Sunday, November 3, 2013

Alen Ford

Negdje u Aprilu ,92. nazovem ja  svoju kucu ,cuj nazovem svoju kucu,javi mi se neka zena i ja joj objasnim ko sam ,a ona meni ,,ko je,,Kaze na kraju razgovora ,,Znate da nas nisu otjerali iz nase kuce ,nebi ja ni uselila u vasu,,\Zacarani krug.

Proslo je od tad ,ko zna koliko regularnih i koliko personalnih godina,al puno u svakom slucaju i sjecam se i cilima  i frizidera  i grundigovog televizora ,dole  i svega na spratu  i u jednom plakaru  uredno  slozeni  svi crtani romani ,,Alena Forda,, od broja jedan pa do preko sto .Ko knjige.

Cetri godine poslije  ostali samo zidovi.Ova zena iz 92. pokupila  sve i odnijela ,sigurno  ko sto su i njeno odnijeli,al kladim se da je biblioteka Alena Forda zavrsila  u peci u nekoj  hladnoj noci ,kad zapuse sa Igmana.Ni oni  sto su otjrali ovu zenu  ni ona  sigurno nikad  nisu ni culi za Boba Roka.

Ja i danas ovde u Americi slavim Novu godinu ,jednu i jedinu ,onu sto dolazi 31. Decembra ,pa se pije i pjeva  i u prvom januaru,a oni u,, zacaranom krugu,, su i tad slavili svoje nove godine ,tad se krili,danas javno jedni drugima  putem elektronskih medija cestitaju i nikad nisu culi za  Sir Olivera.

Svaka cast i Mirku i Slavku  i Zagoru i njegovom jaranu  Ciki  i ostalim crtanim junacima nase mladosti ,ali  mislim da ni jedan    crtani roman ,kao Alen Ford ,nije obiljezio jednu cijelu generaciju ,onih sto su samo  slavili  jednu zvanicnu Novu godinu  i sto su  razumjeli-kontali  Alena Forda.

TNT grupa .LOkacija  jedna njuorska cvjecara .Broj jedan ,Grumf, Sir oliver,Bob Rok i Alen Ford.Na telefonu Bing ,; Halo bing ,kako brat .U zatvoru  ... nema stila ,,,,,,

Nakon mozda godinu dana ,ovde u Orlandu, pokusao sam pronaci  Alena Forda,ali ne samo da nisam nasao ,nego ,niko nije  i nikad ni cuo za njih,pa sam poslije zakljucio  da je ovde ,,Alen Ford,, izlazio  u odprilike ono vrijeme kad je kod nas u  malim Novinama  stampan Mirko i Slavko,a poslije ga zamjenili novi crtani junaci ili jednostavno  da je ono sto smo mi citali osamdesetih i  nekih godina prije ,ovde  proslo i postalo ne zanimljivo.Cesto sam se i pitao odkud autorima  tolike ideje ,a onda kad sam  malo bolje ,okrenuo se oko sebe ,svatio da su 5 clanova  tajne grupe TNT zapravo  simbolika  razlicitosti Amerike sa svim pozitivnim i negativnim osobinama ,kao i crtani junaci  stripa.Cak i  famozna cvijecara ,bez i jednog cvijetka je tu. i ne samo jedna ,nego na desetinu.

Zasto smo mi koji smo slavili jednu Novu godinu ,vise volili Alena Forda nego Mirka i Slavka i princa Valijanta.Zato sto je to bio jedan od nasih prvih susreta ,ne sa idealnim likovima tipa malih  partizana i hriscanskog  princa,nego sa likovima  ,,stvarnog,, zivota  i sa svim njihovim manama i  vrlinama  u ,,, svijetu  gdje se zivilo bez  staklenog-ideoloskog poklopca  gdje ni sami autori romana  nisu nastojali da ga uljepsaju ,nego da ga prikazu  onoliko okrutnim ,koliki je i bio,ne pokusavajuci  dovesti radnju na nivo ,,Mirko pazi metak.Hvala Slavko,spasio si mi zivot.

Nije Alen ford bio za ta vremena ,uobicajna kapitalisticka propaganda ,ali nije bio ni Mirko i Slavko ,kojeg su ,tamo kod ,,nas,, jedni voljeli samo zbog njihovih imena ,a jedni mrzili iz istog razloga,sto se poslije  dokazalo kao tacno.

