Monday, November 13, 2017

Gdje su ,,pare,,

Tesko je dat pravi odgovor na pitanje ; Ko je bolje proso,,mi ovde u Americi ,Kanadi ili Australiji ili oni koji su svoju ,,bosansku ,, srecu zamjenili ,,Evropskom unijim,,Ovaj put se necu baviti ,,duhovnim ,, premijama  LOta,, izbjeglistva ,nego onim materijalnim :Koliko to kosta,

Citao sam i cuo  mnogo puta  da za 100 Eura ,covjek moze iz Stokholma  ,do Sarajeva ,autobusom  i nazad,Ode petkom popdne i eto ga u Ponedeljak ujutro na posao,Cetri clana porodice i ,,tamo i vamo,, za 500 Dolara , i jos nek se ,,dole,,  bahata  i potrosi slijedecih 500 ,nostalgiju zadovoljio za ,,milju,,

Drugi nacin odlaska u  domovinu  je  let  jeftinim  evropskim avio komanijama .Eno neki dan gledam  Evro Wings leti iz Njemacke za Sarajevo za 50 Eura,sto je mozda malo skuplje  nego autobus ,ali brze i udobnije i sto porodicu da je i na ,,socijali,, ne kosta puno  i sto  gotovo svak moze podnijeti.

Odlazak ,,kuci,, iz Amerike ,Kanade ili Australije kosta pravo malo bogastvo.Karte od  hiljadu Doara su postale proslost  i u ona  vremena ,,magli,, na sarajevskom aerodromu ,a ako  neko hoce ,a hoce svi , da ljeti prosetaju  Ferhadijom  i popiju kafu u Vatri ,nema karte ispod  hiljadu i po Dolara ,,sto cetvroclanu porodicu u totalu kosta 6 hiljada Dolara,

Avionske karte vise niko ne kupuje ,,keshom,, i sve ide preko kreditnih kartica ,sto izgleda  bolje i jednostavnije  do trenutka  dok ne dodje racun.Dobijem neki dan  izvjestaj banke  na cijoj sam kartici duzan  oko 3 hiljade Dolara  i koja sad po zakonu ,mora napisati  koje su opcije za vracanje duga,Ako placam redovno minimum koji je  banka odrdila ,to je negdje oko 4o Dolara mjesecno ,trebat ce mi 25  godina da odplatim dug .Ima i drugih opcija ,al kreditna kartica  ili sarena laza,, radi svoj posao ,pa ce tako recimo   6 hiljada  Dolara za avio karte,savijenih koljena,  u nekom odredjenom vremenskom periodu  biti  vracene  kao da je porodica putovala  Biznis klasom,sa obaveznim sampanjcem  dobrodoslice, ,cija  je cijena  nekoliko puta veca.

Proslo je vise od 20  godina  zivota i  srece  u u tudjini , i  gotovo da nema  covjeka koji bar jednom  godisnje  ne ode u domovinu ,a ima ih  koji to urade i  nekoliko puta.Deset odlazaka  najmanje 100 hiljada Dolara ,Dvadeset   duplo .Vise od toga sracunajte sami.

Ne bavim se u ovom texstu pitanjem ; Ko je bolje proso,,nego ko je vise platio ,,ljubav,,i ako ste u Americi ,Kanadi ili Australiji i ponekad se pitate  gdje su vam  tesko zaradjene pare ,odgovor  je u ,,Havi,,u ostalom  ko i svi drugi  odgovori ,na ,,nase,, karakteristicne  slucajeve.

Nadjem neki dan ,,istinu,, o Dedalu i Ikaru.Prava imena su im zapravo ,,Dedo,, i Ibro,,Posli u Bosnu na godisnji,Nastavak znate .Uvijek je Mujo bio  samo smijesna strana  vica.Nikad ,,tica,,

6 comments:

Hashim said...

Ja promijenio tri aviona( do Sarajeva I u Sarajevu ) , a opet se Seni vratio.

Marijan said...

Jesi l' iš'o preko Tuđmanovog?

Hashim said...

Ovi "avioni " se sigurno ne spustaju na Tudzmanov ( mozda od sina mu , ko bi ih znao )

Nurko said...

Meni upravljala zenska. Ha se digo na Butmiru spusti ga gospoja.

Micko said...

Naša ekonomi karta košta 3000 i preko. Biznis je 5000 i preko sto zavisi s kim letiš i kuda. Ako ćeš letit 4 dana može i jeftinije,ali ti to kurcu ne vrijedi. Ljudi ovde,kako čujem,sva ta putovanja stavljaju u morgidj ili kredit na kuću. To im se čini kao bolje neko neki drugi kredit jer su manje kamate. Ne znam puno o tome,a i ne zanima me. Ja uvijek prvom klasom i odrežem u taxu na račun moje kompanije. Samo biram prevoznika,cijena me bas ne zanima. Inače vise nemam nikakvog interesa da idem u Sarajevo. Samo žena u mene ode jer ima neke još malo rodbine,a posto ih ima i po Evropi tako usput obidje okolo. Posto ide kao biznis i ona pukne račun u taxu. Tako je to ovde ko ima biznis. Najebo je onaj ko ga nema. Nebi ni valjalo da smo svi isti. Čudim se kako ti Dalibore ne možeš da pravdaš karte u taxu,a imaš biznis. Možda je drugi zakon. Nije valjda da samo klajmujes materijal. Mi klajmujemo i auta i servise i čak svaku kap goriva bez obzira gdje idemo i zašto. Pa su tu radna odjela,sredstva za higijenu i mnogo toga da vise ne nabrajam.
Sinoć došle herke,a ja kona moja ispekli jare i prase. Neke nove su pitale jel se neko ženi il udaje. Bilo je fino i ludo ko na svadbi. Smijeha do suza. Trajalo je do iza ponoći,ali su jutros sve bile na broju. Neke su imale i glavobolju vjerovatno od puta. Kona se ubila nosajući vodu. Kažu ko vina večera vode ruča. Nema sad vise vremena Pozdrav za svjeha vazi.

Anonymous said...

Kakva vlasnik picerije ima posla u Sarajevu, osim ako ce otvoriti podruznicu. Znaci, ne moze se let za Sarajevo klejmovat ako ti biznis nije multinacionalni, a kad te na taksi uhvate kasno je. I Al Kapone je pao na taksi a cist za sve ostalo.