Friday, July 7, 2017

Most

Davno su prosla vremena kad su mostovi spajali ljude.Danas spajaju ,,interese,,

pricam o  ,,Peljesackom mostu ,,  cija je gradnja najavljena  za jesen ove  godine ,cemu se protivi drzava Bosna i Hercegovina ,jer kazu ,da ce njegovom izgradnjom  biti onemoguceno velikim brodovima ,da dodju u luku Neum,Hajte molim vas.Koji ce to ,,Titanici,, u Neum,Ko eto sad u Neumu ,dok nema mosta  usidreno jedno 15 prekookeanskih.istina je zapravo da se  mostom zaobilazi  BiH , i da se brze dolazi do Dubrovnika ,ako je to ikome vazno ,sto ce  voziti pola sata  duze  kad ide na godisnji odmor.Nije Dubrovnik Nasa ,da ispaljuje tacno u 17 sati 23 minute i 11  sekundi,Ako se most napravi  bosanski dio Jadrana ce postati slijepo crijevo ,sto i ne mora biti tako tragicno ,jer je  sve vise  turista okrenuto  ,da vidi ono ,sto jos niko ili puno , nije ,pa tako i Neum ,sa mostom ,moze postati  dobra tema za ,,Travel  kanal,,

Problem sa mostom je zapravo  politicke prirode  jer njegovu izgradnju  kreditira Evropska zajednica sa 500 miliona Eura ,ista zajednica koja je Bosni obecala  ,,clanstvo ,, al koja nije toliko luda da investira pola milojarde Dolara   u nesto sto bi ,,skoro,, moglo postati nepotrebno ,jer ako Bosna  dobije  clanstvo ,znaci da onaj dio Hrvatske  koju prekida Neum, ,postaje potpuno nevazan  i bez  nepotrebnih  carinskih   formalnosti ,te da ce postati  dio jedne politicke  cijeline  ciji  smisao se nece  ubrzati tim sto ce neko  2o minuta prije u Dubrovnik.

Davno su mostovi prestali spajati ljude ,Danas spajaju interese da bi zaobisli ljude.

                                                                       2.

Gledao sam juce  direktan prenos ,na CNNu ,demonstracija u Hamburgu.Reporteri sa kacigama traze ,,one,, sto su protiv Trampa ,I niko.jebe se Evropu za Rampa ,Sta je CNN ocekivao  da ga Amerikanci izaberu a Evropa protestvuje.U Evropi je ,,fokus,, kapitalizam  i interesantno je da ni jedan  novinar  od onih sa lica mjesta ,do onih u studiju ,nije imao komentare na  parole gdje je pisalo  da ,,Kapitalizam ubija i unistava , da nije bilo komentara na zastave sa petokrakom  i stisnutom pesnicom i slicne .Ocekivao sam samo jos reakciju tipa :Kako neko moze  demonstrirati protiv kapitalizma ili sta hoce ovi ,,tamo,, Mozda  socijalizam ili nedaj boze komunizam .Po tumacenju CNNa ili  istih  ,recimo Foxsa ,sistem nikad nije upitan ,nego pojedinac koji ga  tumaci.

Samit 20 G....a  ,uzivo u prenosu CNNa,pod radnim  nazivom -klap , ,,Ko tele u sarena vrata,,

4 comments:

Marijan said...

Samo se ti za*ebaji...
Poci ces ti kruzerom u Ne um, al' kurko, neces moci od Peljeskog...

Davorl said...

Most se gradi iz EU nepovratnih sredstava i nije kredit. EU komisija za promet odobrila je ove godine sredstva za izgradnju mosta.

Čole said...

I to je znak da BiH neće nikad u EU. Da hoće, bilo bi glupo uložiti tolika sredstva da se zaobiđe zemlja koja je u sastavu EU. Sem ako im nije bila ideja da se "približe Orebić i Trpanj s kopnom. Zanima me ko će nastavit plaćati taj most kad EU rikne a samo što nije.

Anonymous said...

Rusija i Srbija.

Columbia

 Informacija je roba,odnosno oni sto je  skupljaju -mediji, pa poslije to  obrade i  distribuiraju -prodaju  su samo jedan  dio-polovina, op...