Tuesday, March 27, 2018

Zbornaja komanda

Ako je vjerovat Engleskim i americkim izvorima ,a drugih  gotovo i da nema , svo zlo  svijeta trenutno dolazi iz Rusije  i ovo  je zemlja koja koci ,,razvoj covjecanstva ,mada i kinesko i jos po neko   maslo nije za ramazana.

Sta radim.Napravio sam veliku inventuru po kuci ,trazeci bar jednog Rusa da  ga protjeram i kako niko od  prisutnih nije zadovoljio kriterije ,da je bar malo Rus ,moram potraziti novo rijesenje ,odnosno u kuci pronaci nesto sto je  rusko  i simbolicno baciti u smece.

Najlakse je  pocet od garaze.Tamo inace covjek drzi  sve ono sto mu ne treba  ili po svim kriterjima vecina  tog bi se  odma moglo  baciti.Rovim gledam ,trazim i  bas nista  rusko u garazi.Auto njemacko ,kosilica  japanska ,stepenice kineske  i razmisljam nesto ,sto sve ovo nije bilo sa Kinom ,Pola  garaze bi moglo direktno  u kontejner.Ok nista u garazi,idem na tavan.Novogodisnji   ukrasi i  slicne  gluposti.Opet kinesko,znaci  ako ima sta  Rusko da se protjera mora biti u kuci.Gledam i razmisljam.Sjetio sam se da sam jednom od nekog   dobio  drvenu babusku ,al se ne mogu sjetiti  gdje sam je ostavio .Sad znam  bar sta trazim.Nije  ovde ,nije onde   ,Mora da sam  to vec davno bacio.Ne odustajem,Kad moze Hrvatska protjerat jednog Rusa mogu i ja  nac  u kuci nesto  rusko za ,,baciti,,Rovi ,trazi ,gledaj i  nista,prevrno sve ,.i tamam kad sam mislio da odustanem sjeim se.Votka.Imam u bifeu flasu  vodke  i nju  cu ,,protjerat,,Izvadim flasu i  stvarno pise ,,votka,, al made in Svedska .ok nije vazno jer ideja je Ruska,Sad bar nesto imam  sto mirise na Rusiju. i ako nista bolje ne nadjem ode  votka u  wc solju.Oda sam se umorio  i sjedem  tacno preko puta police sa knjigama.Gledam ,a jebo te  ,,eureka,,prvo nadjem ,,rat i  mir,,pa ,,zlocin i kazna ,, pa ,,proces,, Franca  sam odma vratio na policu  i vidim zbirka pjesama  razni autori .Prelistam  kad ono i Jesenjin.E neces  ti u moju kucu Sergej .Nisam bacio  cijelu knjigu nego  iskino  3 pjesme Jesenjina ,zguzvo ,donio kesu  i skupa sa one dvije knjige i flasom  votke  odnio  ispred kuce u kantu za smece .Smetljari dolaze utorkom  i da svako ko ja   prebere po svojoj kuci ,naso bi nesto za baciti  bilo to Rusko ,kinesko ili Americko  i tako dati svoj mali doprinos  razvoju  svijetske  demokratije od cijeg viska glava uvijek boli.A jel mi zao kniga,Nije vala.Koga to jos zanima  Rati ii mir ili Zlocin i kazna  i stas to citat ,kad to imas i  ,,zivis svaki dan,,A znate sta sam jos  nasoo.Ruski sat ,,raketa,, ne radi al pise na njemu SSSR,sa donje strane.Nisam ga bacio .Ovo sa protjerivanjem vazi samo za Rusiju,a ne za savez  sovjetskih i tako dalje , ,a kad bolje razmislim ni ona Votka nije Ruska a one dvije  knjige i 3 lista Jesenjina ....................hm .Odo napolje do kante  dok smetljari nisu dosli.Dole  Rusijaaaaaaaaaaaaaa.

5 comments:

Marijan said...

Prije mnogo vremena, pričao mi pok. otac od jednog prijatelja koji je 1944. poslan u sovjetsku pilotsku školu ispred NOVJ.
"Kada je počela obuka, insruktori su nam objašnjavali: jako je važno da savladate polijetanje, za ostalo ne brinite. Niko nije ostao gore, a Fric će vam pomoći za ostalo!"

Marijan said...

I nije poginuo na sremskom frontu (vratio se iz SSSR-a ranije radi bolesti), nego od snajperiste sa Bristola na Grbavici.
Kada već spomenuh ovog čovjeka, rođeni Mariborčanin, sahranjen je preko Vraca u RS, a supruga rođena Sarajka, izmještena je nakon njegove smrti i godinu dana poslije umrla i sahranjena u Mariboru.
Da,tako su ratovali i ratuju psi rata, a nevini stradaju!

Anonymous said...

Kazu da su Rusi krivi za smrt nekog tamo spijuna i njegove kcerke i da su sva protjerivanja nastala kao domino efekt.
Na vukove vika a lisice meso jedu.

Racunam unazad, nekih 50 godina, i mene probalo otrovati, pa majku, pa oca, nije bila Ruskinja vec moja maceha. To se kod nas radilo onim sirketom za kisele paprike. Ne svidis se nekome odmah salata pojacana! Kao slucajno!

Bili mi i izbjeglice, pa opet kao slucajno, kupus salata bila pojacana dok mi najmanje dijete nije jauknulo da ga je nesto ugrizlo za jezik, a taman zapoceli rucak.
Poslije smo pretrazili cijelu kuhinju i nasli tu essenciju, razrijedili odmah s vodom da ne bi u buduce bilo kakvih slucajnosti.
Nigdje Rusa u blizini nije bilo, a da smo haleknuli, nikom nista.
To je bio poznati recept u Titovoj Jugi. Sve afte po unutrasnjosti usta, mora, kiselina izgrize na sitno, a onda candida navali.

Skoro u kinesko/mongolskom restoranu isto. Valjda kad dodju namrgodjeni gosti bude i malo jace salate za nas sto malo licimo na Ruse a i jezik nam nesto slican.

Nego, cuvajte se lisica!
Feniks


Marijan said...

Salata prekisela i kafa prejaka ne mogu biti!

Anonymous said...

Marijane, Tebi ni gasna komora ne bi dosla glave;
http://potrosackisavetnik.com/hrana-ili-opasna-hemikalija/

Moja maceha je bila presula u flasu od kisele vode...
bolje da se ne prisjecam, sve je dobro proslo.

Feniks

Sevab

 Sjetim se ,sa povodom, price jednog mog druga ,ime  nije vazno,kad je  jednog vruceg sarajevskog dana  kasnio na dzenazu oca svog kolege  n...