Tuesday, September 24, 2013

HipokraD Nishador

Seriju  od 3 price o sarajevskim fakultetima zavrsavam ,sa onom o  Kraljici-medicini ,mada mi je ovaj fakultet vise bio ,,esnaf,, nego visoko skolska  institucija ,ko recimo  Kazandzija,bravadzija ili  shuster,gdje je i dedo bio ,to i sin  mu a i unuk nastavio.

Za razliku ,od recimo arhitekture, na medici je  broj studenata prve godine bio strogo ogranicen ,odnosno ,mogli su se upisati ,prvo svi sinovi i kceri doktora  ,pa onda politicara  i onda ako ostane mjesta i  sinovi i kceri njihovih prijatelja,Naj cesec mjesta nije ostalo.

Na medicinu se  bilo naj teze upisati  ali je situacija bila puno jasnija nego na nekim drugim fakultetima ,gdje se  ,,bez veze ,nisu prijavljivali oni  ciji roditelji nisu bili  doktori te tako u startu olaksali  izbor i vjerujem da je svako onaj ko je bio primljen  vec sutra dan imao  i bjeli mantil ,na kojem je nana svojerucno   izvezla  ,,DR Poprcic,, i odstampanu diplomu ,koju je samo trebalo podici za 5 godina.

Dva naj teze ispita  na ,,medicini,, su bila ; anatomija ,to vam je  ono  .koliko cojk ima nogu ,ruku ,glava ,koljena i ako se zovu kosti u koljenima i slicne gluposti i  predmet koji se zvao  Envelopomija ,koji je ime dobio po engleskoj rijeci Envelop  sto znaci koverta.gdje su stedenti svih 5 godina ucili kako  razlikovati sivu od plave koverte ,kako  bez dodira osjetiti tezinu koverte  i kako namjestiti dzep na mantilu da koverta  sama sklizne.To sto se ucilo na fakultetu  je bila samo teorija ,dok su  prakticne vjezbe bile one kod kuce ,kad su u ulozi profesora  bili doktor roditelji.

Druge ,dvije tri godine se ucilo kako na  latinskom napisat recept Plivadona-Plivadonom ili Acisala -Acisalum i kako  napisati uputnicu za specijalistu .

Pravi problemi  za ,,doktore,, su  nastali sticanjem diplome,jer za posao u Sarajevu nije pomagala veze nego  ,,jako dobra veza,, a kako je takvih bilo na hiljade ,velikim uspjehom se smtralo  ,kad neko dobije posao doktora u seoskoj ambulanti na vrhu Romanije,sto je bilo u to doba ravno  tome da se taj zaposlio ko glavni kardiorolog  memorijalne bolnice u Hjustonu.Oni manje ,,sretni,, su morali na  Grmec , Vozucu ,Igman i ostale planine ,gdje su do podne radili ko ljekari a poslije podne ko veterinari i  ucitelji u  mjesnim skolama.Pricalo se da je  tako jedan  ,,sarajevski doktor,, sisao sa  planine nakon 6 godina i da  uopste nije znao da se odrzala Olimpijada  84. u Sarajevu.

Aha ,skoro da sam zaboravio.Kako si u ono vrijeme mogao poznati studenta medicini na sarajevskim ulicama .Noso na ledjima ,,kostura,, e nije nego u kesi sa  oznakom neke  zvucne kompanije ,noso mantil ,a svi oni sto nisu imali srecu-vezu ,da se upisu na medicinu zavrsavali su  ili preko puta na stomatologiji ili dole na veterini.

Tako je bilo sa jednim medicinskim ,a danas  od Sarajeva do jablanice ,na jednoj strani i do Sokoca na drugoj imas  8  medicinskih fakulteta od kojih 4 za atomsku medicinu.Ovaj sarajevski nikad nije imo ime ,odnosno  jedino ime  je bilo disko kluba ,,Kuk,, a ovi novi  sve u imenima :Medicinski fakultet  Doktora R. Karadjica ili  Dr, A, Pavelica i slicnih.Kako je lijepo kad se narod sjeti svojih doktora.i onih sto su ih ,,osvjestili,,

P.S. Na trecoj godini  je bio predmet  ,,upala grla,,  a ucilo se kako  iz fiseka puhnut  jako ,nishador, a sve pod HipokraDovom zakletvom.

