Monday, September 23, 2013

Las Alpasino

Bilo je to ono lijepo doba ,stabilnog  socijalizma,razvijenog radnickog  samoupravljanja,bratstva jedinstva-ko zjenica oka  i drugih  blagostanja ,ko recimo  gradnja  stanova za ,,narod,, kad su  nicala  nova naselja ,jedno za drugim ;Dobrinja ,Alpasino,jedno polje ,drugo polje  i ostala  u cijoj  realizaciji od projekta do oluka  i nije bas bilo  arhitekata  i gdje su sav posao ,po sistemu ,kljuc u ruke ,zavrsavali zidari.

Arhitektura je fakultet ,,kraljevic,, sarajevskog univerziteta.Uvijek u ,,folu,,i ne toliko preteska ,ko recimo ,elektrika,ali uz ono malo znanja  prirodnih nauka,obavezno i  umjetnicka dusa,sklad ,kojeg je pozelila svaka majka da vidi svog ,,arhitektu,,

Arhitektura je bila jedini sarajevski fakultet na kojem broj studenata prve godine nije bio ogranicen,odnosno  primljeni su svi  koji su i predali molbu:sinovi saveznih i republickih funkcionera ,kceri  velikih i malih direktora .sinovi  radnicke klase ,ali u istom omjeru u kojem ima  bjelih i ostalih tigrova,odnosno arhitekturu su upisivali oni  sa nekim pokricima ,gdje je student  morao nesto i znati ,ali i biti  prisutan ,na svim  mondenskim  mjestima ,toga vremena  u gradu Sarajevu.Dok su recimo studenti prve godine umjetnicke akademije obavezno pustali kosu i bradu ,na arhiktekturi je bilo dovoljno kosa,neka kombinacija Anstajna i  dirigenta londonske filharmonije.

Sjecam se jednom ,kraj Maja ,neke godine ,na onom potezu od Parkuse pa do  ,,Vatre,, na ulici bar jedno cetristo  onih sto na ramenu nose .one linijare  u obliku  slova ,,T,, na koje je nabijen  hamer papir  sa nekim  vrijednim buducim projektom.Tako si znao ko studira arhitekturu  i zapravo je u to doba  jedino studiranje i bilo lijepo ,a diploma na kojoj pise :Dipl Arhitekta ,, te uz  opet dobru vezu ravno vodila u : ,,Put,, ,,Rad,, Vranicu  ili Vrbanjusu,, gdje su sretnici  dobijali  jako vazan posao ,,tehnickog crtacA,NADASVE KREATIVAN ,KAD JE MLADI  ARHITEKTA MOGAO  LINIJAROM  SPOJITI ,tacku A sa tacmom  B ,ali je mogao  isto tako kreativno  povuci liniju od tacke  B prema tacki A.

Koliko me sjecanje nosi  negdje ranih osamdesetih na birou za zaposljavanje grada Sarajeva je bilo  bar jedno 14 hiljada arhitekata-podatak iz mjeseca Maja ,a u Junu  im se pridruzilo jos  3 hiljade.

Kad bi recimo  neki Kinez ili  Urugvajac citali ovaj tekst ,sigurno bi se  zapitali:Pa jeli se ista  gradilo u tom gradu.Jest  za 20 godina jedno 7 gradjavina  koje su projektovala  po pravilu jedno  4 profesora sa istog fakulteta i cija je ljepota zdanja bila toliko upitna  da te neko dugo i dobro moro ubjedzivati-Holidej,Papagajka ,Elektroprivreda i ostali ,kako je ljepota  zapravo skrivena  u ,,dusi,, i da recimo Papagajka ,predstavlja  arhitektovo  vidjenje zivota ,iz pticije perspektive ili naj vjerovatnije iz ,,KAFEZA,,

Onda srecom dodje rat i bar 4 godine zaustavi totalnu arhitekturaciju,da bi nakon rata ,opet posla bilo vise za zidare nego za arhitekte ,a broj arhitektonskih fakulteta  na podruciju  sire regije Sarajeva je trenutno 38 a planira se otvaranje  jos naj manje 24.

