Tuesday, February 20, 2018

Male tajne velikih majstora ,,kuhinje,,

Tajna uspjeha -restoranskog biznisa ,nije u ,,dobrom shefu kuhinje ,Nije ni u  kvalietetu hrane,niti cijeni, ,pa cak nije ni u ,,polozaju ,, restorana nego iskljucivo u alkoholu.

Danas je nemoguce naci i jedan  lanac restorana  ili neki  samostalni ,koji se  ozbiljno bave  biznisom ,da nema ,,bara ,, sa hiljadu alkoholnih pica.Da se razumijemo.Pivo i vino ,nisu alkohol i  dozvola za prodaju kosta  ,,malih para ,, ali dozvola za prodaju viskija ,Votke ,tekile , konjaka,raznih  koktela  ili neceg slicnog kosta u zavisnosti od mjesta od 150 do 250 hiljada Dolara ,sto na prvi pogled izgleda  puno ,ali se jako brzo isplati .

Primjera radi ,Pizza  koja se prodaje za 10 Dolara ,treba bar  4 Dolara  ulaganja  i naravno vrijeme  a casica Votke ,od o,3 , kosta  isto ,sa investicijom  od 50 centi ,.Znaci na Pizzi zaradjujes  u odnosu jedan prema  dva ,a na Viskiju u odnosu  jedan prema dvadeset.

U Nedelju sam bio u  jednom restoranu sa  velikim   barom na sredini.Pun ko  sipak, U Tanjirima u glavnom  klasika  i nije skupa ,al nema gosta koji pred sobom nije imao bar neki koktel ,pa poslije jos jedan  i vise ,cija je  cijena po komadu ravna  cijeni  jela kojie je naruceno.Logika veoma jednostavna.Hranom pokriti  njene troskove ,bez centa zarade , a na picu zaraditi  i praviti biznis.

Sta je sa ,,pusenjem,,Gdje se pije alkohol tu se i pusi. ili drzava je  to regulisala zakonom ,koji kaze ,da ako u jednom restoranu  zarada od hrane ne prelazi  20 posto ukupne ,sto znaci da je 8o posto pice , dozvoljeno je pusenje.odnosno od 100 Dolara prometa  80 mora biti provedeno kroz alkohol ,plus pivo i vino ,,da bi pusenje  bilo dozvoljeno.

Volim dobar  hamburger ,sto ne podrazumjeva one iz ,,fast  fuda,,a koji se moze naci i u restoranima srednje klase  po cijeni od desetak Dolara ,sto je i realna vrijednost ,ali ako hoces i Margaritu ,kosta isto ko i hamburger ,sto je bar 5x vise od objektivne vrijednosti ,sto je u principu OK ,jer niko ne moze reci da je u restoranima hrana skupa ,a to sto ti umjesto case vode ,,sapiras grlo, sa kombinacijom tekile i dzusa  je licni izbor ,a ono sto je nekad bilo da  hranu ,,poguras,, sa picem vise ne vazi ,jer danas  pice  ,,guras,, hranom  i koliko ja vidim ,malo je onih ,sto iz restorana  izlaze  sa okusom  hrane u ustima  i puno vise onih sto se ne ,,osjete ,, na Votku.



11 comments:

Hashim said...

Kad otvoris bar , eto I mene !
Sto se tice hrane , lako cemo - prihvatam Coletov poziv da odem medju Srbe I jedem korjenje ako treba.

Čole said...

Ne znači da ćeš jesti korijenje ako se vratiš korijenima. Ugledaj se na velikog Mešu!

Anonymous said...

Cole, zakasnio si sa srbovanjem nekih cetvrt vijeka.

nesloga

Čole said...

Šta bi vam Nesloga falilo da malo promijenite, ko ono nekad? Vazda se može vratiti. cccsss...

Marijan said...

Pa kada već srbujemo...

Radoje Domanović je ovo napisao na samom startu prošloga vijeka, a kao da je pisao za današnji vakat!
---
http://www.lektire.me/prepricano/radoje-domanovic-kraljevic-marko-po-drugi-put-medju-srbima_451

Big drum said...

