Tuesday, September 4, 2018

Ulica Radojke Lakic ,do broja 4.

Predaleko sam otisao da bi se ,,mogao,, vratiti.Mozda ,,natraske,,al bi bilo sporo i onda bolje ne pokusavati .Zasto natraske, Pa eto ko vracas se ,aoci ti ostanu  na onome ,iz cega se vracas.Kad sam odlazio bilo je drugacije.Ides pravo i jako.Ooravdanje uvijek nadjes u drugima.,,Da su svi ko i ja ,niko nebi otisao.ili i ako i bi ,onda bi to bilo ,,natraske,,Oci ti ostale a ti ode.

Dezurno pitanje ,uz ono ,,,Kad si dosao i koliko ostajes ,, je i ,,Bili se mogao vratiti,,sto podrazumjeva ,,Bili mogao zivjeti  sad u Sarajevu,,

prije nego pokusam odgovoriti na ovo pitanje u ime jedne cijele generacije ,valja malo  poredati  neke stvari i organizovati ,,dijasporu,,po mjestima iz koje dolazi.Ona evropska  na jednu stranu i na drugu ona kanadsko-americka i australiska.Geografska daljina je vazan faktor odluka bio koje vste  i kad  na nju jos dodas  razlicite ekonomsko politicke siseme ,prednost Evrope  je velika ,odnosno ,danas je iz  bilo kojeg skuta ,,stare dame,,  lako , brzo i jeftino  skoknuti do Sarajeva ,dok je za nas ,,preko bare ,, i tesko i skupo i  sporo i kad  na Frhadiji  sretnete nekoga  sto je dosao iz Kanade, Amerike ili Australije ,znajte da je imao i ,,velikih,, razloga.Ako je ljubav razlog ,a jeste ,,onda je ,,to -to,,sto ne znaci da ovi ,,prekookenaski,, vise vole Sarajevo od onih recimo iz Njemacke ,ali znaci da je taj odnos ,,komplikovan,,  daleko vise nego kod onih  sto dodju iz Beca.

Bili se mogao vatiti i zivjeti u Sarajevu.Prvo sto bi uradio  je da tamo odem u izvidnicu zivota  jedno 6 mjeseci ,sto znaci da postanem ,,obican ,, a ne aktuelan iz Amerike ,da se naviknem na ljude i oni na mene  ko na komsiju ,a ne  ko na  dijasporca.Iz perspektive  turiste ,vratio bi se odma ,al nisam siguran ,sta bi se desilo ,kad mi  dosade ,cevapi ,pita i  baklava  i kad mi setnja Ferhadiom ne predstavlja vise uzitak ,nego samo ,,put, do odredjenog  mjesta .Vjerovatno bi gledao i Dnevnik u pola osam , ili i ako i nebi ,sutra bi na kafi ,cuo  interpretaciju .Dijaspora dolazi Ljeti. kad je najljepse.Kako je u Sarajevu  6 Februara  ili 28 Januara ,da bi znao moras i doziviti.

E sad kad sve oovo  covjek  ,,skupi,, najbolja kombincija ,,povratka ,, je ,,I tamo i  vamo,,odnosno zivjeti par mjeseci u Sarajevu i ostatak negdje u ,,sigurnoj,, Evropi ,pa kad ti  dosadi ili jedno ili drugo ,promjenis  za 100 Eura sadrzaj.Za nas preko Okeana,, nije bas ovo prihvatljivo ,ko eto dosadi ti u Sidneju , i ti pravo  u Strosmajerovu .,pa kad ti i do ,,dojadi,, ti opet  za vankuver.Lijepo zvuci ,al tesko ,,ide,,

Ok da se vratim ,,natraske,, ,sta poslije onih  labaratoriskih 6 mjeseci.Vidis jesi li za ,,to,, ili nisi.mozes li ili ne mozes.Sest mjeseci je dovoljno da stignes  20  godina zaostatka ,da  i osjetis ,pripadas li ,,jos, tamo ili negdje drugo ,da se suocis  da nije ,,mir,, u vjecnom trazenju istog ,nego u odabiru pravog.

Naravno da nisam uspio odgovoriti na pitanje ,,vratiti se ili ne,,jer pojam ,,vratiti se ,, nikad ne zatvara vrata ,da to opet neces  pozeliti ,samo  sto mozda  vise neces imati i vremena  i da postoji velika sansa ,cim imas mogucnost da se negdje vratis, da nikad ne budes zadovoljan.Sretni su  samo oni ,sto znaju da  se nemaju gdje vratiti.

10 comments:

Hashim said...

Da ti malo pomognem .Vraca se na isto mjesto . Pa posto nista nije isto mi se necemo vratiti , nego mozda samo doseliti u Sarajevo.
Pozdrav sa Sene . Daleko je to , ili , kako za koga .

Anonymous said...

Ja bih ti savjetovao da dodjes malo pred Bozic, pa malo pred Uskrs, pa za Ramazanski Bajram a moze i Kurbanski i na kraju za 1 Maj i 29 Novembar, te onda saberi utiske i odluci se.
jasenevracamnimrtav.

