Wednesday, July 19, 2017

Justin i Muhamed

Vole ovde u Americi istrazivat javno mjenje,S povodom i bez .Nekad se to radilo telefonom ,Zovnu  i pitaju :da li ste zadovoljni sa onim sto je uradio predsednik Tramp za  6 mjeseci od kad je u Bijeloj  kuci,Tako se radilo ,al sve manje.Danas je dovoljno otici na ,,drustvene mreze,,postaviti isto pitanje  i dati odgovor.

Citam jutros neke od hiljade komentara  na ono sto se desilo prije neki dan u Minapolisu ,kada je policajac  ubio zenu ,oja je prije toga zvala 911  zbog cudnih desavanja u svom komsiluku.Nije ovo prvi put da policija ubije ,,pogresnu ,, osobu ,al jeste da se policajac zove Muhamed ,da je ,,crnac,, i da  dosao kao izbjeglica iz Somalije i postao prvi Somalijac u uniformi americke policije,Ubijena zena je  doktorica iz Australije ,koja  se trebala ovde udati  za nekog lokalnog stanovnika.

Odlazak u policiju i  brak imaju nesto slicno.za obadvoje treba vlastita odluka i nesto ljubavi.Muhamed je dosao iz Somalije da ostvari  svoj san  a i Justin je dosla sa istim razlogom.

E sad da se vratim na kmentare -istrazivanje javnog mjenja .Na jednoj strani imamo Muhameda ,Muslimana ,crnca i policajca  a na drugoj  bijelu zenu iz Australije.Svi oni kojima  inace  ne odgovara Muhamed iz  razloga sto je crn ,Musliman i  sto je jos policajac  naci ce razloga da kazu ,da je on to  bas uradio ,sto je crnac ,Musliman ,a  sto je na drugoj strani bila  ,,bijela zena,,Onda se pitaju  zasto sad ,,bijelci,, ne izadju na ulice ,kao nekad ,,crnci,, da protestvuju  jer je ubijen i to nevin njihov pripadnik.Moze se i ovako postaviti,Zasto ne,a moze jos i na sto drugih nacina u  zavisnosti koji odgovor neko zeli cuti  i sa kojim  ciljem.

Zvanicnog izvjestaja policije iz Minapolisa jos nema a i kad ga bude ne vjerujem da ce biti svima po volji .Najvjerovatnije se radi o ,,gruboj gresci,,koja je  jednog kostala zivota a koja ce drugom  ostaviti trajne posljedice po vlastiti.Sve drugo od boje ,vjere i slicnih gluposti su insinuacije a prava ,,istina ,, je negdje  u ,,svemiru,,  i zapoceta je tamo ,kad je Muhamed odlucio da dodje u Ameriku ,da postane policajac ,mozda u isto vrijeme  ,Justin se zaljubila i odlucila iz Australije  doci ovamo da se  uda  i to bas u Minapolis ,gdje je ,,neko,, poslao Muhameda  i da im se zvijezde ,,sudare,,Neko ih je poslao u Minapolis ,E sad ko.Onaj isti sto je prije neki dan  zenu iz Novog zelenda poslao na Sen martin ,da je ,,ubije,, pritisak motora  Boinga 747,na aerodromu princes Julijan i to samo nju ,jer nije bila sama ,Oko nje je jos bilo stotinu drugih,sto rade   isto,  gledaju sletanje aviona ,na 5 metara i to  godinama.

Da je kojim Slucajem Muhamed  ostao u Somaliji ili da nije postao policajac , ili da se Justin nije zaljubila u Amerikanca,nego u nekog iz Sidneja ,ili da je ,,odabrala,, nekog iz Majamija  i tamo otisla ,da li bi i Muhamed   za njom u uniformi Majami pd ili bi je tamo ubio  Hose ,latino policajac ,porijeklom sa Kube. ili  da je bilo samo jedno od ovo dvoje a da je zena iz Novog Zelenda stajala samo nekoliko metera dalje ,nista se nebi dogodilo  i to je ono za sta  niko nema objasnjenja ,a u  manjku znanja, ljudi  dodaju  imena ,religiju rasu  i slicno da pokriju ono sto ne mogu objasniti ,a ni uticati i promjeniti. 

,,U tisini sobe  negdje ,iza zida ,iz stropa,iz nevidljivog prostora kuca ,,kudret sat,,nezaustavljiv hod sudbine,,-Mesa Selimovic ,roman ,,Dervis i Smrt.

3 comments:

Anonymous said...

zalosno je da "izvjesna" policija ne pita nista ni prije ni poslije
samo puca
tako se ponasaju isprepadane osobe
da imate vise komunikacije , manje oruzija, bilo bi vam puno bolje

naravoucenje:
"OD SUDBINE SE NE MOZE POBJECI"

samo kod vas je ta sudbina nesto cesto u akciji


Hashim said...

A kod vas, I kod "bivsih nas" takva sudbina nikad nije u akciji, iz jednog razloga-milicija dolazi kad je tuca zavrsena.

dalibor bilic said...

U masi komentara na ovaj post odgovorit cu na ova prva dva,Za vise komunikacije i manje oruzija je na zalost prekasno.Strah je postao dominantna kategorija u odnosu na druge i onda imas reakcije slicne ili iste ,kao kod ovog policajca.
Pa i ovde moj dobri Hasime ,inace kako Sena, policija ,recimo u Chikagu, dolazi da pokupi one ,sto su ,,ostali,,ali generalno dobro rade svoj posao.Ja bi mogao zamisliti Ameriku bez vojske ,ali ne i bez policije.
Ima jedan zanimljiv komentar iz proslog posta o ljubiteljima muzike ,u stilu ,,svak pjeva svoju,,sto je u principu i tacno samo je pitanje pronaci to ,,svoje,,izbor je velik.

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: Zuti i Mide

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: Zuti i Mide : Sarajevo je jedan od naj ljepsih gradova na  Svijetu.Grad u kome su s...