Sunday, August 6, 2017

Perestrojka

Covjek postene svijestan nekih stvari ,tek kad ih  suoci sa  drugim ,koji na izlged nemaju  nikakvih dodirnih tacaka,Najcesce se to desava sponatano .

Razmisljao sam nesto i eto ,,skonto,, da u 35 godina zivota u Bosni nisam upoznao  ni jednog Rusa ,ili mozda i jesam ,ali sam i zaboravio ,Nisam ni  Bugara ,ni Rumuna ,Ceha i Poljaka  mozda ,Madjara  se ne sjecam .,,Elem nejse,,  blizih  susreta  bilo koje vrste  sa ljudima ,,bivseg istocnog  bloka nisam imao.Sve sto sam znao  bilo je  procitano.

Onda sam dosao u Ameriku.Sad licno poznajem bar jedno 20 Rusa , nesto manje Bugara , petnestak Poljaka ,desetak Ceha i Slovaka ,nekoliko Madjara i Rumuna.Prepoznamo se po naglasku .

Onaj zivot kojeg sam  zivio u  Jugoslaviji i nisam smatrao  tako ,,bogatim,, jer su sva poredjenja ,,boljeg,,  bila okrenuta prema  ,,ponte  rosu,, i dalje preko Atlantika ,a onaj ,dio  Svijeta  iza zeljezne zavjese  m nije bio i posebno interesantan  i to sto sam ja mogao  svake nedelje u Trst ili u London ,a oni nisu i nisam smatrao posebnom  privilegijom,sve dok nisam  ,,cuo i njihove price,,

Kad im kazes da si z  Bosne ,ne ,,trznu se puno ,al kad dodas  i bivse Jugoslavije  zasvijtle im zjenice ko da su  na ltriji dobili Milion Dolara.Svi ovi ovde  iz ,,istocnog  bloka,, sto sad zive  ko Amerikanci  i danas  podignu pogled kad spomenes Jugoslaviju ,ko blagi oblik  nekog postovanja  ili usputna stanica zelja  zvane Amerika.

Danas su  Amerikanci.O zemlji iz koje su dosli pricaju sve najgore .Svi su vec dolaskom ovamo ,,ostvarili americki san, Mrze  i samu rijec ,,komunizam,, i ne dozvoljavaju  objasnjenje .Svi su i teski ,,trampovci,,Otisli iz  jedne krajnosti u drugu U Americi ne postoji nista  sto im ne odgovara.Sve je ,,super,, u odnosu na ono ,,sto su imali,,i da je,bez dileme, americka Vodka bolja od svake  ruske.

Neki dan bilo njih cetvero.Nisam ih trebo ni pitat odakle su  a nisu trebali ni prgovoriti.Ruske face da se vidi iz   ,Sputnika,,Kazu da su dosli ovamo prije  dvije godine sa sjevera Rusije,kako i zasto nisam pitao ,pricamo o vremenu.Napolju je  43  celziusa iznad nule.Vele  da to njima ne smeta .Mogli bi  stajati na suncu cijeli dan.Kad su otisli  upitao sam se : Koje li je to  sunce njih grijalo ,a koje nas u bivsoj Jugoslaviji ,a nije nam valjalo.

Ako ikad osjetite  da ste ljuti na bivsu nam zemlju ,da vam nije bilo dobro,tu gdje jeste ,popricajte malo sa  ovim ljudima,ako imate priliku, o kojima sam pisao ,al ne onim sto su tamo ostali ,nego onim sto su otamo dosli .Sve ce vam biti jasno.Ja i dalje mislim da je ,,Pljeskavica ,, puno bolja od  ,,hamburgera,,Ostalo mi od Jugoslavije.

7 comments:

Anonymous said...

Dobar dan,
U vrijeme zemlje ujedinjenih Slavena (i ostalih) , tj. nasseg djetinjstva, izgleda da smo svi bili autisticcni, da nismo vidjeli dalje od nosa, a ni sa strane, he, he, he,

Jednostavno, bili sretni bosonogi i prazne glave bez ikakvog znanja o tamo nekim drugim, nasim rodjacima, komssijama, politiccarima, bivssim vojnicima (zavisno od rata koji se vodio na toj teritoriji i zavisno od pobjednika, he, he, he) koji su naseljavali Balkanske prostore od davnina (bivsim vojnicima koji su kao nagradu primali neciju zemlju u vlasnistvo, oj zzivote), ali mi to tada nismo znali...

Ko biva nije bilo u Daliborovo vrijeme Ceha, Poljaka, Bugara, ah, Talijana, eh, Rumuna, oh, a o Madjarima da ne govorim...
tek Turskog porijekla, uh, uh, ko? Mi? Ma, kakvi!

A Rusa (to je nassa rijec koja objedinjuje sviju iz SSSR-a, a sami Rusi ne vole da su iz SSSR-a) Ihajjjjjjjj !
A kosookih? Mi? Azijati? Mi? OOOOOOhojjjjjj!

Mi bili ko biva Jug-o-sloveni, a zassto nam ono 'O' izmedju dvije rijecci sluzzi? Poveznica, sta li? To doktori bolje znaju jer imaju u svom rjeccniku bas to 'O'

Eeeee, to nam nisu objassnjavali, a veze s vezom nije bilo oko juzznih Slovena!

