Sunday, February 11, 2018

Nikola Tesla i Ajdin Pasovic

Dok ,,radi,, ovo sa Olimpijadom.Jeste li ikad razmisljali  ,sta bi bilo ,sa Nikolom Teslom ,da je ostao u Smiljanima ili se dokopao Gospica  i da nije otisao za Ameriku.Vjerovatno bi bio ucitelj  u nekoj skoli  ili cato u ,,srez,, administraciji .,ali da je ostao na onim  prostorima ,danas  svemirom nebi letio  auto  po njemu nazvan.

Kakve veze imaju Ajdin Pasovic i Nikola Tesla.Na prvi pogled nikakve .Ko je Tesla ne treba objasnjavat.Ko je Ajdin Pasovic.Sigurno najbolji skijas  u istoriji na onim prostorima ,ali koji je za razliku od Tesle osto u ,,Smiljanima,, odnosno Podgrabu  ,gdje se rodio  i koji zbog toga i na zalost nikad nije napravio  skijasku karijeru  koju je trebao.Da je kojim slucajem Pasovic  na vrijeme otisao ,ne u Ameriku ,nego u Sloveniju ,gdje je ,,klima,, za skijanje bila daleko   bolja od one  u Bosni ,sigurno bi bio  rame  uz rame sa  najboljim poput Krizaja Strela ili Franka ,al nije ,ostao je u pustahiji ,vjecno osudjen da bude predvozac  ,velikih takmicenja .

Ajdina Pasovica sam upoznao na  casovima ,,fiskulture ,, u Prvoj gimnaziji .Dolazio je da ,,ubije,, vrijeme   do polaska  voza  sa stanice  na Bistriku ,prema palama oko 4 popodne ,kod mog nastavniaka  Dobre Suke ,inace skijasa i  trenera .Imao sam priliku jedne  godine otici u Begunje  u Elan   i upoznati se sa Urosom  Ajancicem ,generalnim  direktorom ovog  giganta ,koji je usput receno tad imao 26  godina ,tek koju godinu vise  od  svijetski priznatih skijasa koji su  vozili ,,njegove skije ,,i vidio da su ti ,za razliku od Pasovica ,pomognuti Elanom i  Slovenijom ,imali jedan ,mislim na  ekonomski status ,polozaj ,skoro ravan  navecim svijetskim  zvijezdama  bijelog  sporta ,odnosno  ulaganje  u ove mlade Slovence  donosilo je i rezultatae na obostranu korist.Rekli bi ,,drustvo,, je imalo sluha da podrzi one  koji su obecavali.

Na zalost pasovic nikad nije otisao u Sloveniju .Da jeste ,vjerovatno bi od njega postao neki ,,Tesla,, u skijanju.Iz nepoznatih razloga ostao je  na ,,goloj,, Jahorini  i jutarnjim Cirom ,dolazio u Sarajevo na fakultet ,a vrijeme  do onog popodnevnog za  nazad ,  ubijao u  fiskulturnoj sali  Prve  gimnazije  igrajuci basketa sa Sukom i  nama.Sjecam se  da sam u Begunju ,ispred fabrike na parkingu ,vidio  vozni park    dobrih i skupih  automobila ,sto su pripadali ,skijasima ,pod okriljem Slovenije i Elana.

Gore kod Vijecnice prema darivi  stopirali su ljudi ,,za Pale,, Cesto je medju njma bio i Ajdin pasovic ,kad nije mogo  docekat ,,ciru,, u 4  sa Bistrika.

Da je osto u Smiljanima ,Nikola Tesla nikad nebi  bio  sampion u spustu ,, ,a da je,Ajdin Pasovic , otisao u Sloveniju ,vjerovatno da   nikad nebi postao  naucnik ,ali bi sigurno  bio sampion u skijanju.Sredina ,,cini,, covjeka.

4 comments:

Beka said...

Aferim i kapa dole.Da se nebi pohasio i corava koka zrno nadje.
Beka

Nurko said...

Nije istina, u Ajdina je toliko ulagano da je morao bolje. Zbog Ajdina se i SK Sarajevo skoro rasformiralo. A da je vrijedio stigao bi norme i bio bi u timu za olimpijade u Lejk Plesidu sa 23 godine i kod nas sa 27.

Melbourne said...

ajdin je dobar momak, bili smo generacija na DIF-u i iste godine (1979) diplomirali al' je bio samo jedan od mnogih ( Galicic, Zornic, Trninic,Anic,...), ni bolji ni losiji , samo uporniji ... al' je tacno da su slovenci imali bolje slove i vise podrske ...

Marijan said...

*ebo ga ti, šta bi bilo, da je bilo ili kad bi bilo? Eh... da sam otišao u AUS 1971. kada sam imao priliku... možda bih sada kod Micka brao trešnje.

Kako ?

 Ovo vrijedi zabiljeziti ,U vijesti je naslov ;Ukrajinski gradonacelnici dosli u BiH kako bi iz naseg iskustva ucili o obnovi drzave ,,Sto b...