Wednesday, December 27, 2017

Jebo pismo kad zajedno nismo

Dobih juce priliku ,na Fejsbuku, da procitam  pismo ,koje je poslato na vise adresa u Svijetu od americke ambasade u  Sarajevu do ,,sluzbi,, Evropske zajednice ,visokog komesara ,i ne sjecam se vise kome ,a koje su  zajednicki potpisali ,americko-bosanski ,, intelektualci ,njih vise od 20 ,koji zive i rade sirom Amerike.Kad kazem da sam ,,dobio  priliku,, mislim  na to da sam mogao  pismo i procitati i preskociti. odnosno ,mogao sam  reagovati ,kao i na do sad  stotine slicnih poslatih na razne adrese ,po sistemu ,,mi odradili  svoje ,, a vi po obicaju necete nista  i ,,mirna Bosna,,

Naravno da  pismo necu prepricavati ,koga zanima moze ga naci ,,ali u glavnom se radi o tome da potpisnici  nisu zadovoljni  stanjem u  svojo bivsoj,, zemlji  te pozivaju sve one ,koji mogu pomoci ,da to i urade ,jer Bosna  sve vise  i vise lici na  neku buducu ,,aparthejd drzavu,,Sve u svemu  jedan  korektan sadrzaj ,koji  ,,svi znaju,, a koji nista nece promjeniti  i uciniti da bude drugacije i da nije poslato.

Pismo su potpisali ,iskljucivo  pripadnici jedne  nacije iz Bosne i Hercegovine i to od njih 25 ,22  doktora  koji  praksu  rade  sirom Amerike.E to je sto ,,zamjeram,, i zapravo je pitanje ,ima li jos u Americi  intelektualaca drugih nacija ,koji misle isto ,ili ce i oni  imati neko svoje  vidjenje i pismo  upuceno  na istu adresu ili ovako stanje ,,smeta,, jedino  i iskljucivo ,intelektualnoj   dijaspori iz samo jednog naroda ,dok  druge  nije briga.

U Sarajevu i Bosni mozes ,,folirat doktora,, a bogme ovde ne  mozes ,Hocu reci da  se iza ovih potpisa  nalaze  jako dobri strucnjaci ,koji su to morali i dokazati svojim radom  i da je velika prilika da se niko od njih nikad ,,dole,, nece vratiti da to i pokaze  i da ce njihov uticaj ,na zbivanja u  bivsoj zemlji uglavnom biti  karaktera  poslatih pisama  i u njima ,,vapaja,, da nam  naprave drzavu u kojoj ce nam bar  ,kad odemo na godisnji  biti dobro.

E onda komentari-domaci,,,gdje ste bili kad je trebalo braniti domovinu ,, ,,sta vi  znate  sta je nama dobro i slicni  sa  zakljuckom : ,,Bagra bili ,bagra i ostali ,,Wau.

Hajde sad da preskocimo ono ,,gdje ste bili ,,ali da ljudi znaju ,,kako bi bilo dobro ,, odnosno znaju ,,kako nevalja ,, nema dileme.Naucili ovde.ne govorim o ,,struci,,nego o  dodatku ,odnosno o onome  u cemu se razlikuje  doktor u Sarajevu od  doktora iz Sarajeva u Americi.Uklopili se i  jedni i drugi.Onaj u Sarajevu  u ,,lose,, i onaj u Americi u ,,dobro,, pa cak iim se i  dijagnoze iste bolesti ne slazu a  tek ne nacin ,kako  bolest i izlijeciti.

Drugo je pitanje ,,prava,, na  mjesanje.Ima li neko pravo da sa strane  uopste i gleda ,a ne jos da nudi rijesenja.I ima i nema ,Ako pismo prihvatis kao dobronamjerno ,a sigurno jeste  ima , a ako ga dozivis  kao to da ,,ruznoj djevojci  to kazes i u lice,, onda nema,Dovoljno joj je sto i sama to zna ,

I ono zadnje  al stvarno zadnje ;Bagra bili ,bagra i ostali ,,E to je teska  kvalifikacija  i ne vjerujem bas da ce nakon nje ,,opet,, bagra,, sjest da napise ,al ni da uradi  nista slicno,pa i to da ce ,,godisnji,,  radje koristiti na havajima i tamo ostavit  Dolare ,nego po Ferhadiji ,jer i ljubav i nostalgija imaju granice  a da se sve  dole u Bosni,definitivno,  desava  po  sistemu ,,Vama vase , nama nase nema dileme ,,,bez obzira na ,,pokrice,,Sretno vam pismo Bosanci.