Alen Ford  je za jednu grupu ,generaciju bio isto sto je danas Fejs Buk  Tviter i ostali  takozvani socijalni mediji ,jer ono sto ljudi danas tipkaju povodom nekog dogadjaja ,mi smo  prepricavali  zgode i nezgode  grupe TNT i ako nas je ista spajalo i djelilo u ta vremena ,bilo je to ,ko je cito Alena Forda a ko nije  i ko je slavio  onu Novu godinu sto  se ,,sjede,, 31 pa se pije ,jede i pjeva  do prvog ,a onda  povali i prespava i  Garmish parten kirhen  i Hor  beckih djecaka i  repriza novogodisnjeg programa.

Posveceno ..nama.. koji smo mozda preskocili Krlezu i Stendala ali  dosta naucili  iz Alena Forda ,a spaja nas i danas.

,,Halo Bing-gospodjo,kako je muz.U zatvoru zbog ratnih zlocina,a i u zatvoru ,iz istog razloga i oni sto su vas istjrali.Nemaju stila,,

Da su samo citali Alena Forda.

35 comments:

Margot said...

Alan Ford nikad nije izlazio u americi. Mozda zato sto ameri nemaju smisla za humor,a mozda sto je,kako se u nase vrijeme pricalo,bio zabranjen zbog ljevicarenja

Anonymous said...

ha, ha, Margot, pogadjam ;)

Tito - Ill numero uno ;)
http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Ford_%28comics%29

Cudno je da je Alan Ford dozivio svoju najvisu taccku popularnosti u bivsoj JUGI.

Feniks

Anonymous said...

Cestitam Micko svima u porodici;

sto si Ti prirodno nadaren za seks i mehaniku, on je to prosirio uccenjem i dokazao se.
Idemo u korak s vremenom.

Feniks

Anonymous said...

Cestitam Micko svima u porodici;

sto si Ti prirodno nadaren za seks i mehaniku, on je to prosirio uccenjem i dokazao se.
Idemo u korak s vremenom.

Feniks

Čole said...

Je li nam to Feniks lagano drma krečana? Uzmi nešto, samo na biljnoj bazi, ccccssss!

Znam mnoge koji su čitali Alena Forda i slavili samo jednu Novu godinu a znam i one druge a pamtim i one treće, ali ono što o njima znam, nema veze ni sa Fordom ni sa Novom godinom, ni sa čim što Dalibor spomenu. To što se dogodilo Tebi i mnogim, razlog treba tražiti u našoj zajedničkoj „raznolikoj“ prošlosti. Povremeno je bivalo fino, čaaak idilično, a ponekad ... bilo, ne ponovilo se.
To, što su preživili gore nabrojani, je mala maca spram onoga što neki drugi nisu imali sreće da prežive. U onom ranijem ratu je bilo još gore. A ni onaj Prvi, kako ga zovu, nije bio mala maca. Elem, ispade da nam je najljepše bilo u tursko doba!
I za sve su uvijek krivi Srbi!
A kak'i smo to mi, najbolje ilustruje Daliborov slučaj. Plače za stripovima i par poderanih ćilima, za ono malo namještaja i pisaćom mašinicom „Olimpija“. A da ga ne istjeraše, nikad ne bi stao na kruzer. Umjesto da se nakloni do zemlje Srbima koji ga „poslaše“ u Ameriku, on kuka k'o sinja kukavica! Nezahvalnijeg stvora ne sretoh.
Što bih nešto volio da ga niko nije dir'o i ostavio da „živi“ na Ilidži i hrani one svoje tri djevojčice uređujući magazin“„Gazija“ i honorarno pišući za „Veselu svesku“. Mog'o bi trenirat podmladak KK “Mladi Muslimani“ i tu zaradit koju kintu. A u slobodno vrijeme prelistavat Alena Forda ili nazvat jarana Kevru, pa s njim malo promuhabetit uz šerbe i baklavu. A Marijan i Čole su mu tu, da ima s kim proslavit Novu godinu, da ne slavi sam, ccccssss.

davorl said...

Alana Forda možeš i danas kupiti , ja ga redovno kupim na moru pa pročitam dva - tri . Onako iz nostalgije, doduše nisu mi više onako dobri i smješni kao nekada.

nepotpisana said...

