Friday, October 28, 2016

Dvojac -bez kormilara

Pod pretpostavkom da je ,u istoriji, Hilari Klinton , , najbolji a Donald Tramp  najgori  kandidat za predsednika ,tuzno  je biti i pozitivna strana  jednog takvog  dueta.

Ako  predsednik Amerike postane Hilari Klinton  nikom u ovoj zemlji  a ni u Svijetu ,nece biti  bolje ,ali ni gore ,sto znaci  da osim kozmetickih  izmjena na unutrasnjem planu  i silikonskih na globalnom ,sve ostaje isto , vec  vidjeno .

Ako pobjedi Tramp ,  i ako mu je vjerovat ,Amerika , ide  u jednom sasvim drugom smjeru ,sto ce rezultirati  da ce i na unutrasnjem i globalnom  biti velikih zaokreta ili da ce sporo raslojavanje drustva i sistema   dobiti na brzini ,odnosno da ce jedan mali dio zakoraciti u klasu vise a da ce  velika vecina  spasti u dvije klase  nize .Problem je zapravo  u mentalitetu,onom pojedinacnom i opstem , ,gdje niko sebe ne vidi  u ovoj drugoj kombinaciji ,nego nastoji da se prikjluci prvoj,

,,Ostatak svijeta,, ne brinu  domaci americki problemi  i buduceg americkog predsednika svi vide samo u odnosu  Amerika i drugi ,sto je velika greska ,jer kako ocekivati da ce neko  rijesavati tudje probleme ,kad ne moze  ni svoje vlastite.

Koliko je zapravo vazan  americki predsednik.Dva primjera,Bosna i  Svedska,U zemlji opsteg haosa  kao sto je Bosna ,jako je vazno ko ce pobjediti 8 Novembra,U zemlji gdje njeni stanovnici nisu u stanju  nista rijesiti ,bez necije pomoci u ovom slucaju americke, nije isto   hoce li u Bijelu kucu Hilari ili Tramp.Hilari je i dalje na putu  Amerike kao svijetskog policajca ,sto znaci da bi se i Bosna u tu ,,zastitu,, mogla uklopiti ,dok je Tramp na ideji  da bi Amerika mogla biti dezurni   policajac , ,odnosno da  Amerika moze  nekoga zastititi ,ako joj  dobro plati. sto  podrazujmeva   da tu nigdje nema Bosne i slicnih.

Zemlje sa uredjenim sistemom ,kao sto je Svedska ,ne brine ,ko ce pobjediti,Nadju se u svemu i  spremne su i za jedno i drugo i za Trampa i Hilari,ali i da plate ako trebaju.

Jos  je ostalo 10 dana da vidimo cija je koncepcija  vrijednija .Ona demokratska -spora ,koju zagovara Hilari ,koja nikome nece donijeti  nista dobro ,ali ni lose  ili ona koju ,,fura,, Donald Tramp ,brzih promjena i opsteg rizika  do pojedinacnih uspjeha ,koja bi u svakom slucaju  bila ,,interesantnija ,to jest  napokon bi natjerala Svijet da se suoci sa samim sobom ,zato sto mora ,a ne prepustila vremenu ,da se isto desi ,zato sto ,,treba,,

1 comment:

Micko said...

Od dva zla tesko je izabrat manje.Nesto ovde vise vjeruju Trampu.Tvrde kako je kampanju pravio svojim parama,a Klintonova uz pomoc Rokfelera,i otalih.Nadaju se da je idiot Tramp bolji od korupirane Hilari.
Meni licno je svejedno.Niko ove sume nece prokrcit osim mene.

Sarajevo (za) primjer

 Da vas podsjetim ako ste zaboravili,Olimpiska je ovo  godina ,Jos malo pa  ispod ,,triumfalne,, i na vrh  ,,ajfelovog tornja brze ,jace, vi...