Friday, August 18, 2017

Cikma Marsala Tite

Da budem iskren.mene vise iznenadjuje  sto jos u Sarajevu  ima ulica sa imenom  Tita ,nego to sto neko hoce  da promjeni.

Velika se  buka ,specijalno na  dustvenim mrezama digla oko fejsbuk izjave nekog  SDA junose o tome kako  treba  promjeniti  ime glavne saajevske ulice i nazvati je po  Aliji Izetbegovicu.na sta ljudi uglavnom reaguju  negativno ,odnosno ,,ne daju,, titinu ,posljednju ,,cikmu,,,,sretnih vremena,

Ja bi to sad malo obrno.Zasluzuje li Sarajevo ,koje je u posljednjim izborima  ,,sve,, dalo  nacionalnoj stranci  da mu glavna ulica nosi ime onoga sto se borio protiv nacionalizma.Objektivno ne zasluzuje ,ako nostalgija nije jaca od dnevne politike ,a nije i sa koje god strane da udjes  danas u Titovu  izaci ces  na Alijinu.Volio to neko ili ne ,al ,,cikma,, je ulica iz koje nema  izlaza.Kapak, ulica,

Nije slucajno da je SDa  odabrala ovog  ,,kurbana,, da  vidi reakcije i da ako ideja prodje ,samo je sprovede ili ako ne prodje ,kazu da je to  bila licna insunuacija .Ako ima sta  vazno da se doda ,onda je to  da se o ovome  razmislja i te kako  i da ce se  to desiti jednog dana i nece biti  grom iz vedra neba ,nego ,,volja naroda ,,  u ostalom kao sto je volja naroda ,opdnosno njegovih  izabranika i ime  skole u Dobrosevicima ,gdje je isto  bilo  natezanja ,ali je  pobjedila realnija opcija da skola nosi ime po onome ,sto se proslavio ,,braneci taj narod,,

Za razliku od  halabuke  sa Titovom ,bez vece reakcije javnosti je prosao objavljen na tviteru sadrzaj americke ambasade koja je  razocarana  odlukom gradskih vlasti o davanju imena  skoli u Dobrosevicima ,Sve u dvije recenice,Ovo je koliko pamtim prvi put da su Amerikanci reagovali  na ,,volju naroda ,, u Sarajevu. i bice veoma ,,veselo,, pratiti dalju situaciju oko ,,titove,,  gdje se moze ocekivati da ce ,,Amerika,, braniti tita  ispod Trebevica po cijenu da ih neko prozove  komunistima ili u najmanju ruku  simpatuzerima.

Moze li sarajevo odbraniti Titinu.Realno tesko  kad i cijeli  grad postaje ,,cikma,,u drzavi ,,cikmi, u,kojoj ,hajde da budemo realni , bolje ,,stoje imena ulica  onih protiv kojih se Tito  borio , ,Dajte molim vas ko to jos u svijetu ima glavnu ulicu sa imenom  gubitnika,Niko,Sto bi to u Sarajevu bilo drugacije.


P.S. Kompromisno rijesenje ,nesto poput drzave  Makedonije.predlazem da se glavna  sarajevska ulica  zove i na tabli pise  : ,,Ulica Alije izetbegovica ,, a dole ispod ,,Bivsa Titova,,

8 comments:

Hashim said...

Slazem se potpuno za ovo novo ime ulice ( Bivsa Titina ). Trebalo bi I ovima sto su u nacionalnim partija dijeliti partijske gdje bi pisalo - clan SDA , HDZ , SDS - bivsi Titin komunista .
Tada bi Sarajevo zasluzilo da ima Titovu ...

Marijan said...

Sarajevo je izgubilo kredibilitet da se bilo šta u njemu naziva Titovim imenom tako da me ova povremena talasanja oko toga baš mnpgo i ne uzbuđuju.
Vrlo malo nas je ostalo koji se sjećamo nekih boljih vremena, a nismo podlegli svakodnevnoj klero-nacional-fašističkoj, ratnohuškačkoj politici iiiiii...
"Prohujalo s vihorom"!
---
Svojevremeno je bilo namjera da se i sarajevski aerodrom preimenuje u Alijin, ali nisu dali stranci...
Ako slijećete u Zagreb, imate čast da sletite pravo na Tuđmanov...
Velika većina nas koji ovdje (na Balkanu) živimo, već dugo vremena prebacujemo se sa nečijeg na nečiji samo mnogi ili toga nisu svijesni, il' se prave blesavi - ko ovo im neka normala!?

Micko said...

Taj koji to predlaže još ne zna nosa obrisat,a zaboravio je da je bas drug Tito muslimanima dao nacionalnost. Prije je postojala kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca. Taj mladić je tada bio u guzici. Da Alija i Franjo nisu pomrli bili bi sigurno u Hagu sa Slobodanom. Alija je bio radikalni musliman još tada kad je bio zatvoren. Jedini politički zatvorenik koji nikad nije tražio pomilovanje. On je doveo vehabizam u Bosnu nažalost.
Neka brišu Titovo ime ali kad barem okreće ono sto im je ostavio. Neka brišu nacionalnost musliman jer je pošteno da sa imenom pobrišu i ono sto su naslijedili. Neka i Hrvati brišu Titovo ime pa neka vrate Istru Dalmaciju i otoke Italiji. Brisanjem imena i nasljedstva treba da se odreknu. To je logično kao kad se neko odrekne roditelja automatski nema pravo na njihovu ostavštinu.
Zar nije tako.
Puno pozdrava za svjeha. Odo u noćni lov na jelene.

ODOZGO_77 said...

Micko, pozdrav
u Australiji sam bila samo na godisnjem.Prelijepa zemlja.Uzivajte.

Anonymous said...

Joj, ljudi, zamislite presjedanje sa Franjinog na Alijin?

Anonymous said...

Titin sokak ili Alijin sokak?

Anonymous said...

Nema frke jel ulica po komunjari za izumirucu populaciju ill islamisti za nadolazecu, vazno je da je po nekom radikalu imenovana. A mogli su je naprimjer preimenovati u ulica Donalda Trumpa ili Trumpina. Bolje zvuci.

Micko said...

Hvala moja odozgo na pozdravu i drago mi je da si se lijepo provela i da ti se svidja ovde kod nas. I ja se spremam ovih dana malo u Quinsland kod mog jarana Japanca. To je vise biznis nego holidej,ali smo tako dobri da se uvijek završi kao holidej. Svastika mu je prelijepa.

Sevab

 Sjetim se ,sa povodom, price jednog mog druga ,ime  nije vazno,kad je  jednog vruceg sarajevskog dana  kasnio na dzenazu oca svog kolege  n...