Friday, April 16, 2021

Kerryman

 Sinoc  je moj ,,badi,, Nitn ,vjeciti barmen i  vodja i pjevac nikad  afirmisane  rok grupe ,,My man Muhamed,,3 minute  prije 2 sata iza ponoci ,ponudio  sansu za zadnje pice  te veceri i zauvijek.Nakon 33  godine  je  zauvijek zatvorio svoja vrata bar ,,Karyman,,kojeg su na plazi Township,, u Longwoodu ,osnovali Kery i njen muz Dzon i krenuli da rade  s ljubavlju  kojom to mogu samo  mladi ljudi.

Trajalo je to  godinama.Biznis  kreno.Dzon majstor  znao je da privuce i odrzi  sve  lokalne  ali i ne samo njih  alkose  a i one koji  su to samo vikendom,Muzika u zivo ,razni zabavni sadrzaji ,spektakularni  provodi za  Irske praznike ,ucinili su da Keryman ,, ubrzo postane  i mjesto o kojem Orlando prica.I puko preko noci .Ufatili i  dokazali Dzonu ,sto je  vaznije ,da se  previse zblizavao sa mladim atraktivnim konobaricama  i Kery dobila razvod i  sve  sto su  zajednicki stekli.Dzon odselio  negdje prema  New Yorku .Pojma nemam sta je   bilo sa njim.Nikad se nikome vise nije javio.

Nije to poslije bio isti bar.Jest licio ,al ono sto je Dzon  znao tesko je bilo kopirat ,ali  nastavio je bar raditi  po  sistemu ,,OK,, sto znaci da je mogao  zaraditi dovoljno za  racune ,vlasnicu i   pratece osoblje,Vlasnik  tregovinskog centra na kojoj je  bar  se nije bas previse trudio  da sve to izgledfa  bolje nego  sto je bilo prije 10 godina ,pa je poslije iz njemu samo poznatih razloga  sacekao da svim onima koji su rentali njegove radnje istekne ugovor  i da  ni sa jednim  ,,liz,, ne produzuje ,nego  ,,mjesec za mjesec,,Nesto je tu odma smrdilo  da bi se poslije ispostavilo da  su do   zla boga bogata porodica  vlasnik  nekretnine imali plan da  sve prodaju,sto je sasvim lako jer nemaju nikakvu obavezu prema onima sto rentaju.E tu je Kery ,koju izgleda nista vise nije zanimalo ,osim da bude ,,vesela,,  napravila gresku  i na vrijeme nije reagovala ,odnosno nije imala ,,bek ap,, pa se preko noci desilo da novi vlasnik  prostora u kome je  Kery man,, sa mjescne kirije od 5 hiljada Dolara istu podigne na 10 hiljada,sto ne samo da nije realno ,nego  to nebi  mogao ni Dzon platiti u najboljim vremenima biznisa.

Kako je to moguce.Lijepo i jednostavno.kapitalizam  i privatno vlasnistvo. mogu od tebe uraditi sve sto hoce .Ok ,Pitate se sta je sa normama ,moralom ,fer playom ,Tvorci modernog americkog kapitalizma  pomognuti od drzave  su toliko otisli daleko u njegovom tumacenju da je samo pitanje   dana kad ce sve ono  sto se za sad tice materoijanog  biti  reflektovano i na  licno to jest kad ce  gospodari  prostora postat i  vlasnici   tudjih  zivota.Mozes li se buniti ,tuziti ,Mozes izaci  na ulicu  i ako budes preglasan ,uhapsit ce te  ko najveceg kriminalca ,oni isti  sto stite  ,,sistem,,, u neznanju ili odgodi da se i njima isto  sutra sprema.

Sta se krije iza ,,noge,, Kerymanu,, za sad se samo moze  nasluciovati,ali  sve je prevara  u ostalom kompletan sistem se zasniva na istom principu  da imas prava koliko si svijestan da ih nemas.