Al, hajde, ovo pissem da malo zakuham one ccinjenice ssto ih nismo vidjali u nassem autisticcnom djetinjstvu, pa ih vidjamo sada, valjda progledali ili pocceli nosati naoccale, ma, nema veze, zzivot je kratak, zzivili, uz limunadu po ovoj vruccini,

Pozdrav, Feniks

Marijan said...

Aaaaa, vidi nje, otkud se pojavi...
Bome ako si ti bila autisticcnna ja nisam!
Ni mog starog nema skoro 40g. Bio je i dobar i loš, zavisi kako kome... tako je bilo i s onom državom, i ovom, i tom vašom... stvar je u tome iz čijeg se ugla posmatra, jahača ili konja!?

Anonymous said...

OOOO, ja posluzzi kao mamac, pa uhvati Soma

Feniks

Anonymous said...

Slab mamac, samo jedan ribac !
Da je Rajska Riba bilo bi jato orca kitova.

Hajde, ssalu na stranu, Dali, kojih su godina Ti tvoji iz Rusije, ili drugih istoccnih zemalja, a sto nas je isto sunce grijalo?

Ja srecem npr. ljude oko 50 godina, ili one mladje, od 16 do maksimalno 30, neki su dossli preko Izraela jer se tako laksse dobiju dokumenta (?), neki zbog daljeg sskolovanje itd. Vecinom prirodno inteligentni oko raznih vrsta nauke, kompjutera, a i kriminala.

A ssto je veoma zanimljivo nisam nikog cula da su se zzalili na svoje Sunce, ama bass nikog. Svi , ccak i nassi, imaju lijepa sjecanja (valjda su ona lossa sjeccanja potisnuta iz podsvijesti?)

To mi Tvoje priccanje sad postaje zanimljivo, odgonetnucemo i to.

Feniks

Anonymous said...

"pljeskavica je bolja od "burgera" milion puta!!!!

Burger je bez ikakvog ukusa ako na njega ne stavis kg kechapa i sosova nebi se ni mogao pojesti
a pljeskavica,

eeeee to je nesto,,, to je RAPSODIJA u odnosu na jedan obican nezacinjen burger.
Zato uzivajte u pljekavicama a oni drugi nek se pate uz burger

http://www.royalmeats.ca/

Teta R. nema ovde puno posjetitelja svi su otisli u ribolov

Anonymous said...

Dobar dan,
po Ribarovoj statistici svi kitovi na broju i po koji som;

Dali, Dali, jesi li skoro bio u drusstvu nekoga iz republike srpske, federacije ili distrikta? (Omacce mi se malo slovo, pa neka i ostane, znam da mnogi ne vole velika slova u nazivima ovih novonastalih teritorija)

To je sve puno sebe, sve njihovo je naj-e-boje, sve u ritmu ja, pa ja, i opet JA.

JA, JA, JA, MOJE JE NAJBOLJE, SAMO NAJBOLJE, PRVA KLASA...

Tuzlanska so najbolja, sarajevski ili banjalucki cevapi maltene vrhunski (a sve na isti recept, ali uvijek puna usta cevapa i luka, ponekad i kajmaka), njihove sardine u konzervi su najbolje, (cuj, sardine iz BiH , ohohohoho ) , sir sa Vlasica, original--a ne smrdi (original smrdi, i svi to znamo, a znamo i zasto smrdeka) , a i miris lipa po alejama uzdisaja je SAMO TAMO, TAMO NEGDJE GDJE NAM JE SJECANJE STALO i to nasse sjeccanje ne prihvata ljepotu sadassnjosti (danas mladi uzdisu po kasino sobama, po najmodernijim kolima, luksuznim jahtama, hotelima u Dubai itd. itd.) , Oktopus na razznju (jagnje ili kakvo prase), nema ga na daleko, samo u nassoj bivsoj zemlji, (pardon Titinoj--za ono doba nasseg djetinjstva i odrastanja,) a tek usstipci sa kajmakom, cvarci, slanina, kobasice, ma, kako je to samo MOJA MAMA PRAVILA...

a u Titino vrijeme 'svi radili, sskolovali se--Titina milicija ganjala djecu po selima da idu u grad u domove i na sskolovanje', joj , svega bilo kad je Titino sunce grijalo.

Ah, ja tada veccinom bila zaljubljena pa me se nije doticalo.

Ne znam samo zassto su issli, tj. jedva ccekali i gledali kako se dokopati voza ili autobusa za Njemaccku na rad?
Na sunccanje, ssta li, bolje reci, da bi pocrnili od rada!

i ssto god danas napraviss nije isto kao ssto je moja mama, moja baba, moj otac, moj dedo...pravio/pravila.

Ima Sunca, ima...i ovdje i tamo, i lijevo i desno, sve zavisi ssta neko trazzi, a i ssta vidi i kako to dozzivi ili prihvati.

PRETJERASTE LJUDI, pretjeraste u svom neznanju oko Sunca i neprihvatanju sadassnjosti.

Feniks

Čole said...

ZNAČI, ŠANTIĆ LAŽE?!

O Nono ,nono, nono ,dobri ,,moj,, hdz

 U Americi uvijek zanimljivo.Evo ovde na Floridi ,politicari ., osim  sto se bave  jako vaznim egzistencijalnim  pitanjima-koliko,  brinu i ...