Tuesday, January 26, 2021

Ja se izvinjavam

 Zvao me juce jedan moj  jaran ,Srbin,,-sta ce. Rekao sam mu da  necu da pricam, , prije nego se izjasni ,,Da li je  u Srebrenici bio genocid  i kad to cujem onda i da se izvini,,

Inace ovaj je sa mnom proveo rat u Sarajevu.Najebo  sa svih strana  a ni sa jedne nije dobio izvinjenje.Sve zapravo pocinje od Vilija Branta ,Ni danas nisam  siguran  zasto se covjek izvinuo za ono sto su drugi zlikovci uradili.Kad se covjek  izvini  i identifikuje sa onima  zbog kojih se izvinjava  znaci da priznaje da pripada i snosi dio neke odgovornosti, ,mada ja nikakve veze izmedju Branta i  nacista ne vidim.

Rijec je o izvinjenju.U Nedelju je moj  drug i kolega Sead  Hadziahmetovic  na Fejsu objavio  jedan  dobar i vrijedan texst ,inspirisan  izjavama Bakira izetbegovica  koje se ticu Srba .Prica je zanim;ljiva iz ugla licnog poznanstva  i dvije verzije ,,sarajevske raje ,,Jedna u koju spada  Sejo ,koja nikad nije  znala ni vjeru  ni naciju ,nego nadimak i druga  Bakirova ,koja  je sve po tome  vrednovala.Ok ,Onda komentari Znao sam sta ce se desiti ,Unaprijed,Svi oni sto ne priipadaju  Bosnjackom narodu ,vidim po imenima, stali su na stranu  pripovjedaca  ,negdje oko 80 posto ,ostatak  od 20  su bili oni  iste nacije  kojoj pripada  i junak  pripovjetke.Negdje u pola javi se covjek,pripadnik manjine u komentarima,  koji toboze podrzava sadrzaj ali pazite sad ;Trazi od svih ,,sejinih  prijatelja Srba da se izjasne  o tome  ;;Dali se u Srebrenici  desio  genocid,,prije nego sto kometarisu  o prici.

Neki dan sam isao zubaru,Zena na vratima sa onim  ,,toplomjerom,, na daljinu.Ne mozes  usta otvoriti  ako  imas  temparaturu,Uslov da zines. ,,Mislim inace da  zlocin pocinjen  sa bio  cije strane i u bio cije ime  nije predmet  izvnjenja  za one koji slucajem  pripadaju necemu  istom kao i zlocinac.Zasto bi se ja izvinjavao ,,zenama,,  sto je ovde  covjek =Amerikanac ubio 92  zene ,zato sto i ja imam americki pasos,i Japancima za Hirosimu , ili odma treba  i unaprijed  prije bio koje vrste   kontakta  reci :Ogradujem se od  i pocnes nabajat ....nacije ,religije ,pola ,rase ,navijacke grupe i td i td ,da nekome nebi palo na um  da od tebe trazi da se  izvinjavas  kao ljudsko bice kad  je neko  slicno pocinilo  zlo.Necu.

Moze li se covjek i treba li da se izvinjava za bilo sta  sto sam nie ucinio.Stojim iza toga da ne treba  isto kao i to da  ne smije biti testiran  sa pitanjima da se opredjeli  za ono sto su ,,njegovi po necijem kriteriju  ucinili,,  prije bilo kojeg kontakta.Samo izvinjenje  podrazumjeva  da je onaj koji ga daje a i onaj koji ga prima  rade to svijesno  pa cak i onda kad nekome ne paznjom stanete   u punom  autobusu na nogu .inace izvinjenje postaje  forma  i razlog i uslov   za povratno izvinjenje .Ako mene pitate ja se ne mogu  izviniti ni u ime svoje djece  mada sam spreman  svaku njihovu cast prihvatiti. Nikad nije bilo jasno a i nece biti ,  sto se to  Vili Brant  izvinjavo za Josefa Mengelea.Glupo a.

6 comments:

Anonymous said...

Bravisimo

Margot said...

Nije se Brant izvinjavao u svoje ime ni u ime Mengelea,vec u ime Njemačke koja je cinila zlocine. Tom gestom je priznata krivica i Njemacka postala demokracija u kojoj djeca u skoli uce o zlocinima svojih predaka,a ne da slave izgubljene bitke niti prebacuje krivicu na druge.

dalibor bilic said...

Njemacka nije cinila zlocine nego Nijemci i izvinjavati se u ime drzave ili zlocinaca ne vodi nikud.Umjesto izvinjenja kazniti odgovorne u svojim redovima.a ti bi se trebali izvinuti kao direktni ucesnici ,

dalibor bilic said...

Treba li neki Bosnjak ,koji nikad nije ni cuo za Msana Topalovica Cacu da se izvinjava za njegove zlocine ... reba li neki Hrvat koji pojma nema gdje je selo Ahmici da se izvinjava zbog zlocina koji su pocinili pripadnici njegove nacije,Ja mislim da ne treba a izvinjenje je kad se , kazne krivci , iz svojih redova,

Beka said...

Daso,bravo maestro na stivu i odgovor na simpaticni komentar,maestralno...

Hashim said...

“Iz mojih redova “ nema krivaca! Ako su krivci iz necijih redova i sam neko u tom redu je kriv (ako se dragovoljno uredo)

Cik i,, Draga Saveta,,

 ,,Bili smo u misionarskoj pozii,,Ovo su bile zadnje rijeci Stormi Danijels ,popularne i vazne i ozbiljne  porno glumice , pred portom suda ...