Saturday, July 12, 2014

M U P

Evo pokusavam  da se sjetim ko je bio ,,treci,,na proslom ,,Svijetskom prvenstvu,,Cetvrtog se ne sjecam.Ok nema veze ,al danas se igra za ,,treceg,,Druga utakmica po vaznosti i onaj sto pobjedi s ponosom ce reci ,,Mi smo treci,,Kako to gordo zvuci ;,,Mi smo cetvrti,,

Da se ja pitam ,Brazil ,bez borbe ,,treci,, za sve ono gostoprimstvo sto su pruzili.Holandjanima je i nako svedno .Treci il cetvrti,

Negdje pocetkom sedamdesetih  ,valjda kao posljedica  ideoloskog razlaza sa SSSrom  i drugacijeg puta u Socijalizam ,preko noci nestade  ,,sekretarijata,,  i rodise se ,,ministarstva..,a ,,sekretari,, postadose  ,,ministri,,Jest vala ljepse zvucalo.Recimo ;sekretar za ,,vodoprivredu,,tja ,al  kad postade ministar -ministar vodoprivrede,vrijedno respekta.

Onda ukinuse i Sup i postade Mup.Znaci  promjenjena je samo prva rijec ,a one dvije zadnje ostale iste ',,Unutrasnjih poslova,,Unutrasnjih je znacilo da se radi samo u granicama i samo po potrebi u inostranstvu, ,a poslova  je bila nezgrapna rijec ,jer se znalo da se radi o kriminalu opstem i politickom  ,kojeg su ,zbog toga sto ljepse zvuci nazvali ,,poslovima,,

Mup je djelovao na istim principima Supa,prvenstveno predostrozno,al bogami kad je trebalo ,znao je past i koji ,,samar,,Bilo je to zlatno doba  Socijalizma ,kad su samo  lopovi krali i cim nesto zafali pohapsis 50 kriminalaca  i garant je neko od njih.

U Mup se zaposljavalo  isto ,odnosno  uvijek je bilo mjesta za one sto dobro vide i cuju,a znaju da sute,cak i onda kad ih neko pita.Ostali kriteriji,ko recimo ,pamet ,nisu bili vazni ili mozda i jesu ,ako ostanu neotkriveni.

Finale po mjeri Fife.Jedan predstavnik Evrope ,drugi Juzne Amerike.Nemoze bolje /Jos samo da Kinez sudi,pravo brastvo i jedinstvo.Liniske sudije ,jedan iz Afrike ,drugi iz Australije.

Kakve inace veze ima Mup i Fifa.Pa ima malo ,recimo u zaposljavanju ,kadrovima ,organizacionom sistemu,gdje sve ostaje  tamo gdje se i desilo,ko u Las vegasu,osim naravno para ,koje se  rasporede prema ,,zaslugama,,Ministar toliko ,zamjenik toliko ,genter toliko.Sve se zna.

I tako veceras utakmica za  jako vazno trece mjesto.Tu je pitanje casti,jer  nije isto ,kad nekog brazilca ili holandjanina za 3 godine pitas ,;koji ste ono vi bili ,treci ili cetvrti,da punim ustima kaze 'Bogami treci.

A finale u Nedelju.,,Nase,, Svabe protiv ,onamo njih iz Argentine..,,Navijamo za ,,nase,, za Angelu ,jer recimo i neznam kako se zove predsednik Argentine.a i kad bude novog rata imamo gdje.baustel,socijala .Ko bi iso u Argentinu.

Nijemci  ,,Svijetski prvaci,, Vrate se kuci sa trofejom,Moze odma da pocne oktobar  fest..Pivo u kriglama od 5 litara.Sisate svabice .A Argentina ma jok.Sta bi oni ,kad se svi vrate po Evropi i zemljama gdje igraju.Nema ni jedan iz  Argentine/Eto onaj im najbolji ,Mesi  meni isti  ko svaki Spanac,al u prugastom ,plavo bijelom dresu i kad ga pitas ,,koji ti je glavni grad zemlje ,reci ce spika ,,madrid,,,a onaj iz reala De marija mi malo lici na naseg ,sa Gorice.