@ Cole
Na kruzeru sam bila prije, a to sto nisam bila poslije rata krivi su Srbi. Nije ti dosta sto Bilic lagano omeksava pricu pripisujuci gospodji status zrtve, zanemarujuci cinjenicu da je u ' aprilu 92_e ' to bio ratni raspored.
Nadam se da za tebe nisam ' nepotpisana'.

@ Bilic
I u mom stanu je ostao pozamasan stos Fordova, ali ga ja nisam citala. Kao sto rekoh svom profesoru kad mi je pokusao nametnuti jednog, tada visoko pozicioniranog jugo pisca: " Zar da pored toliko dobrih svjetskih pisaca citam nesto sto smatram nekvalitetnim ? "
Ljudska komedija je po meni bila bolje stivo za shvatanje drustvenih odnosa. Doduse ne i medju nacionalnih.
Kad su mi se u rujnu '92_e opasno poceli muvati oko stana, sklonila sam nesto najdragocjenijih izdanja kod tetke. Studentica podstanarka je iz nekih izrezivala lijepe slike. Mozda bi bolje bilo da sam joj podmetnula Alana Forda.


rajskadjevo said...

U mojoj kući u Petrinji na tavanu ostala je cijela zbirka Alana Forda, Zagora, Kapetana Mikija i ono što mi je najviše žao cijeli gradovi PLaymobila mojih igračaka iz djetinjstva..ma nije mi žao za namještaja i tehniku ni iščupane wc školjke ali najviše mi je žao tih Playmobila...

dalibor bilic said...

Ovo da Alen Ford nije izlazio u Americi nisam znao ali znam da su gotovo svi akteri zbivanja 92-96. pojedinacno bili zrtve a kolektivno ,budale.

Marijan said...

Ma *ebeš Alana i ostalu strip bratiju...
*ebo ih ćaća agresorski... što mene nisu probali iščerati... trebalo je stisnuti pa na 'vaku silu udariti... Hmmm, možda bi se i ja sada patio negde po belome svetu, a ne uživao u blagodetima slobode... bez komunističke tlake..
(*ebo mater ko upali svjetlo!)
---
Mick, čestitke cijeloj porodici!

Anonymous said...

Za te stripove sam se zainteresovala preko djece; znaju i djeca sta valja, a ne samo preskakanje trule kobile.

Politicki nismo razmisljali, pratilo se kao i Gricka Vjestica ili Crni Karadjordje-razbojnik svih vremena u malo starije vrijeme, a za NUMERO UNO TO I DRUGI KAZZU, prema tome manse mene , preskocci, ili trazi po internetu.

Generacije moje djece nije zanimala Gricka Vjestica. Zasto? Nemam odgovora. Ili Monte Kristo? Ne.

Alan Ford i sve ostalo sto je dolazilo iz Italije je bilo mnogo zanimljivije.
Moguce da je pisac/crtac bio neki emigrant/imigrant iz bivse zemlje, promijenio ime i pisao te stripove.

Lun kralj ponoci...nas covjek pisao, ali nekako djeci nije bio pri srcu.

Kad danas te stripove pogledam vidim da je svuda politika umijesana, spijunaza (Miki Maus i Silja, Tin-Tin), osvajanje teritorija, napadi, bjezanje, krijumcari, ubijanja...snadji se kako znas i umijes (Asteriks i Obeliks).

Ti Ribaru bolje razumijes politiku sarajevsku, ko je ovo, ko je ono...nije me bilo briga za to prije, pa nije ni sada.

Ako si dobar covjek--covjek si i kvit, amen, kako ja volim reci.

Da ima ogranicenih ljudi, ima, odmaknem se od takvih (ali ne moze uvijek, kao sto i sam kazes).

Da sam ostala u BiH vjerujem da bih od muke, ogranicenosti komsija, caranja-baranja i zavisti komsija, spletki i sta je ko 'htjeo da kaze' do sada vec istrunula pod zemljom.

God Bless Bosnia and Hercegovina!

(ali i taj narod mora biti otvoren za blagoslov, a tu je problem. Nisu spremni da prime neciji blagoslov...)
----
Uzimajte vitamine iz B grupe, dobro je za stomak, varenje, protiv trnjenja prstiju, za obnavljanje mozdanih celija itd. itd.