10 comments:

zabica said...

Mislila sam da ce Cole malo ozbiljnije prici ovoj temi, bar kad su u pitanju arhitekti i arhitektura. Izgleda da on ne smatra ovaj auditorij vrijednim truda, sto i ne iznenajuje s obzirom na neke njegove izjave u zadnje vrijeme. Arhitektura nije gola inzenjerija, po vokaciji je to i filozofija, i umjetnost, i humanizam, i jos puno toga. Kad idete u turizam osim prirodnih ljepota, najcesce se divite arhitektonskim ostvarenjima iz proslosti i sadasnjosti.
Jednom sam mladog arhitektu zamolila da mi prica o predavanjima njegovog profesora arhitekta Bogdana Bogdanovica. Na moje cudjenje rekao mi je da ga nista nije naucio o arhitekturi, ali da mu je dao vise od svih profesora zajedno. Gledati, slusati, spoznavati prirodu i ljude, osjetiti njihove potrebe i pruzati im, necu reci okvir, jer to je zatvorena forma, nego plodno tlo za ostvarenje onoga cemu pojedinac i drustvo tezi.
Nedavno sam u Danima procitala intervju sa arh. Mensurom Demirom ( Arhitektura stanja uma )na cijem je pocetku vrlo zanimljivo tumacenje nas kao naroda ( BIH )koji igra u kolu, Evropljana kao individualnih plesaca, ali sa jasnom svijescu o svom polozaju u zadatoj formaciji, i Amerikanaca koji plesu iza ovna predvodnika (ovo je moj slobodni prevod ).
Ispricavam se Cole sto sam se ja kao tehnicarka koja cijeli radni vijek provodi na prizemljenju kula u oblacima nasih arhitekata, drznula nesto napisati na ovu temu.
I mada ih ( arhitekte ) gotovo svakodnevno psujem i nazivam pogrdnim imenima, ipak mi je drago kad na kraju mogu reci: ovo je dobro. Zanimljivo je da su mi najbolji prijatelji iz te branse.

Čole said...

Kako možeš i pomisliti da vas ne cijenim. Jer da je tako, kako kažeš, ne bih ni bio na ovom Blogu. Od vas sam puno naučio i još uvijek učim. Ti znaš da se na greškama najbolje uči, ccccccccssssss! Kad bih recimo saznao da postoji lijeva i desna struja, da mi nije vas?! Ili, da je medicina jedan od najlakših fakulteta! Ili, da se na arhitekturu može upisati ko hoće. Ili, da u Sarajevu nema mašinskog fakulteta! E sad, pričati Micku o arhitekturi a on nije savladao ni lijevu struju! Ili tebe i Rajsku zamarati tim tricama i kučinama a vi mislite samo na sex!
Kad pričaš o arhitekturi, ti valjda misliš na vrhunsku arhitekturu i vrhunske arhitekte a takvih je na jednoj godni moglo biti jedan ili ni jedan! Daleko sam ja od takvih. Takvi se rode kao takvi, njima fakultet i ne treba! Imam brata koga tretiraju kao takvog i nikad ne bih ni poželio biti među takvim. Aaa? Zvuči prepotentno?! Baš je tako kako si čula. Jebeš takav život, samo arhitektura i ništa više. Odvedem ga u Sumbulovac u vanjtaku prirodu, ne zna hodati po travi, samo sjedi i kunja, izgubljen u svemiru. Ostao bez posla, prno u fenjer, ne zna šta će od sebe. A meni baš dobro došla ova recesija, da malo uživam u životu i ovoj ljepoti oko sebe. Jebeš arhitekturu. Ima muzičara koji sviraju za svoju dušu a ima ih koji sviraju za lovu. Ja spadam u ove druge a oni prvi nek sada sviraju k..cu, dok ne prođe recesija.
Valja li ova?