Rad ,red i disciplina-formula uspjeha i Mupa i Njemacke reprezentacije.Moralni pobjednici prvenstva su Hrvati i Bosanci.Kako sto.Pa nemam pojma sto ,al  zvuci lijepo.Cuj ,,Moralni  pobjednici,,-vjecni gubitnici.

Slijedece  prvenstvo je u Rusiji.Znaci ako sad  Rusi pocnu trenirat  igrat ce u polufinalu,a onda katar/Oni imaju 8 godina da se ,,stele,, za polufinale.,a moralni pobjednici ,ako se kvalifikuju  su ...Pa zna  se .Gdje nema morala.

6 comments:

Anonymous said...

A i onaj ofarbani sto je fasovo po ledjima, ko da je sa Gorice.

Anonymous said...

Sve cari i sav znacaj SP_a za mene se zavrsio prestankom kvalifikacija za cetvrt finale. Nije zato sto vise nije bilo " nasih ", kod mene se to i onako svodilo na " za " Nikin stajling i " protiv " Susiceve trenirke, nego mi fali ona stabilnost utjecaja iz vanjskog svijeta: od ranog jutra do iza ponoci na TV_u samo jedan kanal. Utakmice, reprize, reprize repriza, komentari, nagradne igre, prognoze, analize. Cim su urijedile utakmice i oni iz Sabora dobise priliku na nasem TV_u, predsjednici-malo jedan, malo drugi. Da ne bude seksisticki i Barbiku uvedose u igru. Tek sad primjecujem da su cijene cipsa, pereca, stapica i ostalih grickalica otisle u nebo.
Vratite mi SP, ali samo do cetvrt finala. Moze i s Nishimurom i Susicevom trenirkom. Vratite mi bajku, sta kosta da kosta.

z.

čole said...

E jest mu stailing! Došao u onoj jednoj, jadnoj košuljici, pa mu se poslije prvog pranja pokupila. Šavovi jedva izdržali kvalifikacije.
Ne reče nam Rajska u koga se zaljubila? Kladim se da je u muža. Naučio gospon u Brazilu nekoliko novih folova, novih za nju, ha, ha. Samo ne znam kako će on to primijeniti sa svojom, kad su te poze smišljene za žene koje znaju brzo mrdati guzom, ha,ha,ha....?!
Sad će anamo Ona opet reći kako sam bezobrazan! A ovo o čemu pišem spada u opću kulturu.

Anonymous said...

Na proslom postu ima materijala za brisanje.

Anonymous said...

Djuturumadijo, samo da se javim ovdje je ludnica. Bilo ih je puno plavo bijelih I kad su igrali protiv nas na desetine hiljada ali ovaj vikend Argentinci okupirali RdJ ko Malvinas otoke osamdeset i neke, jebo Kineze kolko ih je, da su se I lokalni dripci iz navijackih torcida povukli u rupe. Kupuju karte za prosjecnu godisnju platu. Svaba slabo, mada vele charteri stizu zadnjih dan dva. Nego jedna anegdota, sjedim sinoc u kafani u dijelu gdje sam odsjeo kod jarana, skoro pa favela, turistu bi skinuli golog da udjen kad ulazi frajer koji tu ocigledno ne pripada sa nekom mrak napucanom kokom, visok skoro dva metra, mrcho pravi, namrgodjen, ono dinarska faca, sjeda pored nas, naricuje pivu, vadi mobilni I kaze prve rijeci nekom na vezi na nasem jeziku doslovno "jebem te glupa, salji mailom, znas da prisluskuju" ,hahahan ja se zabezeknuo. ispostavi se frajer iz Zenice koji zivi tu iza coska vec 20 godina, biznismen, hahaha. Gdje nas sve nema?

nesloga

rajskadjevo said...

Je jebiga...nisam. Jedno je ljubav a jedno zaljubljenost.
Inače Lazarev tvrdi da se ljubav ne smije ubijati..e pa ja ju ne ubijam, samo ju nažalost ne smijem konzumirati.

Staracki dom demokratije

 Amerika je zemlja najvece  ,najdeblje , i briljantne ,svijetske demokratije ,sve do trenutka ,kad to mora i dokazati,Onda to   lici  na sve...