Feniks

Anonymous said...

jos nesto sto me je zapanjilo, pravo onako, vise od te ruzne politike:

popricam sa djecakom od oko 12-14 godina koji je bio u mom stanu i preupitam ga sta je procitao od onih tamo knjiga, a on ce meni naivno, kako samo djeca znaju: 'Neda mi mama da citam knjige'...a mama uciteljica.

Ponudim mu 50 dolara da procita dvije male knjige Sam svoj majstor, i opet nista. Ni makac.

A moje generacije i djece moje su bile zeljne znanja i primjene tog znanja, i danas, i nadam se i u buduce.

Feniks

Marijan said...

Ako si mislila na vitamine iz grupe BiH, ne uzimaj ni slučajno!

Marijan said...

Sada sam ozbiljan...
U vrijeme moga odrastanja imali smo tri fantastične novine za djecu (pa i odrasle). Zagrebački Plavi vjesnik, beogradski Politikin zabavnik i sarajevske Male novine. Časopisi su bili puni vrhunskih stripova tako da bi bilo nepravedno isticati bilo koji.

Plavi vjesnik je bio izvrstan do malo prije njegovog gašenja 1973.
Politikin zabavnik je zadržao veoma visoki kvalitet (do kraja mog odrastanja, za dalje ne znam), a Male novine su veoma oscilirale sa svojim kvalitetom.
Kada već spominjemo strip, ova tri časopisa dala su svoj veliki doprinos na njegovoj popularizaciji EX YU prostora... i nije nam uopšte bilo važno da li piše latinicom ili ćirilicom!?
- Bože, kako smo samo nazadni bili... znali smo i ćirilicu... a nismo morali biti Srbi?

Anonymous said...

a Zmaja si zaboravio?

Svaka cast M2 na sjecanju i podsjecanju na nesto lijepo.
Bilo je i nagrada, te za crteze, te za ukrstene rijeci.

Sjecam se ssoka kad smo saznali da nema vise Plavog Vjesnika, kao sto nema vise ni JAT-a od istog datuma kad je i post. Jovanka Broz sahranjena.
----
Spada li krusskaaaaa u trave? Ti Ribaru ne odgovori hocess li ssta od trave sacuvati za mene?
---
A ona pjesma od Jadranke Stojakovic, 'ne mozze nam niko nissta'...hm, hm, pohasili se, ili je to jedna od teorija Lazareva?

I fiziccki i psihiccki, mozze, mozze, kako ne ne bi moglo.

----
Feniks

ODOZGO_77 said...

Alan Ford je bio zakon u ona vremena
kad nismo imali puno toga da vidimo na TV, vecenom se sve svodilo na citanje. Divna vrmena.

Veoma sam sretna kad vidim da moja djeca dosta citaju, bez obzira na veliki pritisak od strane interneta, FB ...

@ teta R,
moja prijateljica ima FATTY LIVER- NONALKOHOLIC, imas li neki savjet?
neku narodnu medicinu?
javi kad imas vremena

Anonymous said...

neka se ta Tvoja upisse u boot camp, ima tu kod vas; disciplina, disciplina, vjezbe...

ili da predje na Ribarevu hranu, prirodu, i ljekovite trave, kao npr. krusska (vjeruj mi)

Feniks

ODOZGO_77 said...

@ Feniks,

samo to?

ja mislila ona ce umrijeti uskoro
(sala)

hvala puno

pozrav ekipi

zabica said...

Nekom je ipak rat bio rat, a nekom brat, kao npr. nasem Coli; dobro mu, a ne osjeca se kolektivnom budalom. ccccccccc

Anonymous said...

Alan Ford a ne Alen Ford i to zato sto nema veze s engleskim jezikom jer su autori stripa talijani i izlazio je samo u Italiji i Jugoslaviji. U Italiji nije stekao neku veliku popularnost a zasto je kod nas uspio i zasto je i dalje trazen i spominjan je socioloski vrlo interesantno i mozda nekom mladem dobra tema za diplomski ili magistarski rad

rajska said...

01.12. kod nas će biti vjerojatno proveden referendum da se u ustav unese odredba da je brak zajednica muškarca i žene, drugim riječima tema se tiče "gay" brakova.Zanima me, vi koji živite u zemljama gdje je dozvoljeno zasnivanje brakova između istospolnih partnera kako to izgleda u vašim očima, odnosno kako to doživaljavate vi i vaša djeca konkretno..eto malo otvaram novu temu nadam se da će biti zainteresiranih....

rajska said...

