Friday, November 23, 2018

Na Zapadu nista novo

Jedan sasvim obican ,,blek frajdej,,Nista novoo i spektakularno sto vec nije vidjeno.Televizori ,kompjuteri ,telefoni  i druga tehnicka roba ,na snizenju od po nekoliko stotina Dolara .Ostale ,,krpice ,, jeftinije za 30 posto. i ljudi stoje satima u redovima  pred prodavnicama .Gledam to vec  godinama  i mislim da se  tu radi  vise o tradiciji   ,ucestvovanja ,, u necemu ,nego o stvarnoj ustedi ,jer me niko ne moze ubijediti,da je  mudro,  da covjek  stoji  ispred vrata neke prodavnice 8 sati da bi ustedio  100 Dolara .

Tesko je to objasniti ,ako nisi rodjen i odrastao u tom  duhu ,nesto slicno poput  namjere  ,da nekom koji je  dosao u Ameriku ,pokusas  docarati ljepotu  igre ,,americkog   fudbala ,,ili bezbola,,gdje je i veliki uspjeh ,ako savladas pravila,,da razumijes ,a zadovoljstvo potrazis na drugoj strani.

Nije ove  godine  bilo proizvoda  za kojim je Amerika poludila ,odnosno necega novog ,sto je bi obiljezilo  godinu  i u glavnom se radi  o doradi vec postojeceg ,u novim bojama,ali se generalno ,,blek frajdej,, zadrzao kao  noc  kulminacije   potrosackog  drustva .

Jedina konkurencia Blek frajdeju je  dolazeci , blek mandej,,dan kad ce na kompjuteru  biti ista snizenja ,ko ona u ,,zivo,,i svi oni ,koji bas i ne uzivau u   ,fudbalu,,  ce moci  iz svoje  sobe ,dobiti i ,,ustediti,, isto kao i oni ,sto su pred vratima neke prodavnice  cekali ,da ih otvore ,8 sati.

Sjecam se do prije nekolio  godina ,da se kod mene u kuci islo  u ,,Mol,, u kupovinu.,Subotom ili Nedeljom .Zadnjje dvije ne pamtim  ,da je iko tamo otisao ,ali se manje ne kupuje ,odnosno sad to sto se kupi  donesu na vrata i to jos besplatno .

Tesko je predvidjeti  sudbinu ,,blek frajdeja ,,  u recimo narednih 5  godina .Mnoge velike robne kuce  su vec zatvorene ili  to najavljuju .Buducnost nije u JC Penyu ,Mejsiju ili neki Searsu ,nego u  Amazonu  i slicnim kompanijama  ,ciju robu ne mozes platiti  kesom ,nego iskljucivo kreditnom karticom ,gdje psiholoski efekt ,trosenja  ,,stoje,, u kesu i na  plastiku,, nije isti i gdje 100 dolara u kesu ima efekt 150 potrosenih na karticu .U ostalom o tome sam vec  prije pisao ,da u Americi  sve  kosta isto ,samo je vrijeme za ,,vracanje,,  drugacije.

2 comments:

Micko said...

Oprosti druže urednice ali jbo prodaju i kupovinu kad nema dovoljno radne snage ili herki da poberu trešnje. 400 novih stabala bacilo plod a svega tridesetak herki. Šta sad moj urednice. Nude se indijski studenti za 7 dolara na sat pa razni turisti ali ja tražim samo državljane ove zemlje i plaćam 25$ na sat. Plus bonus. Ako uzmem one cigane poslije će me Tužit na sud da su radili za male pare ispod minimuma od 19$ i platit ću im stotine hiljada jer im se zbog iskorištavanja i rasizma neće moć dizat kita a ženske neće moć radjat. Tu je trenutno moj veliki problem. Sutra imam pregovore sa kineskim kurvama. Ispraznit ću brofl i neka sve idu kod mene i zajedno sa herkama da rade. Šta će bit cut će se.

Pozdrav sa trešnje za svjeha bazi.

raspustenica iz Svrakina,vratila se iz Austrije said...

Micko, mogu li ja za 10 dolara po satu, ali da mi kartu povratnu platis?

Sarajevo (za) primjer

 Da vas podsjetim ako ste zaboravili,Olimpiska je ovo  godina ,Jos malo pa  ispod ,,triumfalne,, i na vrh  ,,ajfelovog tornja brze ,jace, vi...