Friday, January 18, 2019

,,Trebal farmerki ,,

Nagradno pitanje ; Ko vise ide u istambul.Kolinda Grabar Kitarovic ili sarajevski svercer.A . Znam da nije lako ,ali tu je to negdje  sto se broja posjeta Turskoj  tice ali razlog je  isti.Jeftino kupit i  skupo prodat.

Hrvatska predsednica ,,opet,, kod Erdogana.Meni je to nesto sumljivo .Hajde da Hrvatska granici sa Turskom ,pa bi covjek reko ,uvijek ima povoda da se komsije sretnu ,al ove dvije zemlje  razdvaja  ,,po Balkana,,pa da im se predsednici toliko puta sastaju ,nesto nije u redu.

Inace odnosi izmedju Hvatske i Turske su fala bogu dobri.pa kad Kolinda ode  u istambul  sa Erdoganom ,,traca ,, o Bosni.Ono sto ,,veze,, Tursku i Hrvatsku se zove Bosna i hercegovina naravno.Poslije sastanka  dva predsednika  citam i zvanicno saopstenje  u kojem se kaze da ,,Dajtonski sporazum  treba mjenjat,,Hm,Poslije odem da provjerim  i nikakav sporazum izmedju Hrvatske i Turske nije potpisan u daytonu ,a ovaj  sto je potpisan  iskljucivo se odnosi  na drzavu Bosnu i Hercegovinu .To vam je isto kao da bi predsednik  Ugande  razgovarao sa svojim kolegom ,predsednikom  Nikeragve  i osimskim sporazumima  i zakljucili da ih treba revidirati.

Ocito  predsednik Hrvatske ima problem sa Bosnom ,kojeg pokusava rijesiti  sa onim koji ga nemaju ,ali imaju uticaj  pa je ,,lakse,, iz Zagreba preletiti preko Bosne  i ufatiti se ,,stambula,, nego  direktno otici u Sarajevo i suociti se sa ,,problemom ,, licno,licem u lice.

Da se ja malo vratim na ,,sverc,,Ovaj ,,biznis,, je od pamtivjeka  prisutan na nasim prostorima ,a ideja  je da onaj koji svercuje zaradi ,a da pri tom i onaj koji kupi ,misli da je dobro proso ,odnosno  u cijenu krajnjeg proizvoda-farmerki , svercer ugradi  cijenu robe ,put  i prevari drzavu za porez i carinu ,sto je i poenta ,jer da plati  poreze ,roba bi bila toliko skupa  da je niko nebi i kupio,E u tom grmu  lezi zec.Zaobici drzavu da  se nesto zaradi  i to  je ta  slicnost Kolinde i  svercera ;kupit jeftino ,prodat skupo  i preskocit drzavu -Bosnu ,da napravis profit.

Inace valja kazati da domaci sverceri nikad i nisu bili veliki problem ali kad se pojave  strani sverceri na tom trzistu roba postaje dvostruko skuplja ,jer su troskovi veci i na tom principu funkcionisu odnosi na relaciji  Hrvatska ,Turska i Bosna ,opsteg svercovanja ,dok ima robe i kupaca ,a kad ih  vise ne bude ,ostaju ,,tri sibice ,,i kuglica ispod jedne .Pa ko pogodi. 

1 comment:

Hashim said...

Tacnije receno , Turska nema nista sa Dejtonom a Hrvatska je bila na potpisu I jedan je od garanata sporazuma . Nije da mi se to svidja , al' je tako.

Staracki dom demokratije

 Amerika je zemlja najvece  ,najdeblje , i briljantne ,svijetske demokratije ,sve do trenutka ,kad to mora i dokazati,Onda to   lici  na sve...