Saturday, May 25, 2024

Not the psycha


 Meni  se ova zajednicka vojska u Bosni i Herrcegovini  cini  kao da su sastavili ustase ,cetnike i pripadnike handzar divizije i ugurali ih u istu uniformu,,Sutra bi se poklali da im to  ,,namignu nacionalni lideri,,Znaci jebo tu vojsku .Koga bi ona branila,Ova vojska bi se borila protiv partizana i zbog ovakvih bi  oni ,opet preko Igmana na minus 45.

Zanimljivim mi se ucinilo  sto je jedna pripadnica tih oruzanih snaga ,koja je inace nosila hidzab ,morala napustiti tu vojsku ,jer  je ustavni sud  donio odluku da ona  treba skinuti taj hidzab ako hoce da ostane u vojsci ili  da mora otici.

Onda su se naravno javili  dezurni advokati ,tipa  bendzamine karic  rodjene  Londrc  ,koja je ovoj  sad vec demobilisanoj  ratnici  donijela tepsiju baklave  i stala  u njenu ili zastitu hidzaba,tesko pitanje, kao  dijela  postovanja slobode vjeroispovjesti  skupa sa ostalim ljudskim pravima,.Ok, Kao sad  toj  su zeni  uskracene slobode  od kojih je ona da  moze  nositi   djelove odjece  po vjerskom uvjerenju  jedna od osnovnih .

Nemam nista protiv hidzaba  ili  svako ima pravo u svoje slobodno vrijeme da se oblaci kako hoce  ,ali ako je pojedinac dio neke cijeline u ovom slicaju  ,,nekakve,, vojske  mora izgledati unikatno ili jednako  i ne moze i nesmije se  vizuelno razlikovati od ostalih pripadnika.Zamislite sad  da i ostali vojnici  putem odjece ispoljavaju svoja vjerska uvjrenja ,pa neko obuce  mini suknju  a neko pelengace,a neko montira plasticne rogove , ,na sta bi to sve licilo .Znaci  vojska pa  i ona Bosansko -hercegovacka  bez obzira   sta pripadnici imaju u glavama ,mora na izgled  biti unikatna  ili postoji i druga mogucnost , kao ona prilikom snimanja  filma  Bitka na Neretvi ,kad su statisti ,koji su trebali glumiti ustase ,cetnike i Handzare pitali  rezisera hoce li dobiti uniforme ili da ih ponesu od kuce ,Znaci,jedno od  rijesenje  za ,,oruzane  (s)nage  BiH  (ni)je ponjeti uniforme i nacionalno-vjerska  obiljezja od kuce.

Znam da sam malo-sta malo , ,,dosadio,, sa Trampom ,al moram,Covjek je ziva komedija ,Juce je izbacio i novu teoriju o emigrantima  koji ulaze u Ameriku  sa ciljem da se organizuju  i sruse sistem. odnosno iznutra  uniste drzavu.,Dok Tramp ,seta,, Amerikom  George Conwey  je ,skoro na njegovoj kapiji ,kuce  u West palm beacu,pored interstejta 95, ,postavio  bilbord na kojem pise ;,,Vote for Joe ,not the Psycha..Treba li napominjati da je jedina istina  u  politici  :Da narod zasluzuje vlast koju je izabro,i koju ce izabrati,






No comments:

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: Ode Bela u P.M.

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: Ode Bela u P.M. :  Ode   ,,Bela,,  bez ,,chao,, u Picku materinu. Bogami bi se ja z...