Friday, September 29, 2017

Plan grada

Jedina  vidljiva razlika izmedju  budale  i ,,nirmalnog,, covjeka je samo u tome ,sto ovaj prvi uvijek pretjera.U svemu.Ako bi trazio svoje mejsto u ovoj hipotezi ,tu sam negdje na granici ,da bude tako.

Navalio  citat ko lud.Donio mi Dubravko iz Sarajeva   knjigu  knjigu Miljenka Jergovica ,,,Plan grada,,Knjigu mi ,,poslo,,  i poklonio moj drug ,,Udineze,, i iskoristio  Dubravka ko ,,postara,,kojem i nije bilo tesko ponjeti  knjigu preko pola  ,,bijelog svijeta ,,-zbog mene ,ali koji ipak nije odolio komentarisati  ,da je bilo korisnije ponjeti dvije kile suhog mesa u koferu ,nego  isto toliko tesku ,knjizurinu.Pito sam Dubavka jel se bar  malo ,,zajebo,, pa u  dugu letu preko Atlantika ,zavirio malo ispod korica,Kaze nije ,da ne ,,pobudali ko ja ,,Aha.

Onda ustanem  ujutro ,i dok  me niko nije poceo ,,zajebavat,, napravim sebi kafu i citam.Plan grada ,Milenko Jergovic.

kod jergovica postoje samo 2 puta ili a covjek voli ili ne voli .Kod njega nema ono nase uobicajno ,,nako,,ne ostavlja ravnodusnim ,mada  izgleda kao da se nista ne desava ili ono sto i bude  je tako polako  ko da stane.Temeljnost i  dobra priprema svake ,,ulice,, o kojoj pise Jetgovic ,a kojom sam i sam prosao bezbroj puta ,da nisam znao da je ,,tako,,Knjiga nije vesela i ako je neko ocekivao da ga zabavi ,zajebo se,Plan hrada je ,,ozbiljna  knjiga,, pisana  u stilu  enciklopedije ,ali na ujetnicki nacin .Nema tu ,,fule,, ni sa  imenima i sa  godinama,,,Kevrin potok,   je ulica  nazvana po ,,Kevri,,  koji je sin hadzi Murata ,a koji se rodio 1874 ,a ciji je brat bio  cuveni ,Osman ,koji je ozenio  kcerku  trgovca Spahe  i koji su imali  dva sina  Omera i  Atifa .... Sve se zna  tacno .Nema tu rekla kazala,Ako neko danas hoce  dokazat svoje  sarajevsko porijeklo ,mora umjesto  licne karte   nosit pod miskom  knjigu  miljenkaa Jergovica  i na strani 283 nac  ,kako  i gdje je posto ,nesto slicno sto sad ovde u Americi rade sa DNA testom da  vide porijeklo.Jergovic precizan ko svajcarski sat,Ko da nije iz Sarajeva,

Ako ima  nesto ,sto bi posebno izdvojio  na pocetku citanja je ,,osjecaj pripadnosti ,, onome o cemu pise Jergovic.Dilema je zaparvo  ,koliko ce knjiga biti interesantna nekome ko nikad nije  bio na Bjelavama ili  ni u Sarajevu  ili koliko bi meni  bila zanimljiva   knjiga koju bi neko  napisao o Zagrebu ,sa istim imenom .

Za knjigu u danasnje doba ,covjek mora imati i zivce i vremena ,a dok ovu nisam otvorio ,prepo sam se da cu  morati pamtiti ,stranicu 3  dok  dodjem  do dvijesto osamdeset cetvrte ,da pratim kontinuitet,ali nisam moro.Knjiga je napisana  za ,,modernog,, covjeka,Prica za pricu.Ulica za ulicu.Nista ne moras pamtiti ,sto si juce procitao,Svaka je cijelina,

Volim Jergovica  ili mozda vise volim ono o cemu pise .Da je kojim slucajem napisao knjigu sa  istim nazivom -Plan grada ,a da je pri tom  taj plan  bila Ljubljana,ne vjerujem da  bi  i pokusao citati.Ovako preporucujem ,da procitate  i vrijedi vise nego  dvije kile  najbolje  visocke pecenice. u koferu za Ameriku.

Hvala Udinezeu ,Dubravku i Miljenku.Bas ovim redom,Da ne bi ovog prvog sto mi je knjigu kupio i ovog drugog sto mi je knjigu ponio ,ovog treceg nikad nebi procito.Jel ,,sarajevski,, Jes vala, Po  ,planu grada.

5 comments:

Hashim said...

Vidio sam jednom scenu , covjek cita telefonski imenik I cudi se - nema ni radnje ni zapleta .

Marijan said...

Ćuuuuj, čit'o knjigu, zar se to još radi?
Prije nekog vremena odem doktoru u ambulantu, onako nenaručen, velim sestri čekat ću pa kada me primi. (Mi penzići možemo da nemamo mišta, al' vremena, koliko hočeš!)
Pripremio sam se za čekanje uzevši od ćerke neki đepni ljubić mada to ne volim da čitam, kontam samo da ubijem vrijeme. *ebiga, par sati ostaviti mozak na leru, stvarno strava brrrr... elem neise, za tih tridesetak ćeterdeset strana ništa se ne desi. Ljubav ko ljubav, zakuva se... da sam ja to pis'o riješio bih to u dvije rečenice, 'vako, spasi me doktorica prozivajući. Da ne dužim, vratim knjigu gdje sam je našo ne čitajući dalje... ma ne mogu ja to!

Meho said...

Ima I treci put, kad si potpuno ravnodusan . Citao sam ponesto od Jergovica I vidi se da je naucio pripovijedat , ali mi izgleda kao da sam to vec ranije citao. Ne zato sto mi je blisko ( dovoljno sam star da mi je mnogo toga blisko) nego sto mu je stil lose preslikan od puno boljeg od sebe. Starac Foco od stotinu ljeta . Mozda da se cita djeci prije spavanja da ne dosaduju , ajd' jos.




Micko said...

Ja samo pročitao Ježevu kućicu i dosadilo mi čitanje. Nebi ni to da nije bilo za lektiru.

Nego trešnje su rodile ko u priči. Posto nema kiše još od Marta mjeseca moram pumpat vodu iz rijeke sto je vrlo kažnjivo ,ali noću se sve smije. Nabavio sam neku bezsumnu pumpu iz Amerike pa tako da možeš proći pored nje ne čuje se. Kažu da je ta pumpa zabranjena bas zato sto se ne čuje. Hvala Amerima eto meni guzovace vode. Pametni su to ljudi.

Marijan said...

Mick, lako je vama, samo suša. Kod nas, kuku, snijeg i mraz, pa opet kuku, oluja i grad, sve potopilo, pa opet kuku, suša... ihiii, mi dok dođemo do suše, a gdje su ove druge dvonožne štetočine...?
Da je samo do Boga, lako bi mi sa njim!

O Nono ,nono, nono ,dobri ,,moj,, hdz

 U Americi uvijek zanimljivo.Evo ovde na Floridi ,politicari ., osim  sto se bave  jako vaznim egzistencijalnim  pitanjima-koliko,  brinu i ...