01.12. kod nas će biti vjerojatno proveden referendum da se u ustav unese odredba da je brak zajednica muškarca i žene, drugim riječima tema se tiče "gay" brakova.Zanima me, vi koji živite u zemljama gdje je dozvoljeno zasnivanje brakova između istospolnih partnera kako to izgleda u vašim očima, odnosno kako to doživaljavate vi i vaša djeca konkretno..eto malo otvaram novu temu nadam se da će biti zainteresiranih....

Čole said...

Rajska, ja već napisah ovaj komentar a ti u međuvremenu zada novu temu. Žao mi ovo baciti u koš a volio bih ti odgovoriti.

Povuče me Žabica za jezik. Vjerujem da se šalila kad reče, da mi je rat bio brat, ali to neko neće razumjeti kao šalu. Znam da nije zgodno pisati o sebi ali zamislite da pišem o nekom čoli koga ne znate. Da mi je sada fino (a malo je reći fino), jest, ali ova ljepota nema veze s ratom. A kako mi je bilo u ratu, to nije teško zamisliti. Niko se ne može pohvaliti da mu je bilo fino a meni je bilo i još malo gore, iz logičnih razloga.
Da ponovo dođem u istu situaciju, ne znam šta bih promijenio. Mislim da bih postupio isto, s tom razlikom, što bih od prvog dana umirao od straha i to sasvim objektivnog, čega tada nisam bio svjestan. Govorkalo se da odvode Srbe i da im se gubi trag, spominjali su se i kazani, opominjali su me da snajperi djeluju i unutar Sarajeva. Sve te priče sam uzimao sa velikom rezervom, što se kasnije pokazalo tačnim. Ponašao sam se a i osjećao kao i svaki sarajevski Musliman ili Hrvat. Zapravo, do tada nisam osjećao nikakvu razliku među nama. Povremeno sam pozivan na kopanje rovova i tu sam počeo shvatati da „nekakva“ razlika ipak postoji!
Prve dvije godine sam se uhvatio posla, pravio po cijeli dan peći i „ratnu galanteriju“. To me je spašavalo od hodanja po gradu, što je bilo krajnje opasno a ujedno mi je činilo veliki užitak.
Svaka ulica je imala „nekoga“ ko je nadgledao i kontrolisao stanje u ulici. Zahvaljujući tom „nekom“, nisu me dirali skoro dvije godine, jer ono čime sam se bavio bilo je prijeko potrebno svakom domaćinstvu.
Povremeno bih biciklom posjećivao prijatelje i rodbinu u udaljenijim dijelovima grada, opasnim putevima koji su bili izloženi snajperima . Na povratku bih na smetljištima našao po koju konzervu ili bojler, svezao za biciklo i tako se vraćao kući s „repromaterijalom“. Zbog tog mog majstorisanja sam sa suprugom imao ozbiljnih problema. Nikako nije mogla prihvatiti činjenicu da joj se muž bavi takvim poslom, što je mene raspamećivalo. Ubrzo će i njoj svanuti, iz dva razloga. Prvo, neću je više brukati baveći se tim poslovima „nedostojnim jednog arhitekte“. I napokon će se moći ponositi svojim suprugom, koji je „dobrovoljno“ stupio u redove Armije BiH.
„Angažovaše“ me u Armiju BiH, pa zadnjih 18 mjeseci sve naradih, lopatom, naravno. Tako sam i ja postao jedan od „mnogih“ Srba koji je bio u sastavu „multinacionalne“ Armiji BiH.
Ovo što vam ispričah, neka ostane među nama, jer mnogi moji prijatelji, Bošnjaci, veoma cijene moje učešće u Armiji BiH, ne znajući kako sam tamo dospio. E sad, da pokvarim utisak i njima i sebi, nije red, ccccssss.

Čole said...

