Monday, May 1, 2017

Autopsija

Ko je ubio Jugoslaviju.Tesko pitanje  a i da  das neki odgovor ,danas nakon 25  godina ,, nikom nije ni vazan.Zlocini ove vrste zastarjevaju.Autopsiju bivse nam zemlje  radili su i prijatelji i neprijatelji  oni iz ,,vana,, a i oni ,,iznutra ,, i u zavisnosti  od ,,interesa,, sa kojom su i krenuli u   seciranje ,,,objavili ,, i rezultate.Najveca ,namjerna ili ne ,greska je radjena  u otkrivanju ,,stvarnih razloga,, raspada zemlje i to onih iskljucivo  ,,fizickih,,mada   uzroci leze  u klasicnoj exsekuciji  Jugoslavije kao ,,Ideje,,Ok da objasnim malo,Jugoslavija nije bila bogata zemlja  da  bi neko  recimo ,kao Venecuela ,ima interesa da opljacka njena bogastva.Jugoslavija nije  bila ,kao recimo S. Koreja ,zemlja  od koje bi drugi strahovali ,odnosno nikad nije predstavljala prijetnju bilo kome,Znaci  da nije bilo ,bilo kojeg  valjanog razloga ,,da je otmes,, a sama se nije dala.Znaci  nista tu nije vrijedilo osim ,,ideje,, Recimo  multietnickog  zivljenja,ko to danas ima ,Niko,Ideja nessvrstanosti ,ciji je lider bila Jugoslavija ,pokret koji je okupljao  vlasnike 90 posto naftnih rezervi u Svijetu  i sto su kontrolisali ,samo njeni prirodni vlasnici,da bi nakon sloma Jugoslavije ,sve ili  gotovo sve preslo u vlasnistvo  multinacionalnih kompanija Ideja o Svijetu u kojem nece dominirati  ,,sila,, i gdje ce narodi  ,sami odlucivati o svojoj sudbini i gdje mozes biti ,,vazan,, a da ne pripadas bilo kome,.Ideja o ,,vecinskom broju glasova u Ujedinjenim Nacijama.Ideja o tome da je  gotovo cijela komunisticka Evropa ,vidjela sebe ,ne kao kapitaliste ,nego kao Jugoslaviju,ne kao nesto ,,veliko,, nego kao nesto moguce, .Ideja o tome ,da nije bilo  zemlje na Svijetu ,gdje  je procentualno vise ljudi  zivjelo ,,normalno,,sa manje  rada , nego  u Jugolsaviji.

Dovoljni razlozi da nekog ubijes.Po normalnim kriterijima  nisu .Autopsija se radi da bi se  utvrdiloo razlog smrti. a jos vise iz  razloga  da se izvuce   pouka,,  i da se ukoliko je to moguce sprijeci u  buducnosti ,odnosno pronadje lijek ,a kako je Jugoslavija bila ,,unikat,, niko se bas i nije previse trudio ,da sve istrazi,i  poslije nje nije bilo  ,,slicnih zaraznih  bolesti,, ni  da to   i nastavi.   ili onaj ko je  na stolu otvorio Jugolsaviju ,mogao je konstatovati samo ,da je ,,umrla zdrava,,,svi organi u funkciji ,ali veze pokidane izmedju njih,cudo , u odnosu ,,koji  bolesnici ,, i sa kojim karcinonima  danas zive.

Zasto uopste ovo pisem,Pa recimo nije isto  danas  gledati na ovaj problem iz Beograda ,Zagreba ,Sarajeva i  drugih gradova ,naslijednika ,nakon otvaranja  testamenta mrtvog ,gdje  je razocarenje bilo zajednicko ,da se nema nista podjeliti  osim ideje koja je umrla.Slicno je  i sa onima ,,van granica,, U zavisnosti  od mjesta analize ,Evropa ili Amerika , svi imaju svoju ,teoriju zavjere ,al da je Jugoslavija ubijena a ne umrla nema dileme.Jugoslavija je jedina  ubijena zemlja u istoriji,Drzava koja naravno nije bila idealna ,ali koja jeste bila primjer ,kako treba -kako ne treba ,kako je  moguce ili nije ......

Ko je ubio Jugosaviju.Svi pomalo A jedini  razlog,,Da se ne razmnozava.

8 comments:

Anonymous said...

Napokon, jedan pametan!

Unknown said...

Svaka ti na mjestu, svaka ti cast!

Beka said...

Pa zar je u istinu trebalo da prodju decenije i da mnogi svate kroz ovo stivo,ko je Daso i koliki je kapacitet,razumjevanja,tiska,analize,medija i sveg sto nas okruzuje.

Ne obracam se Anonimusu nego onima koji su zanijemili i tintoplaku za uho zadrzali...

Nemojte,mozda je i jace ovako,nijemo sa prizvukom tuge i istine...bez komentara...

Maestro,kapa dole a naklon dubok i dublji od svih....

Beka





Anonymous said...

Da je bilo pameti pa da se rascijepila u konfederaciju odmah kad su Slovenci trazili mozda bi bila na aparatima I dan danas, mada je stvarno bila skup vjekovno antagoniziranih naroda pa joj vjerovatno I tako nije bilo spasa. Siptar I Janez u istoj drzavi, I ovi nasi Dinaridi koji su se klali svako malo, pa zar nije malo preambiciozno to bilo?

Ovakvi ko ja koji su produkt tog eksperimenta ne treba da ocajavamo, I BiH ce se raspasti prvim potresom u svijetu I opet ce biti krvi do koljena, pa nam je bolje sto dalje. Unistavaju se I preostale multikulti sekularno blago totalitarne drzave kao Sirija, a mozda bude I od Amerike to sto bi od Sarajeva.

nesloga

dalibor bilic said...

Bas tako ,,preambiciozno,,

Kevrin potok said...

Raspao se ti od droge daBogda, a Bosna ima da traje vjekovima sve dok je nas patriota u njoj. Nek smo mi smo puni Bosne a i Bosna nas.

Anonymous said...

Puni Bosne ali praznih džepova,hehehehehehehe

Hashim said...

Puni Federacije, a i to se pita.

Sevab

 Sjetim se ,sa povodom, price jednog mog druga ,ime  nije vazno,kad je  jednog vruceg sarajevskog dana  kasnio na dzenazu oca svog kolege  n...