P.S. A dobar tehničar je korisniji od prosječnog arhitekte, ako ti to šta znači.

zabica said...

Znaci samo ako se plati, od pohvala se ne zivi.
Nego ,izgleda da je sezona ajvara kriva sto nam nema Odozgo, a i Rajska sigurno negdje kupi sljive.

Anonymous said...

ama, Urednice, Ti to nama onako, politiccki oko fakulteta;
izokola, na mala vrata pa pravo u BiH vladu.
Jedan pravo, jedan medicinu, treci arhitekturu...a sviju sluzze oni sa filozofskog.

Prava parada fakulteta, sve politiccari.

Trilogija, dobro Ti recce.
Feniks

Anonymous said...

Poslije svega sto procitah, drago mi je sto zavrsih onaj "nepostojeci" fakultet.

Marijan said...

Vidim da se i ja moram umješati. Taman kada sam htio upisati fakultet, onako baš po mjeri za mene, on se rasformir'o. Poslije su kružile priče da su to uradili radi mene, al nema veze, neka im.
Cijeli svoj radni vijek vezan sam za građevine, nove i stare. Svjestan sam da se ne može bez visokoobrazovanih građevinaca, ipak, prava je rijetkost da nešto ne zaborave, a po pravilu to se riješava pred sami završetak objekta.
Ma ovaj me Čole povuče, inače ih ja ne bih kudio.
Što se tiče medicine... ma, Torabi je zakon!
Da nam je još jedno dva, tri slična vrača doktori nam ne bi ni trebali, a ni medecinski fakulteti.(A ko bi obrazovao vračeve?)
U Sarajevu se nikada nije prodalo vode k'o za njegova vakta... hmm, koliko to ima veze sa medicinom pojma nemam?
Znam da je hiljade liječio, ali...


rajska djevo said...

Ono što danas suvremenoj medicini nedostaje je spoznaja da je čovjek osim fizičkog tijela i energetsko tijelo. No srećom danas već velik broj liječnika u svojoj svijesti ima da čovjek osim tijela ima i dušu, te da je nužno da bi tijelo ozdravilo prvo mora ozdraviti duša...Oni koji to ne priznaju rade čovjeku više štete nego koristi..
Mojem prijatelju ni najbolji doktori nisu pomogli da izlječi alergiju sve dok nije počeo odlazit na biorezonantnu terapiju lječnici koja se bavi alternativnom medicinom...od onda on nema više aposlutno nikakvih problema...
Jadni li su današnji umovi koji čovjeka doživaljavaju samo kroz prizmu fizičkog tijela..može neko završit sve moguće specijalizacije na medicini ali ako mu je um zatvoren malo koristi od toga...

P.s. inače nisam sa šljivama nego s grožđem..počele berbe u nas....

dalibor bilic said...

Od ove ,,Rajske,, covjek uvijek nesto moze nauciti.Eto danas smo savladali ,,U zdravom duhu i zdravo tijelo,,

Anonymous said...

Ccim nessto nauccis to je isto kao i da si prosvijetlio;
http://www.oslobodjenje.ba/kolumne/gospa-od-sedam-watti
---
Ljetos kupim neku majicu, najvise zbog kroja, kad ono naprijed slika sa prstima, a onaj treci najduzzi.

Prste sam pokrivala ssalom, ali kad sam ussla u mrak i ja prosvijetlila, a onaj trecci najvisse.
Ne znam je li se odnosi na popis ili na one koji vole da trazze visse od malog prsta?
Feniks
(M-2 lijepe Ti one slike, a ona kroz prozor Vijecnice, sa dijelom prozora, je zaista originalna.)

Micko said...

Jebo fakkultet,da je dobar ja bi ga davno kupio.Sta ce mi osim da se kurcim ,a vamo sve drugo takosava.

Sarajevo (za) primjer

 Da vas podsjetim ako ste zaboravili,Olimpiska je ovo  godina ,Jos malo pa  ispod ,,triumfalne,, i na vrh  ,,ajfelovog tornja brze ,jace, vi...