I danas neki studenti  nosaju na ramenu  onaj veliki ,naj manje metar dugacak linijar u obliku slova ,,T,, na  koji je nabijen  Hamer pair sa projektom.Pssss da vam odam tajnu  i kojim.Dzamija sa bar  8 munara ili Crkva sa tornjem  zvonika ,da se vidi  i kad se ispod  dzamije stoji. 

12 comments:

Micko said...

Kad se odlikasi karaju mi sitnog zuba samo sutimo.Kod mene su dolazili cak i elektricari da im pravim zmigavce.Pitao bi ja te odlikase kako znaju onu strjju,a ne ovu u autu.Vecina bi rekla da je autoelektrika zajebanija,a nisu znali objasnit zasto.Onda bi im ja pricao kako u sits struja ide desno,a ona kucna lijevo.Ni jedan nije shvatio,a ja se nisam trudio da im kazem sta mislim.Jedino u Japanu autoelektrika ide u lijevo,a za izvoz okrecu desno.
Divim se ovim mojim tresnjama kako su krenule.Imat ce Herke pune ruke posla.

Čole said...

Na Arhitekturi se polagao prijemni ispit iz predmeta: matematika, slobodno crtanje i srpsko-hrvatski jezik. Dovoljno teško za mnoge koji su se imali merak upisati. Sem toga, morala se priložiti i fotografija - portret, što je opet za mnoge bilo eliminirajuće, ccccssss! Dakle, nije se mogao svak ni upisati, niti su primali sve koji su to želili. Oni, koji nisu položili prijemni, upisivali su se najčešće na Fakultet Političkih Nauka! Čuj im ono „nauka“, ccccssss! A tamo, ne da nisi imao prijemnog, nego nisi morao ni ići na faks! Pardon, imali su i oni prijemni, ali u Partiju, cccsss!

A svi koji su završili, odmah su imali „pos'o“, neko na aerodromu da istovara maglu, neko da raznosi novine a bilo je tu i nekoliko novinarčića. A one koji nisu mogli završiti, njih su ponovo vraćali u ustanovu za zaostale u razvoju, pa nakon lijećenja, opet upisivali. Tuga!
Oni nisu imali neki svoj znak raspoznavanja, kao studenti arhitekture, ali im se po faci odmah vidilo šta studiraju!
Zadnje ispite sam spremao u Vijećnici, gdje je bilo i onih jadnika što su studirali one „nauke“ , FPN, 'vako se nekako zvalo skraćeno. A ono što se tamo učilo, sve im je nekako bilo skraćeno ali ne i uskraćeno, jer su većinom bili „babini“ sinovi. Elem, dok sam ja učio, oni su ispunjavali križaljke i svaki čas me prekidali pitanjima tipa,
„koja r'jeka teče ispod savskog mosta, četr' slova?“
-Čet'r?
-Aha.
Ipak, taj fakulte, FPN je odigrao značajnu ulogu u gradu i šire?! Više šire nego u gradu, nije bitno. Trebalo je negdje skloniti sa ulice taj mladi svijet. Cccccccssssss

Micko said...

Kako su nekad bile dobre studentske i radnicke sportske ogre,pa radne akcije,pa sve to sto je cinilo ljude veselim i bezbriznim,da prosto zaplaces.Radovali se ponovnim susretima.Dopisivali se.
Eto sad imamo koride i parade.Majku jebo ko svjetlo upali.Necu dalje,nezgodno mi tipkat,veliki prsti.

Anonymous said...

- Ti ono završio giimnaziju?
- Da, prosjek 4,9.
- E pa svaka čast, nego,
koliko su ti ovi krastavci?

Anonymous said...

FIS-ovci bili kao ozbiljni, preozbiljni, lijepo razvijeni, za vrijeme svakog zimskog raspusta obavezno bilo druzzenje na Jahorini...
u stvari bivssi mali partizani, primorani da zavrsse neke sskole/fakultete.
U zdravom tijelu zdrav duh!

Godissta od 1950 pa dalje su imala visse moguccnosti zahvaljujucci zaledjini.
Godissta od 1970 pa dalje su morala pokazivati znanje, i to pravo.
Kriteriji su bili strogi, a vjerujem i danas.