10 comments:

Hashim pojedinac said...

Pravo na mijesanje nemaju, pravo na misljenje imaju, ali kao pojedinci a ne kao grupa.Kad se grupisu , oni "odozdo", vazda je belaj.

Anonymous said...

Nista im to nije ucinkovitije, uh sto sam dobar u ovom zeninom novoustaskom jeziku, nego kad bi grupa palestinskih doktora napisala neku anticionisticku peticiju. Izlobirali kod jednog jedinog kongresmena za neku sicu lovu da napise pismo za Dayton 2 pa sada i doktori sto moja jaranica jedna veceras veli "keep fucking that chicken". BTW, bio dernek kod burazera Stane Katic sinoc, ubio sam se od svega ponudjenog ko u stara dobra vremena, a ponuda bila dobra do bola.

Sretna nova svima koliko vas ima!

nesloga

Čole said...

Nesloga biće da smo te prehvalili pa si se malo opustio. Poruka ti je malo nejasna, nešto s brda s dola ali nekako više s brda. De nam to malo raščlani, Palestinci i Dejton2?! Može i na "ustaškom", bar smo tu ko svoji na svom. cccsss...A kada bi nam i tu Stanu Katić predstavio, kada je već spomenu.
Svi vidimo da ovo sada ne valja ni pet para, ama mi je nekako puno ljepše nego ono od one 92-ge do 96-te. Ove peticije uglednih doktora su upravo na putu da nas vrate u ta najgora vremena. Opet fino zamotano u celofan k'o one 92-ge: „jedinstvena, samostalna, građanska BiH“ i to na čelu sa Alijom Izetbegovićem! Dopadljiva mi tada ideja bi i ako bi na čelu države bio Alija, nego me sve nešto podsjećalo na onu 1941-vu, kada je trebalo braniti ovu istu BiH, pa tih patriota „doktora“ ne bi da je brane, dapače. A odbraniše je ovi isti „seljaci“ koji ovu današnju razjebaše, figurativno rečeno!?

dalibor bilic said...

Ko je ovaj ,,Cole,,

Marijan said...

Šta se praviš tu da ne znaš... pa to je naš Čole iz Rio de Jelavci, via Zumbulovac!

Čole said...

Ja finog bloga! Ovdje ima komentara samo kad je tema ko je koga jebo. Čim neko napiše nešto malo ozbiljnije, mukla tišina. I ja se pitam, ko je ovaj Čole i šta on ovdje traži? Ovo je gora vukojebina od mojih Jelovaca. cccsss...Rajska skontala na vrijeme s kim ima posla. Šta je Beka s tobom? Kada treba blejati, ne može se do riječi od tebe doći a sada, kada se ima šta za reći, nigdje te. Izvini Beka na ono "nigdje te", cccsss...

Anonymous said...

Pameti, daj nam link za to pismo;

Micko said...

Ako neko misli da su doktori pametni grdno se vara. Doktor je samo zvanje zbog njegove struke,a ne zbog pameti. Devedesetih nam doktori jebase mater i napraviše budale od nas,i nevdjeno krvoproliće. Opet ludi narod vjeruje doktorimama. Kažu rekao doktor ovo pa rekao doktor ono. Pa i ja sam neki doktor. Da mene i vake ko ja poslušaju ljubavi kraja nebi bilo.
Pozdrav od doktora Micka i omladine doktorske.


ko ja poslušaju ljubavi kraja nebi bilo.
Pozdrav od doktora Micka.

Čole said...

"Doktor Micko"- Kod nas se to zove doktor na guzove. cccsss...

Marijan said...

Mick, u pravu si, i sam sam ti taki!

Sevab

 Sjetim se ,sa povodom, price jednog mog druga ,ime  nije vazno,kad je  jednog vruceg sarajevskog dana  kasnio na dzenazu oca svog kolege  n...