Saturday, September 1, 2018

,,Vlah,, u Sarajevu

Lijepo je danas bit  ,,vlah,, u Sarajevu.Nikad ljepse.Vlasi su svi oni sto nisu ,,nasi,,a mogu bit i Jevreji ,mada oni ,ne spadaju u prave ,,vlahe,,

U cemu je razlika ,recimo bit  Musliman u Sirokom ili Banja Luci od  Vlaha u Sarajevu.I u Banja Luci i u Sirokom su se nacionalno i religiski toliko ,,nabili ,,  da im Msliman ne znaci nista  i da bi mogli i mozda i volili i bez i jednog Muslimana.U Sarajevu je drugacije.Grad se jos trudi  da zadrzi  onu bivsu multietnicnost ,multikulturu  i uspjeva donekle u tome  ,mada su procenti prisutnostoi ,,ostalih,, pali na jednocifrene  ,ali dovoljne da se gradu  moze odati epitet multikulturnog  i da danas Sarajevo brizno cuva i njeguje svoje Vlahe ,svijesno da ce bez njih postati  ili Banja Luka ili Siroki brijeg.

Nema raje u Sarajevu koja  nema  i svog Vlaha ili jedan vlah u vise ,,raja,,.Njemu je i najbolje,Svi ga gotive a ako bi trebalo  generalno  nesto reci o polozaju Vlaha u Sarajevu ,sigurno su u daleko boljem ,nego ,Muslimana ,koji nisu na liniji  i da se danas u Sarajevu ne vodi bitka izmedju ,,nas,, i vlaha,, nego izmedju podobnih i onih drugih Muslimana.

Vlahe inace vole i jedni i drugi .Prvi-podobni ih vole  pokazat kao primjer,da nisu svi isti , ,a drugi nepodobni  kao razlog ,ali u ovom  tihom  mahalskom ratu ,dobrih i  losih muslimana najvecu korist  vide Vlasi .

Kad si Vlah u Sarajevu ,lakse mozes nac posao.Toliko drzavnih organa ,,vape,, za Vlasima.Kad si Vlah mozes  i u sred bjela dana popit hladnu pivu u basti neke kafane ,da te svi vide  i ne moras se sakrivat u vlasitoj kuhinji iza  otvorenih vrata frizidera ,da te neko ne vidi  ili jos  gore ,,prijavi,, sto ce kasnije uticati  na broj  safa  Petkom na dzumi,gdje oni  sa klipacom , jedva i mogu cut ,a vidjet ne mogu ,sta se naprijed desava.

Kad si vlah ,mozes na ulici pozdraviti ili sa dobar dan ili ,,vozdra,, i ocekivati isti odgovor.Kad si vlah mozes imati  i rodbine u Srbiji i Hrvatskoj.Kad si vlah mozes ljetovati i na Jadranu ,a ne samo u Turskoj.Kad si vlah mozes biti i clan neke gradjanske partije.Ima naravno jos pogodnosti za vlahe u Sarajevu ,mislim na one sto postotne vlahe.a ne ,,vlasine,,  i danas im je ko ,,bubreg u loju,, nikad bolje ni kad ih je bila trcina grada .

Sjecam se da se nekad  govorilo ,a povod i znacenje ne znam ,, Ko Vlaha u kupusu,,sa dodatkom ,,prebili ga,,Sto Vlaha i sto u kupusu ,pojma nemam ali su ta vremena prosla  i danas ako ima neka metafora ,koja  bi mogla posluziti  kao odnos medju ljudima  onda je ,,Paze ga ko vlaha u Sarajevu,,ta na kojoj se moraju zasnivati buduci odnosi jeri  inace ako sarajevo ostane bez vlaha ,bit ce isto ko Uski  brijeg i sve gubi smisao i poprima oblik gramaticke greske ,gdje u imenu grada ,slovo ,,v,, zamjeni slobo ,,b,,i ispadne Sarajebo ,a da niko gace skino nije.ili i ako jest  ,,odnio ih je  na stapu,,

5 comments:

Marijan said...

Paaa, u pravu si...
I sebe stavljam u istu kategoriju, sve dok ne pocnem nesto objektivno kritikovati na drustvenim mrezama.
Tu me odmah docekaju dezurne patriote sa: ako ti se ne svidja idi medju svoje!
A prema "mojima" ja sam neki tamo Alijin koji je cak mnogo gori od "pravih"!?
Srecom, i toga sam se rijesio, rijetko ista vise komentarisem.
Nikada ovdje nisam imao problema u vezi s imenom, stavise, kod lijecnika (rijetko mu idem), a i u ostalum javnim ustanovama imam utisak da su cak i ljubazniji prema meni nego prema "svojima".
Pomalo me *ebe sto niko nece da pozdravi kako treba, narocito ovi inkasanti. Nema sanse da prevali preko usta dobar dan ili zdravo,
nego kako ste? Pa budalino prvo pozdravi pa me pitaj kako sam... da bar kaze merhaba, ne bih se ljutio, to je stari pozdrav nasih muslimana, a adekvatno bih i odgovorio.
Ipak razumijem i to. Bosnjaci su u Sarajevu u devedeset postotnoj vecini pa se tako i ponasaju... kao u Zagrebu ili... tamo je bog, pa pasovalo ti ili ne!
A ovi sto seru o obespravljenosti Hrvata posebna su prica. Tvrdim da nebosnjaci mnogo bolje zive u Sarajevu nego Bosnjaci tamo gdje su manjina. A u ovoj *ebenoj drzavi, najgore je biti manjina.
Jednoga lijepog dana kada BiH bude gradjanska drzava... ma sta ja serendam, daleko smo mi od toga, jako daleko!
Pozdrav svima!

Anonymous said...

Nina nana svoga pehlivana, pola Vlaha , pola Muslimana��

Anonymous said...

"Pobjegao ko vlah sa raznja"...zna li ko kako je to nastalo?
Ili ono "da se vlasi ne dosjete"?

Kemal said...

Ja riječ "Bošnjak" više čut´ ne mogu!Koji pakšu to izvuče i iz kojeg rukava? Dok si čađo reko - nestade Bosanaca - u"ostali"lo hina.

Nurko said...

Vlah sa ražnja je bježao glavom bez obzira kad bi ih Turci nabijali na kolac. Kao crnac od linčovanja na jugu Amerike.
A ovo da se vlasi ne dosjete je kad se nešto dobro uradi preventivno, kao gradska raja nadmudri papke to jest vlahe, a oni blećci, hahaha.

U potrazi za srecom

 Da paradajz    ,umjesto Mexsikanca  ili nekog  njemu  slicnog -po ,,geografiji,,,sto preko  zice ,zida i rijeke,mora   dodje u Ameriku ,i k...