Sinoc ,pet minuta do 2 iza ponoci ,moj   badi Nitn ,barmen  i vodja  rok grupe ,,My man Muhamed,,  je u[puti zadnju ponudu na pice  bara koji  se gasi.Juce je dzejn  ,majka 7 mjesecne bebe ,koja nikad nije ni bila ni cula za Keryman,dobila  racun za zdravstveno osiguranje  male Nil.Pise 700 Dolara mjesecno.Hm,Da ne zaboravim  Dzejn inace  kad radi i overtajm  na ruke dobije  nesto vise od hiljade.Kad  nesto bolje razmislim  najpametniji je Dzon,Platio i ,Otiso i nikad se nije javio nikom,

3 comments:

Anonymous said...

Objasnjenja oko nekih slucajeva su nedovoljna.
Ako je rent-a poslovnog prostora u pitanju mora biti otkazni rok za obe strane.

Jedino kod poplava, tornada, uragana, paljevine, zemljotresa nema otkaznog roka vec odmah kidas kud prije Ali i tu ima ono vjecito ALI, ako se prezivi...

Sta se dogadja sa Jane iliti Dzejne, da li prima sedmicno platu od $1000, neto, ili racuna ono sto zaradi sa strane, ide li u Food Bank, i zasto bi placala mjesecno $700 za medicinsko/zdravstveno osiguranje djeteta? Prima li djeciji doplatak, pomoc od oca/alimentaciju i tu je jos mnogo pitanja. Nije sve bas onako kako ljudi vole kukati i prikazivati stvarnost.

U Titovoj zemlji smo imali one tzv. samodoprinose, za skolstvo, za zdravstvo, za razvoj, itd. I onda nam mladji sole pamet i kazu kako je u Titovo vrijeme 'sve bilo besplatno', jassta!

Mozda je Jane dosla malo kod Dalija da ofira? Nebi Jane radjala dijete da nije izracunala, Amerika je to!

F.

Micko said...

Ne volim ljude koji pojedu McDonaldsovog sranja od hrane i laju protiv Tite. Bili su porezi i doprinosi ali nije popravka zuba koštala 3000$. Nije ni prevoz hitnom kostao 500$. Ja te ljude zovem fukare. Izvinit moro sam. Gdje je bilo bolje igdje sad bolje nego sto je tamo bila ko zna neka kaže.

Anonymous said...

Dobro me Micko podsjeti oko zubara:
Popravim zube kod jednog zubara a druge godine odem kod prijateljice, zubarice, da mi sredi jednu plombu, a ona pobroji sve one plombe od bivseg zubara kao svoje? I naplati od socijalnog.
Krune su se ekstra placale, one plocice smo kupovali, plocice kao postanska marka. Zubno zlato.

Hitna dolazila trijeznim babama na pijacu.
Snajka se obeznani, poranila ujutro, nista nije pojela ni popila i padne u nesvijest negdje oko podne.
Hitna jedva dodje, nakon petog poziva, vec im poznata po lokaciji, a baba ni mukajet.
Viri boca iz crnog cekera, onda se neko sjeti (ja sigurno) da joj prinese vode, gdje ces vode? Dodje baba sebi, pocne vikati sta joj rade, nece u kola, gdje je ceker, hoce svoju svetu vodicu.
Nije za svakog ni vodu prinositi.

I sve se moralo uredno uvesti u knjigu protokola, rucno, nije bilo kompjutera. Naplacivalo se uredno iz nekog fonda?

Ali, opet ono ALI, kad te voze kola hitne drugaciji je tretman, nego da vozis svoja kola ili se vozas u taksiju.
Tretman je tretman, sa sirenama, svjetlima, sa pomocnim instrumentima, strucnim tehnicarom-mora se to naplatiti.

Koja je razlika izmedju danasnjih kola hitne i birvaktile kola hitne?
Ogromna, kao izmedju Njemacke i BiH!
Kakve Njemacke, kao izmedju Micka i, i, i, one ministarke za zdravlje sto ide u samoposlugu pod rotacionim svjetlima!

Nego, je li Jane opet dolazila kod Dalija?
F.

Pod predsednik(om)

 Super je ovo sa predsednicima  i njihovim sexsualnim zivotima  i cudi me da niko jos do sad nije  napravio neki  ,,tuzni,, pornic u kojem b...