Sunday, February 4, 2018

,,Svetac,,

U Americi  ima 3 ,,prava,, praznika i ostali  koji su ,,od -do,,Prvi je Bozic ,drugi Thenks giving i treci Superbowl.Rano nedeljno  dopodne,Samoposluge pune ko sipak.Ljudi  navlace hranu i pice za vecerasnju utakmicu .Nesto slicno kod nas je  bilo  na dan prije Nove  godine.Vec oko 4 popdne ulice puste ,mada utakmica pocinje tek za 2 sata.Direktan prenos  traje od  12  sati ,Ok nisam bas siguran ,,sta znaci,, kad jedan  sportski  dogadjaj postane  i ,,glavni,,   godine ,odnosno treba li sport zauzeti  i zasjeniti sve ostale ,ali sa Superbowlom je tako ,volio to neko ili ne.ovo je tema za neko drugo javljanje  odnosno o analizi ,,zivota ,, i ulozi ,,entertajmenta u njemu.

Redovno gledam  englesko  fudbalsko prvenstvo,nesto manje Njemacko ,Ponekad mexsicko  i na svim tim stadijonima ,americke reklame ,okolo.Mislim na reklame americkih kompanija.Ne sjecam se da sam  dugo  vidio nesto sto se reklamira a da ne dolazi odavde ,Mozda  jedino  njemacki auto proizvodjaci ,a sve ostalo ,kad gledas  iz Londona utakmicu ,ko da se igra u Nju Jorku.Onda cudo.NBC ov ,stand  na terenu stadiona u Minapolisu sa 4 komentatora  i na sredini veliki  sto a na njemu  reklama  ;Turkish  airlines,,Koliko su Turci  za ovo platili ,ne znam ,al znam da  nije malo.

Sa  neizvjesnocu  se ceka  izvodjenje americke  himne ,prije utakmice.da li ce igraci opet na koljena ,odnosno bojkotovati ili nece.Nece  ,mada  im lica nisu bila bas vesela.Teska  himnu za pjevanje ,ovaj put u zadatku ,je  bila za Pink.Da je mozda  samo 5 sekundi prije nego sto je pocela pjevat izvadila zvaku iz usta ,a ne  na sekund ,mozda bi bila i  bolja.Ovako ,nako.

U poluvremenu pjevo Justin Timberlov .Sa ovim pjevacem ,nema ,,greske,,Muzika za svakoga.,ali nista od spektakla ,kakavih je obicno bilo.Ispuhali i ,,lajt i laser shoovi,,

A utakmica.Dobra .Pobjedili Iglsi  i neka su ,Pu mi K ,,,, patriota raznih vrsta.

Reklama je bilo dobrih ,ali za razliku od predhodnih  godina ,ni jedna nije ono ,,razvalila ,, da se o njoj prica do narednog Superbowla.

Sutra ,Ponedeljak, 30 posto Amerikanaca  nece na posao.Neko  zbog tuge ,neko  zbog radosti ,neko zbog mamurluka .Slijedeci  ,,svetac ,, je u Novembru-Thenksgiving ,a do tad ce se na nebu iznad amerike  shepuriti ,Iglsi .Poslije bude i   curka na stolu .  ...zemaljski dani teku.

9 comments:

Nurko said...

Neko bi pomislio eh kakvim se glupostima se Amerikanci zamajavaju to je nevjerovatno, ali meni je razumljivo. Sport je u ljudskoj psihologiji zamjena za rat a Ameri vole ratovati to im se mora priznati. A sa ovim Supebolom se radi kako sam upratio o gladijatorskom sportu sa demonstracijom sile pod punom opremom i kacigama, samo kakva motka fali pa da se tabaju. Samo da Bosancu u Americi malo u krv bude ubrizgan s novom mladom generacijom jer ipak malo ih se trenutno pali na taj sport, ako je to sport ikako, pa ima da budemo svjetski prvaci za koju deceniju.

Anonymous said...

Sta je prvog aprila i osmog novembra 2018 da su letovi za Sarajevo tako skupi?

Npr. Orlando--Sarajevo, Turkish Airlines, preko $ 6.000, ostalim danima blizo $ 1.500 ili malo vise od $ 2.000.
https://www.google.ca/flights/#search;iti=MCO_SJJ_2018-11-08;tt=m;a=TK

Feniks

Marijan said...

Pa što letiš iz Orlanda, i što Turkishom... Probaj Norwegianom iz Stockholma, karta samo 84 eura!

Anonymous said...

Marijanee, Marjaneeeeee...

To je zbog reklame na Superbowl, moramo biti informisani sta nudi Turkish Airlines i za koje pare, te u kom periodu.
Ti meni predlazes drugu trasu, nije to Sarajevo-Beograd via Istanbul.

Feniks

Anonymous said...

Tetka R., to je zbog uskrsa pocetkom aprila pa zbog glasanja za naci stranke na jesen. Ponuda i potraznja, i dokaz koliko su ljudi u dijaspori retardirani umjesto da kad vec nisu na Balkanu predju u budiste, anarhiste ili ateiste pa da ne jebu bajrame i uskrse, i da nikad ne glasaju za Bakira, Milorada i Dragana.

A sto se Superbowla tice, dobar je da se raja sastane, napije i napusi. Bolji nego bilo kakvi bajrami, vaskrsi i uskrsi sa famElijom.

nesloga

Anonymous said...

Hvala Nesloga,

Nije mi palo na pamet to oko Uskrsa i izbora, samo sam onako provjeravala cijene i primijetila tu ogromu razliku u cijeni avionskih karata za neke datume i vikende.
Cijena avio karata veca---nivo bezbjednosti povecan.

Svi ratovi su isto tako planirani unaprijed, po najmanje 3-5 godina; UN obezbijedi tj. planira izdvajanje novca za izbjeglice a mi naivni samo motamo i dimimo dok ne izdimimo.

Feniks

Anonymous said...

Kako ova berza pada ako se nastavi ne bi me iznenadilo da bude uskoro dosta izbjeglica iz Amerike u Bosni, i Bosanaca, a i Amerikanca.

Čole said...

Biće ako se i ne nastavi! hahaha... Strpljen, spašen. Evo, ja za Dalibora čuvam jednu štalu, da mu se nađe za početak. cccsss...Imam i jedan rešo na struju, valjaće mu.

Čole said...

Teta R. što avionom kad se pravi most Orlando-Ilidža. BiH dobila izlaz na otvoreni Oken. Sredstva obezbjdila Turska. Prevoz besplatan.
https://www.youtube.com/watch?v=ZTlXBDNXU_I

Columbia

 Informacija je roba,odnosno oni sto je  skupljaju -mediji, pa poslije to  obrade i  distribuiraju -prodaju  su samo jedan  dio-polovina, op...