Sunday, April 30, 2023

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: Radio televizija Sarajevo

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: Radio televizija Sarajevo:  Bila su to ona slatka socijalisticka vremena kad je novinar na radio Sarajevu  bio nesto ko pjesnik , leut koji bi samo opjevo ono sto mu j...

1 comment:

Anonymous said...

Imala sam kontakte s novinarima, onim sto su prepisivali iz zvanicnih biltena od A do Z, a i sa onim nadobudnim sto su se sakama borili da dobiju neku informaciju.
Cak sam i ja pisala za lokalne novine oko istinitih dogadjaja iz recimo bolnice; to je bio ssskandal, nije tacno (a sve tacno 100 posto), ali hajde. Po dvoje lezalo u krevetima, prljavih nogu naravno. Papuca, mantila, spavacica---nigdje. Osoblje odnijelo kucama, logicno.
Toalet papira u wc? Ko je to vidio ikad? Nadjite mi nekog ko je vidio toaletni papir u wc bolnice, ili cak SUP-a? Ili Suda, Opstine?
Imala sam papuce u bolnici, ali su papuce znale same da ossetaju nekud, nekud...hajde sto je neko dosao do papuca, ali je mogao i vratiti na mjesto; mogao, ali nije. Sto je tvoje to je moje, kineska poslovica iz ne znam koje godine.
Spavacice? Nisi smio svoju ponijeti a bolnica kao iz Ausvica. Dodje posjeta, ides negdje u hodnik ili na prozor onako kljakav da malo promaja popravi stanje.
Ja usla u lift u onoj spavacici tipa 'pokojnik je bio manji', posjeta dosla ali samo u prizemlje. Bez onog mantila da sakrije poderotine na spavacici...mora da su mislili da cu nekog zaskociti u onom drndajucem kobajagi liftu. Nogice vire, ja sretna. Bolje biti blentav i sretan, pa te se ne dotice nesklad.
WC u BiH su posebna prica, dobro pacovi nisu iskakali iz onih cucavaca. Znam da smo mi skakali da nas voda ne oblije.

Bascarsija, wc, ljubaznost...sve stoji, ali stavite makar neke drske sa strane da se zene mogu lakse pridici iz onog polozaja.
Sta god napisao, kakvu god istinu rekao uvijek ce biti NIJE TAKO, LAZES (rijec LAZES je kod nas uobicajena bez cinjenica).

Imali smo i mi Bilten, pisala sam i uredjivala Bilten; sve proslo, kuca smrt vec dugo na vrata, doce vrijeme da ce uci tiho, polako kroz one supljine ispod vrata.

Novinari?
Jedni su bili priuceni, a jedni skolovani.
Imam osjecaj da su ostali oni priuceni a skolovani da su se prekvalifikovali. Nevazno, penzija sustigla odavno.
F.

Pod predsednik(om)

 Super je ovo sa predsednicima  i njihovim sexsualnim zivotima  i cudi me da niko jos do sad nije  napravio neki  ,,tuzni,, pornic u kojem b...