Svasta bih vam napisao,ali bojim se da ne serem.Pobjegao sam od ovih nacionalista,prvenstveno cetnika koji mi prijetise na Romaniji(bio sam rezervni oficir u Han Pijesku)godinu dana prije rata.Rat sam izbjegao kad se pocelo pucati u SA.Nisam ga poceo ali znam ko ga je poceo.Sada sam slobodan insan,a vama zelim punu srecu I zdravlje.Volite se ljudi.

Anonymous said...

Kako da se volimo kad nam dußmani o glavi rade?

Anonymous said...

Dusmani su uvijek oni ljubomorni na nesto!

Pitajte zene! Zena kad voli ne mari ko je on!
Kad se dvoje zaljubi jedno u drugo ne pitaju ni je li obrezan, niti jede li korijenje!
Slobodni insani kako rece Big Drum, ali samo donekle...dok se rodbina ne umijessa. I ljubomorni prijatelji pocesto.

Zato, ako se volite ne ispunjavajte zelje rodbini i nazovi prijateljima, idite jedite korijenje, ako treba i u Sibir ili na Aljasku...sto dalje od dusmana!

I zalijevajte ljubav, ili ono svoje korijenje, moze i votkom, moze i brljom, a neko i sampanjcem.


Feniks

Čole said...

Ne mogu a da ne odgovorim Big Drumu. Fali se da je bio rezervni oficir a ja da sam na njegovom mjestu bih taj podatak krio ko zmija noge. Mi muški smo bili u vojsci i znamo ko je biran u školu rezervnih oficira. Zadnja vojna vježba od njih nekoliko održanih u Hreši, takođe uoči rata. Gonjali nas ko bog maglu nekoliko dana. Spavali u štali. Jedno popodne imali slobodno i ja natrpam četvero jarana iz našeg voda u mog Amija i pravac Crepoljsko. Posjedasmo, naručismo pića, kad na vrata naše „starješine“, rezervni oficiri, njih nekoliko nadrkanih, sjedoše za sto preko puta nas. Poručiše i oni pića. Ja očekujem, da kao starješine oni prvi predlože da sastavimo stolove, kad onaj najstariji, a možda je to bio i Big Drum, naredi da napustimo kafanu a da se prije toga potpišemo na salvetu, da bi nas mogli kazniti. Počeše se moja raja dizati a ja stadoh ispred njih i naredih da sjednu. Održah ja tom „starješini“ pridiku, kako to oni smiju a mi ne smijemo biti u kafani? Jesmo li mi ista vojska ili su oni neka druga. A izgleda da su bili, kako će se pokazati par godina kasnije, hahaha...Ostadosmo mi ali nam se posr.še u ćeif. Mene kaznili time što mi nisu upisali tu vježbu a pokazat će se da je to bila zadnja.
Što se tiče srbovanja, raspitajte se malo, ko su mi najčešći gosti, kad već volite prebrojavati. A dolaze mi raja i po velikom snijegu. Ostave auto 300 metara dalje, pa pijehe do mene. A to što volim meziti balije ne znači da mi Bošnjaci nisu dragi. Njih ni Bošnjaci ne vole!
A ko je prvi počeo? Pa onaj koji je stavio šapu na čitavu BiH. A kada je BiH trebalo braniti u II,Svj. Ratu, nije ih bilo ni na mapi, sem časnih izuzetaka! Nemojte me samo tjerati da vam vadim frapantne podatke iz tog vremena! Svojeručno, Kraljević Marko, ccccssss....

dalibor bilic said...

Jeli ovo bila reklama za ,,Amija,,hhahahhaha

Skender i ja said...

Umjesto da rado Srbin ide u vojnike u kafanu se islo na Crepoljsko a kad je zatrebalo da se skrsi otpor secesionista nigdje Coleta opet na Crepoljskom,nego se pravljenju skalamerija u gradu posvetio.Posljedica:park car Dusana postade Cace Musana.

Sevab

 Sjetim se ,sa povodom, price jednog mog druga ,ime  nije vazno,kad je  jednog vruceg sarajevskog dana  kasnio na dzenazu oca svog kolege  n...