Ne vidim razuman razlog da se raspisuje referendum zbog bilo koje tačke Ustava, obzirom da je čitav tekst Ustava, bez izuzetaka, donesen i usvojen u Skuštini, a bez raspisivanja referenduma. Bilo bi zanimljivo znati kako je bračna zajednica do sada tretirana u Ustavu?
Što se tiče pedera, ako već nešto treba mijenjati u Ustavu, onda bi trebalo u Skupštini izglasati amandman o njihovom statusu, pa ga usvojiti ili neusvojiti. Naprimjer, za pitanje statusa manjina nije raspisivan nikakav referendum, i ako je to pitanje daleko važnije od pitanja statusa pedera. Ja to tako vidim. Nisam pravnik a za razumijevanje problema i nije potrebna neka pamet, rješenje se samo nameće.
Sem toga, u Ustavu je regulisano i pitanje zajednice muškarca i žene koji nisu sklopili brak.
Pa po tom zakonu, prava stranki u takvoj zajednici su ista kao i u braku, ako se ne varam.
Prema tome, pederi mogu živiti u jednoj takvoj zajednici a da se ne osjećaju neravnopravnim.
Daću sebi slobodu da kažem da su pederi prvo problem za sebe, onda za porodicu a na kraju, kako vidimo, i za državu. Pa zar ne bi bilo racionalnije izdvojiti sredstva za njihovo liječenje, nego problem permanentno produbljivati?!
Promijeniću stav, samo ako mi nađete ijednog roditelja, koga je obradovala vijest da im je sin peder. Zar vam više nije dosta tog licemjerstva?!

rajska said...

Čolek, ako se promijeni ustavna odredba i definira se da je brak zajednica muškarca i žene, onda neće moći legalizirati brak između homoseksualaca..to je bit,ukoliko se referendumom usvoji takva odluka on ima izravni učinak na promjenu ustava, ne može tu više ništa sabor..dakle rezime, naš kršćanski narod ( velika većina ) ne želi da homoseksualci sklapaju brak..u tome je kvaka...

Čole said...

Ako se promijeni, šta, koja odredba, nisi mi jasna? Koja je odredba važila do sada? Pretpostavljam da je i do sada važila nekava normalna odredba koja je podrazumijevala šta je brak.
Jasno mi je šta se želi referendumom. Želi se ubaciti u ustav odredba koja se kosi sa pravima čovjeka, pa pošto u Skupštini niko ne bi smio glasati za takvu odluku, loptica je prebačena na narod. A narod ne možeš kazniti za kršenje ljudskih prava, pošto narod nema ni adrese ni identifikacijskog broja. Mudro, nema šta.
Međutim, narod je izabrao svoje predstavnike u Skupštini koji trebaju i moraju odlučivati u ime tog istog naroda koji ih je ovlastio da to rade. To, što su kurvanjski prebacili lopticu na narod, je njihova slika i prilika. Uostalom, glupo je raspisivati referendum gdje se rezultat unaprijed zna sa 100% sigurnošću. Rezultat će biti 80:20 u korist normalnog braka. Volio bih čuti tvoju prognozu.
Već sam čuo primjedbu na moj komentar, da su roditelji nesretni ako čuju da im je sin peder, zato, što ne bi imao ista prava sa ostalim! Opet laganje i izvrdavanje. A neće da priznaju pravu istinu. A prava istina je bolna, da neće postati baka i djed, da će ih biti stid prijatelja, rodbine, komšiluka. Da će sebe morat ubjeđivati da je to normalno. Ne ubjeđivati, nego lagati sami sebe. To je prava istina, a ne fol neka ravnopravnost i slična sranja, da se 'vako izrazim.
Izvini Rajska, znam da voliš i pedere, jer nisi probirljiva, cccccsssss.

rajska said...

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je presudu da istospolni brak ne spada u ljudska prava. Inače je svakoj državi članici EU ostavljeno da sama odluči o tom pitanju da li dozvoliti ili ne. Naša vlast je sklona to ozakoniti i zato je nastala prava pobuna...
Svaki mora donijeti sam svoju odluku i to je ono najteže,,zato me zanimaju i iskustva u drugim državama...

rajska said...

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je presudu da istospolni brak ne spada u ljudska prava. Inače je svakoj državi članici EU ostavljeno da sama odluči o tom pitanju da li dozvoliti ili ne. Naša vlast je sklona to ozakoniti i zato je nastala prava pobuna...
Svaki mora donijeti sam svoju odluku i to je ono najteže,,zato me zanimaju i iskustva u drugim državama...

dalibor bilic said...

Vidi Coleta sto se ,,raspiso,, ko Njegos na godisnjem odmoru.

zabica said...

@ Cole
Malo se salila, malo provocirala, a sve na osnovu onoga sto si sam govorio o sebi. U svakom slucaju drago mi je da sam isprovocirala tako sadrzajan komentar.

dalibor bilic said...

