Wednesday, July 1, 2020

Sveti Louis

Grad Sent Louis u  americkoj saveznoj drzavi Missouri i nije bio nesto posebno americki atraktivan ,odnosno ,nama je to postao  tokom i poslije rata  kad je preko noci  ,,niko,, ko   najveca  bosanska  zajednica u SADu.Kazu da u St Louisu  zivi   vise od 20 hiljada Bosanaca i Hercegovaca -valjda,a price o tome  kako su cevapi osvojili Ameriku  poticu bas iz ovog grada ,gdje sad  niko ne jede  Hamburgere  nego ,,Deset u pola,-garant., Zanimljivo je  bilo i to kako su ,,nasi, osvojili  St Luis  uz pomoc domace  bijele zajednice ,koja je  imovinu  vlasnistvo  crnaca,, velikodusno  prepisala   veselim bosancima  pa sad tamo i cijeli kvartovi  mirisu   na    janjetinu  a crnci  su potisnuti  e ko zna gdje .Kako je nasim u St Luisu.Kako kome  ili isto ko nasim u Bosni i Heregovini ili  Njemackoj.Neko se ,,snaso,, Neko nije .Teze pitanje od  tog kako su se  nasi snasli je : ko su ,,nasi,,Snalazenje inace  nije geografski pojam.

Ok ,nakon  malo istorije  daj da vidimo sta se  danas desava  na obalama  rijeke Missisipija  ,kad nema ni  Toma Sojera ni  Cica Tomine kolibe. umjesto koje danas  stoji  prodavnica mjesovite robe na kojoj pise ,,Rogatica Mart,,Demonstracije protiv policiske brutalnosti  nisu bas u ovom gradu bile poput  recimo New Yorka ili Los Angelosa ,ali ih je bilo.Krenuli demonstranti ulicom da traze kucu gradinacelnika i naletili na kucu  nekog  jenkija ,cije ime apsolutno nije bitno u ovoj prici .Izasao covjek ispred kuce sa automatskom puskom ,vecom od njega  a oko njega skakuce kvocka mu zena  i ona ima neko oruzije.Sve snimile kamere .Dugo ruzniju scenu  sa americkih prostora nisam vidio.Protestanti prolaze ali ni jedan ne ulazi u privatno imanje ,odnosno  ne krsi zakon.Snimak je obisao svijet  i mora postati  zastitni znak  predsednicke kampanje Donalda Trampa  jer je ovaj  ,,mitraljezac,,  pljunuta slika  onih sto glasaju za njega i sto ga podrzavaju.Al jebo to ,nego iza njega kuca na 3 sprata  sa stubovima ispred ko Bijela kuca ,, vrijedn  ko zna koliko miliona Dolara .Ovaj nauruzani trampovac je inace advokat.Mila mati  advokat.Koga je to on branio i odbanio ,a jest  kad mu vidis kucu i na koji nacin je dosao do para.E to je  prica za proteste a ne  policiska brutalnost.ovo je  zivotna.Brutalnost.A sve pred ocima Bosanaca  uz miris, australiske   janjetine sa raznja.

3 comments:

Unknown said...

Micko ba, citaj malo bolje, u Melbourne je dva dana zaredom oko 70-tak zarazenih, a ne 3000. To sto oni pominju 3000 i nesto, to su im postanski brojevi, drugo nije sve krenulo od onih protesta, nego od onih sto dolaze overseas i ne postuju karantin.

Anonymous said...

Ljudi iz Bosne i Hercegovine su naseljeni u tampon zoni, izmedju bijelih i crnih. Svejedno smo hibridi, (samo necemo da priznamo da su nam mnogi osvajaci bili u rodu) taman za tampon zonu u Svetom Louisu.
Mnogi su se snasli, otvorili neke male prodavnice ili restorane, bas isto kao i na Floridi, ili Svedskoj.
Ide, ide zivot...ide kako moze!
F.

Anonymous said...

Sve bivse krajine su bile a i danas su tampon zona po bivsoj Jugoslaviji.
Koji hrabri ljudi, njihove porodice, su naseljavali te zone?
Koliki su bili optimisti po pitanju zivota u tim zonama?
Koliko oruzja za odbranu je bilo po svakoj punoljetnoj glavi domacinstva?
Zene su skoro uvijek imale vile pri ruci jer je napadac, vecinom komsija sa brda, uvijek bio pun hormona!

Drzave onog doba su davale razne beneficije onima koji su naseljavali siromasne krajine, bez vode i struje, sa skrtom zemljom za obradjivanje...
a mi nesto prigovaramo nekom americkom advokatu/solicitoru/attorney sto brani svoju imovinu?

Advokati/solicitor/attorney dobro naplate svaku satnicu, po $500 pa izvoli angazuj advokata.
(Rade oni i po sluzbenoj duznosti, ali naplate od drzave svoje znanje ili neznanje.)

Bail za nekog 'naseg' koji je 'slagao' tj. izostavio da napise nesto oko sebe, a nije uradio nista protiv americke drzave, je npr. $500.00 da se brani sa slobode dok ga ne protjeraju i poniste svaki staz u Americi.
==
By the way i sama sam nosala sikiricu u torbi, pa izvoli! Mi smo imali komsije, vajne, koji su upirali prstom na neku zenu s djecom da se moze upasti u stan.
Komsija kako to gordo zvuci: Prvo pogledas u komsiju pa u sunce...kao pomoce ti komsija ako nesto zatreba! jeah, jeah, trojanski konj!

Izbjeglice iz Knina udruzene sa podmuklim komsijama, koja kombinacija uz podrsku lokalne policije i opstinara. (Ako je kome nejasan ovaj pasus mislim na 1990-1996, cak i dalje).

Tako i ovi sto protestuju, kao protestuju a gledaju da izvuku korist, pljackaju prodavnice i sve na sto naidju, a mi cemo kritikovati.
F.

Pod predsednik(om)

 Super je ovo sa predsednicima  i njihovim sexsualnim zivotima  i cudi me da niko jos do sad nije  napravio neki  ,,tuzni,, pornic u kojem b...