Kako god okreness ne valja, najsretniji si bio dok nissta nisi znao.
Sad ostarili, pa palamudimo, eh, da je ova pamet a oni hormoni...,c,c,c,
Feniks



Anonymous said...

Vidim da ste zapjenili , ko ima ljepsi rukopis itd.
Hajde malo o masinstvu. Mi , koji smo zavrsili masinski fakultet, necemo se naljutiti kada kazete da su masinstvo studirali vecinom "papci".Dvije su vrste zakljucivanja, od opsteg ka pojedinacnom ili obrnuto - pa proberi.

dalibor bilic said...

U Sarajevu ,uopste, nije bilo mashinskog fakulteta.

Čole said...

Ne znam zezaš li se? Ne mogu da ti dokučim šalu.
Na Elektrici su bila dva smjera, slabe i jake struje. Uskoro se uvode još dva, lijeve i desne struje!
Micko će predavati lijevu, ccccssss!
Micko, mor'o sam, sory!

Micko said...

Znao Sam Colek da neces razumjet,kao i mnogi sto nisu.U autoelektrici plusevi su na desnoj strani i crnew su boje zice osim one na bateriji koje su crvene.Na kucnoj i ostaloj struji veceg napona plusevi su na lijevoj strani.Zato mi to zovemo tako.Kad dobijemo masinu iz Japana mito sve prebacujemo.Izgleda isto,a nije.
Nije to povlacenje crte od A do B.Cao nemam vremena.

Unknown said...

U pravu si Urednice, da nije bilo Masinskog fakulteta u Sarajevu. Bili su nekakvi u Zenici i Tuzli,ali ne znam da li su to bili masinski. Ako je "slucajno" i bio u Sarajevu, onda je trebao biti zajedno sa Poljoprivrednim, cisto zbog "strukture".
Ima,ima Cole lijeva i desna struja, a ja vjerujem da ima i struja uzbrdo, i struja nizbrdo, samo sto mi nismo informisani, i siguran sam da je jeftinija ona nizbrdo od one uzbrdo, posto je po mome skromnom i dubokom ubjedjenju lakse i struji ici nizbrdo nego uzbrdo, kao i covjeku.
E moj komso Mick, e jesi nas'o kome da objasnjavas o struji.Ja ni sijalicu ne znam promjeniti, a kamo li da razumijem te pluseve i minuse.

Micko said...

Nisam se.ja komso trudio da bilo kome sta objasnim nego Sam mom i tvom jaranu odgovorio na pitanje.Kad bi mu dobro objasnio i poslao ga da nadje plus na njegovoj korsici ne bi on to znao.She ce arhiteta koji je zaboravio nacrtat covjeku dimnjak na kuci nac plus.Ovo o dimnjaku mi je on jednom prico,ali neka stoji medju nama.Nemoj da Dalibor slucajno dozna eto jada.To ti ga dodje ko kad bi ja tebi popravo auto i zaboravio stavit svjetlo.

Izvini Colek moro sam i ja 'ccccccccccccccc.

Čole said...

Mor'o odgovoriti jesi ali izmišljati, nisi! Mogu ja i zaboravit ucrtati dimnjak ali kod nas u struci postoje unutrašnja i vanjska kontrola, pa se takve stvari ne mogu dogoditi kao kod vas, da zaboravite na svoje mjesto vratiti volan, cccccsssss. E moj Micko, ko je Čoleta zajeb'o, krmače se najeb'o, cccccsssss!
Nego, kad ponovo dođeš, daću ti besplatno par časova iz "struje". Za početak malo ponovi istosmjernu struju a ja ću te podučiti iz naizmajenične. Jer sa takvim znanjem bih ja mogao ostati bez jarana. Ubiće mi te negdje struja, jer vidim da o njoj pojma nemaš! Ovo sam stvarno mor'o jer se radi o glavi! cccccsssss

Sarajevo (za) primjer

 Da vas podsjetim ako ste zaboravili,Olimpiska je ovo  godina ,Jos malo pa  ispod ,,triumfalne,, i na vrh  ,,ajfelovog tornja brze ,jace, vi...