Tuesday, November 20, 2018

Bronhi

Nije ni  ,,alijino maslo bilo za Ramazana  i sve bi na tim prostorima  bilo drugacije i brze ,a zasto ne reci i bolje ,da se ,,zakljucilo ,, sa Slobom ,Franjom i Alijom ,Podvuklo i zapocelo.Duh Franje Tudzmana  lebdi i danas nad Hvatskom .Ideje  Slobe Milosevica  nisu umrle ong trenutka  kad i on u Srbiji ,ali  fizicki odlazak ova dva covjeka je bar malo pomogao ,da se pocne i drugacije razmilsjati,sporo ali jeste , i na srecu niko se nije sjetio  da ih zamjene njiovi  sinovi ,niko osim u Bosni ,gdje je umjesto Alije ,dosao Bakir .

Za veliku vecinu Srba i Hrvata u Bosni  Alija izetbegovic je  negativna licnost isto kao sto je za ogroman broj Bosnjaka  to bio Slobodan  Milosevic i Franjo tudzman i sad mozete zamisliti  sta bi bilo   da su i ovu prvu dvojcu ,,naslijedili  ,, sinovi  kao sto je Aliju  nasljedio njegov .

Dobro je sto  napokon odlazi Bakir ,bar ono vizuleno sa scene  .Sad bi sve trebalo  ici lakse i brze ,ne zato sto mislim  da je politika SDA kojom je on vodio  i koju i dalje vodi , bila  generalno pogresna , ,nego jednostavno ce  tenzije  fizickog prisustva  biti manje  i bez obzira na  procentualnu krivicu    u onoe sto se desavalo  i desava  sad sve bi trebalo biti lakse  i bez licnih razloga ,jer Bakir  je bio ,,lican ,, i tezak , dok je u Srbiji i Hrvatskoj to licno  postalo i opste i kao tako omogucavalo vise prostora za manipulisanje. .Nije mi namjera  da u ovom texstu analiziram sta je sve uradio ili nije Bakir izetbegovic ,ali mogu reci  da je drzo potegnutu rucnu kocnicu  Bosnjackog naroda  i da bi  sigurno sa nekim  drugim  neopterecenim  svim i svacim , ,Bosnjaci  bili u Evropi ,prije  nego i Hrvati i Srbi ,a da nista nebi izgubili od svog nacionalnog identiteta jer su bosanski Mulimani   uvijek bili    napredniji   i od jednih i od drugih,u svakom pogledu a ,svijet je to davno prepoznao i priznao ,,a da su ih Izetbegovici  odrazali   na  istom   nivou.

Lijepo  je sto sa scene  odlazi Bakir ,Lakse se dise. Bosanski Muslimani  su prezivili svasta pa i njega ,  i naucili  usput, valjda, da se identitet ne gradi i  ne  trazi  gledajuci preko taraba i okolo i kopirajuci druge, ,nego svakodnevno radeci na razvoju orginalnog i  vlastitog.

5 comments:

Marijan said...

Ne diraj mi Baketa... pa znas da su on i njegovi od Sarajeva napravili kas... ovaj, metropolu!
Eno sad kuka jadnicak kako je puka sirotinja, a ode i na biro.
Pocela raja sakupljati dob. prilog da mu se pomogne.

Anonymous said...

Penzioneri imaju i manje, nisu im uplacivali penziono za neke godine.

Ja mislila ssala, a ono zbilja!
Mora li prijaviti na Zavod za zaposljavanje i svoje zlato iz one vrece, a i zemljiste, tj. imovinu na svoje ime?
Imace placen medikal, zlu ne trebalo.

Izgubi radno mjesto a nije druge nacionalnosti.
Tehnoloski visak?

Tesko Bosancu kad spadne na zeninu placu! Ode ponos...u helac!

Feniks

Anonymous said...

Vratiti ce se on za cetri godine kao i Komsic, puno je on dobrog napravio za Bosnjake kao i njegov rahmetli babo.

Nurko said...

Ne kontam ovo da bi bili u Evropi i da "su bosanski Muslimani uvijek bili napredniji i od jednih i od drugih". U kojem smislu napredniji? Ili se zajebavaš?

dalibor bilic said...

Ne zajebavam .Da krenem od onog od cega je sve i pocelo.Nacionalizam.Generalno su bosanski Muslmani bili ,bar duplo manji nacionalisti ,prije rata ,nego i Srbi i hrvati.Ostalo je sve povezano.

Sarajevo (za) primjer

 Da vas podsjetim ako ste zaboravili,Olimpiska je ovo  godina ,Jos malo pa  ispod ,,triumfalne,, i na vrh  ,,ajfelovog tornja brze ,jace, vi...