je varijanta da sam iz Jugoslavije  ipak bolja solucija ,ne zato da bi bio vazniji i veci   u necijim ocima ,nego normalniji ,sa vecom mogucnosti da neko i ,,zna,,a da ja ne moram objasnjavat.

Poslije 23 godine pitanja ,,odakle sam ,,  i sam padnem u iskusenje ,da pri kontaktu sa covjekom  sa ,,naglaskom,,  pitam isto ,al se suzdrzim ,.Da se razumijemo pitanje ,,odakle si,, ovde u Americi nije  zlonamjerno i ne podrazumjeva da  covjek misli,ako si otamo, da se tamo trebas i vratiti,odnosno  i mozes ako hoces ,ali te niko ne tjera,

Ok iz Jugoslavije sam ,zemlje koje vise nema ,al za kou su svi culi ,bar jedno milion puta vise ,nego za one zemlje koje su  nastale poslije nje.Iznenadilo me koliko ljudi  zna  za Jugoslaviju ,a pola od njih ,znaju da  te zemlje  vise i nema ,Drugo pola nije briga ,imal il nema,.O Bosni ,Srbiji ,Hrvatskoj  znaju samo kosarkaski fanatici ,zbog par  igraca iz NBA ,sto otamo dolaze.

Davno ,jako davno je to bilo ,kad se pretjerivalo u svemu ,da sam procito intervju sa jednim  nasim samoupravljacem koji je rekao da je prva rijec koju je izgovorio njegov  sin bila ,,Tito,, a poslije mama,l ako to danas povezen  sa pitanjem ,,odakle si,, i odgovorom  Jugoslaija ,prva rijec je  ,,Tito,,cak i od onih ,sto nisu bili  rodjeni  dok je on zivio.Cudno a,Kad upoznas covjeka iz Egipta ,svi ce prvo pomisliti na  Piramidu ,a ne  Nasera,Po tim istoriskim kriterijima Tito je bio Jugoslavenska Piramida ,zastitni znak ,prema kojem usput receno ja imam  i danas ,isto misljenje ,da je  bio covjek  ,,za velike stvari,, ali da je imao i  mana ,ali generalno  da je bio vise pozitivna   ,nego negativna istoriska licnost i to ne samo nama Jugoslavenima,

Imam  cuku,Dao sam mu ime Tito i nikom nisam  objasnio i zasto ,a i necu.Ko to jos objasnjava  kako i zasto je dao  ime nekom svom ,koga voli,,To je moj ,,best frend,,Po sto puta  ga zovnem na dan,Dobar je ,al ima i  mana ,ko i svi mi.sa naglaskom .,,Tito,, ostavi  to,

9 comments:

Beka said...

Ronaldo sa fucom a ti sa plajvazom,,,,

Maestro,maestralno...

Poceo sam kao nekada davno da uzivam u Tvojoj tintoplavci,brate melje i zuji u usima.


Sarmer se radja a Ti si jedan od njih.

Daso,mnogi te citaju,ali te ne razumiju,kao Biblija,bajkica ali nedokuciva u mnogim sverama....


Zivio mi

Beka

Marijan said...

OK. Nema Tita, nema Juge i sa tim sam davno rasčistio. I u onoj državi niko mi ništa nije đabe davao (ako nije uzeo), za sve sam morao debelo poturiti leđa, ali... ubijedili su me da mi je dobro - ko to danas uradi skidam mu kapu!
Uvijek se sjetim Sidranovih riječi: "Ona država i da je bila i stotinu puta gora kako je danas opisuju, opet je bila stotinu puta bolja od onoga što imamo danas!" Nije daleko od istine!

Anonymous said...

Neka nam ne objašnjavaju naše vrijeme s
tobom, mi smo to vrijeme živjeli i uživali.
Neka nam ne objašnjavaju naše vrijeme bez
tebe, mi to vrijeme jedva preživljavamo i
životarimo.

Čole said...

Najljepše je bilo živiti uz Tita!

Marijan said...
This comment has been removed by the author.
Marijan said...

U pravu si Čole, tu se nije mnogo promjenilo... Uz Bakija, Mileta i Čovu isto tako je lijepo s tom razlikom što će ovi ostaviti potomcima, kumovima i prijateljima pola države u naslijeđe, a Tile svojima nije ostavio ni kinte!

dalibor bilic said...

Najsigurnije je ,,Uz plot,,

Anonymous said...

casno je bilo zivjeti s Titom

Deen nakon uspjele operacije promjene spola said...

Krasno je bilo kititi se kitom.

Sevab

 Sjetim se ,sa povodom, price jednog mog druga ,ime  nije vazno,kad je  jednog vruceg sarajevskog dana  kasnio na dzenazu oca svog kolege  n...