A sto ne mogu ,na ,,irende,, kora i srpsko-hrvatske propagande.
Bona rajska ,pa i prije 40 godina ,,po,, Zagreba bili pederi i pola ih bilo ozenjeno bez referenduma.
A Hljubomir je posebna prica.Cuj ,,djelovali,, snajperisti i u gradu.Svasta.To su bolan bili oni sa brda ,pa kad su pucali,metak se odbije od nesto,pa izgleda ko doso iz ,,lokale,,
Nego Cole stvarno sam razocaran tim sto su ,,kontrolisali,, ulice bar onim sto su ,,pazili,, na tvoju.Gdje su im oci.Dok je svijet slao letece tanjure na Mars ti pravio ,,peci.Eto srece.
Skonto sam ,mnogo godina poslije ,da me se nekad ,,ticalo,, puno vise nego sto je trebalo,a danas da me se ne tice puno manje nego sto je neophodno.Ko se jednom rodio na onim prostorima ,nikad svoj mir nece naci.A neda ni drugima.

rajskadjevo said...

To su te vezanosti za prošlost, za prostore, za ljude, za događaje koje opterećuju dušu i ne donose mir...

Čole said...

Ne bih želio razočarati Dalibora pričom, kako u Sarajevu uistinu krasno živim. Razlog tome ne treba tražiti u geopolitičkoj situaciji, naravno. Jedan od krucijalnih razloga je materijalna situacija koja mi osigurava ugodan život. Sve ovo što se u Bosni i oko nje događa, uopšte me ne dotiče, dapače, zabavlja me. Biti penzioner, materijalno obezbjeđen, je najveća blagodat koja se može nekome dogoditi, uz uslov da si zdrav, što se valjda podrazumijeva. Ako se zna da od lijekova uzimam samo omekšivač, može se uslovno reći da sam zdrav.

A apropo snajperisanja, ima Daćo pravo, metci su se odbijali pravo, ccccssss!
Sidnejaaaac, javi seeee!

rajska said...

Čolek dobra karma nema šta!

Unknown said...

Cole bolan sto me budis. Ja se pravo blogerski uspavo, a ti se deres i budis me. Sta da pisem? Komentari o ratu i pederluku nisu moja eria, i za mene, kada su te dvije stvari u pitanju, vazi ona stara izreka :"ni luk jeo, ni luk miriso",ali ste se zato ti i Urednik pravo raspisali, sto je i normalno ocekivati od aktivnih ucesnika. Vidim da ste adekvatno i "prema svojim sposobnostima i sklonostima bili "pozadinci"" sto je i za ocekivati.
Ne znam jedino otkud se tu Rajska ubaci, kada su njena shvatanja, kada je sex u pitanju, jasna i kristalno cista.
Nego da vas pitam da li je Alen Ford bio peder, posto mi je tako nekako izgledo.
Ja taj strip nisam citao jer kada se pojavio, ja sam vec bio preokupiran naucnom i strucnom literaturom stvaralaca kao sto su Kardelj, Todo Kurtovic, ili npr. knjiga "Tito i pcele", tako da nisam imao vremena za Alena Forda, a i ko bi se poslije tako kvalitetne i "teske" literature bavio lakom.Mogu misliti kako su se u ratu ljudi napatili pri lozenju ovih i ovakvih knjiga,posto vjerujem da su se tesko razgorjevale,i da su se pri tom dimile i chadile, i kako dimnjak nikako nije mogao da "povuce".
Sto se tice mene i stripova vazi opet stara izreka "prva ljubav zaborava nema", sto znaci Male Novine,i zadnja,vanjska-stranica, i "Dozivljaji Tima Tajlora", a unutra Bim i Bum, i Rasty Rajly, i naravno svugdje po malo Tarzan.Poslije je doslo ono "Mirko paziiii metak" "Hvala Slavko spasio si mi zivot".
Da ne zaboravim komsi Micku da cestitam, i da ga priupitam da li se kada zapita da li je sin njegov, kao sto se to meni desava kada su mi djeca u pitanju.
Pozdrav drustvu, i samo vi nastavite sa uzivanjem, i ne obazirite se na moje komentare

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: 1. Maj -crveni kuranfil

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: 1. Maj -crveni kuranfil : Ma jebo sex.Nije se  covjekova svijest razvila od  sexa n...