Thursday, November 1, 2018

Warriors

Davno su prosla ona vremena ,ko sjedis ti gledas nesto na tvu  i kad je  najuzbudljivije ,puknu reklame.Onda   uzmes daljinski ,pa prebacis na slijedeci  program ,odgledas minutu ,,neceg drugog,, i vratis se  na ono sto si gledo.Danas mozes  prebacivat 200 x  u minuti i na 190 kanala  opet u isto vrijeme  dobijes reklamu.Sto se mene tice  oguglo sam ,pa i ne pokusavam.Odgledam tu minutu EPPa  ,gdje se zateknem,

Znaci reklame ovde pratim 24 godine i da mi je samo pola onog  pametnog i vrijednog,sto sam cuo ili procito, ,umjesto reklame ostalo u glavi ,bio bi  medju najpametnijim na svijetu.Al nije .

U masi onih ,,kupi vise i ustedi vise,, od prvog dana  mi je posebno privukla paznju ona koja poziva mlade llude da se prikljuce americkoj vojsci ,bilo to da se radi o kllasicnoj ,,armi,, ili navi,, ili marincima ,ali radi se o  kvalitetnim spotovima u kojima se ljudi pozivaju ,da se jave u neki regrutni centar  i svoju buducnost  zasnuu u vojsci ,na odredjeno ili neko duze vrijeme.Lajt motiv tih spotova je bila  karijera  uz koju  je neobilazno vezan i patriotizam  ili napravi  dobru karijeru kad si i onako patriota  i spoji ugodno sa korisnim.

Kod reklame  obicno rade dvije stvari.prva je  da nesto ne ide i da ga treba  prezentovat a druga da ide ,ali moze i bolje.Gledam ja  neku  kosarkasku utakmicu i reklama koja poziva ljude da se prikljuce americkoj vojsci.Kontam uobicajna ona gdje  vojnici pomazu nekome ,nasmijana i vesela lica ,njihove sretne porodice ,kad ne  lezi vraze ,Na kraju  spota ,umjesto onog klasicnog ,patriotizma i karijere ,preko cijelog ekrana : ,,Trebamo ratnike,,Wau.

Sta se to promijenilo da  se od potrebe za patriotima i karijeristima sad trebaju  ,,Ratnici,,U biti nista osim  sto sad  vojska ima novog ,,sefa i komandanta,,ciji  je tim svatio da od igranja na kartu  patriotizma  nema velike  koristi  i da je sve mani broj onih ,koji bi iz ovog razlga uzeli pusku ,a da je sve vise     onih koji zele bit ratnici ,a to im se jos i plati.

Cudna su neka vremena dosla ,kad  se  u ljudima , ratnici traze ,,

1 comment:

Micko said...

Zavidim ti sto imaš vremena gledat TV. Nekad proletim onako uz put i to je sve. Ja stalno slušam radio sto na poslu sto u autu. Nemam stvarno vremena. I na radiju su reklame ali mnogo kraće nego na TV. Ne znam da li rec jebo TV ili jebo radio. Sve je isto.

Sarajevo (za) primjer

 Da vas podsjetim ako ste zaboravili,Olimpiska je ovo  godina ,Jos malo pa  ispod ,,triumfalne,, i na vrh  ,,ajfelovog tornja brze ,jace, vi...