Anonymous said...

i ako se vratiš sigurno te neće staviti za kardinala, jer u Radjke Lakić 4 stanuje Vinko Puljić, koji je usput rečeno istjero neke ljude s te adrese da se malo proširi jer mu je velika porodica , žena, djeca, unučad......
Udinese

Micko said...

Znam ih dosta sto odluče da se vrate tamo. Ali sto ne zapale pasos ove zemlje i idu sa onim njihovim dragim pasosem. Prvo laju na sve ovo ovde pa prodaju ako šta imaju i odu s pričom kako je ovde teško a tamo lako. Kad se sve to tamo izjalovi inestane love i lijepih obećanja eto ih opet vamo pa onda laju na ono tamo. Došli ovde kokuzi pa se malo obogatili i otišli bogati pa se vratili opet kokuzi. Valja sad iznova kao da su tek rodjeni a ostarili. Tako je to ko nema pameti.
Ja znam ko neće ni pomislit da se tamo vrati. Koji ću kurac tamo da se udvaram nekom supku koji ne zna dalje od nosa a nešto se pita.
Sjedi dje jesi i uživaj.
Kažu Dalmatinci. Do si da si a za disi nisi. Takav je život.

Anonymous said...

Samo na 10tak dana godisnje I to za vrijeme filmskog festivala ili doci na skijanje zimi koji dan, I dosta, previse. Ima puno ljepsih mjesta na svijetu sa boljim ljudima.

nesloga

Marijan said...
This comment has been removed by the author.
Marijan said...

Blogger Marijan said...
Da se odavde bježi glavom bez obzira, a naročito mladi, znaju i ptice na grani.
Razgovaram skoro sa jednom djevojkom, završila FPN, volontira u jednoj nenacionalnoj stranci,
kaže priznat će joj se volontiranje kao pripravnički. Kaže, nikada ne bi napustila BiH?
Velim joj, znaš, jednoga lijepog dana kada se zaposliš, pod uslovom da ne budeš "uhljeb", poćneš zarađivati plaću i vidiš kolika je, a sa koliko manje rada i znanja, lošiji od tebe primaju mnogo veću plaću, brzo ćeš promijeniti mišljenje!
Što bi rekao Ćiro: "Jebeš onoga ko ne mijenja mišljenje"!
P.S. gornji komentar sam obrisao radi male promjene.

Hashim said...

Komentatori zaboravili da su nasi vecinom bili I ostali relativni ( a cesto I apsolutni )kokuzi.
Ako napolju zarade bilo kakvu penziju od nje se nece nazivjeti po raznim Amerikama , a ako se " nasele " ili vrate - moze se nekako.
I Sena trpi dok radis , kad posustanes - pravac Miljacka!

Anonymous said...

Da kazem koju:

Hashime
za stranu penziju moras raditi taksu svake godine. Zaradjenu penziju mozes nositi u bilo koju zemlju a isto tako i starosnu, uz ono 'ALI...' (ima tu jos nekih pogodnosti za Canadu, npr. za onih 5 zemalja gdje sve mozes...)
----
Ovdje smo izgleda svi 'malo' u godinama , pa znamo i svoje obaveze prema sebi i prema drzavi ako mislimo jesti.

10 dana dosta da skuzis da ne pripadas tamo (poslije 'punog punoljetstva tamo negdje vani'), tj. u okvire nase 'voljene' i nesredjene BiH.

Poplacamo obaveze oko groblja, malo sredimo grobove, poplacamo neke racune sto su se nakupili za godinu dana, malo i zube sredimo jer je MNOGO jeftinije a i KVALITETNO JE, vidimo se s rajom i skuzimo koga je Alzhajmer posjetio pa ne znas ni sta reci...i hajde dalje. Il' na more il' po rodbini, zavisno od prevoza.

Ne znam ni ja sta se moze promijeniti, moze svasta, ali bar za sada glupost je (u ovim godinama) i misliti oko nekog povratka u tu NESREDJENU BiH.
Feniks

Meho Mekinro said...

Mogu ja price pričati , pametovati , ali ni ja ni vi mnogi nikad nismo ni otišli ,
Kako otići ? Evo prije minute bio na sajtu banke da nešto platim i pitaju me ( da bi me upustili anamo ) par pitanja:
Gdje si rođen, gdje ti je high school, gdje ti je žena rođena,gdje ti je ovo ili ono a ja imam jedan jedini odgovor - Sarajevo!
Spasi me me nekad pitanje gdje si se vjenčao , a odgovor Novi Sad. A onda se sjetim da mi se tamo svidjela kafana pa sva moja raja is Sarajeva došla sa mom u tu kafanu.
A kad mi se vjenčala kćerka na Floridi , opet moja raja iz Sarajeva došla , samo ovaj put sa svih strana Svijeta ( jedan čak iz Sarajeva ).
Eto , pa ti otiđi .

U potrazi za srecom

 Da paradajz    ,umjesto Mexsikanca  ili nekog  njemu  slicnog -po ,,geografiji,,,sto preko  zice ,zida i rijeke,mora   dodje u Ameriku ,i k...