Saturday, July 26, 2014

Makarska

Nije to vise ono malo selo sa nekoliko stotina  ljudi,sto tu zive, na silu,pored mora, ,i sto je pocinjalo od ,,sportskog centra i zavrsavalo gore sa kampom i spemenikom napoleonovim trupama ,sto su tu negdje i nekad ljetovali.

Makarska je danas grad ,sto pocinje odma iza ,zadnjih kuca u Podgori i table na kojoj pise ,,Hvala sto ste posjetili Gradac,,pa gore uz brdo ,do po Biokova i onda starom magistralom sve do  Brela i dalje.To je sad Makarska.

Sve se to promijenilo,na bolje i na vece.Eto na ulazu u gradsku plazu stoji spomenik Franji Tudzmanu  u Spido kupacim gacama,,6 metara velik i isto toliko lijep i velicanstven.Ko da kaze  Francika ,,Dobro dosli na ,,nase more,,Tu mi franjjo izglda ko  sekretar turistickog saveza ovog grada.Spomenik u cilju razvoja turizma.

Od Sarajeva do makarske se nekad moglo ,autom ,ko je imo,znaci rijetko,vozom do Ploca ,poslije Kardeljeva ,a onda  autobusom Makarske prometa do  stanice i Centrotransvim autobusima  sa autobuske stanice u Sarajevu.Svi ti autobusi su isli negdje iza 10 navece i stizali u Makarsku ranom zorom,Prvi odmor-Konjic ispred  Doma kulture.Pauza 15 minuta.Drugi odmor Jablanica i  kod Gojka janjetina ,ako je radio.Tu su soferi jeli dzabe.Mostar i pauza na stanici 15 minuta.Poslije Metkovica  se fura bez stajanja u Makarsku.

,,Shjor tribal soba,,Ne triba ili kad triba to je gore negdje iznad magistrale ,sa zajednickim wcom i kupaonicaom-tusem ,a do plaze 15 minuta ,niz brdo ,a sa plaze do sobe 45 minuta ,uz brdo.

Bilo je to doba ,kad se islo i na more i kad su i Svabe dolazili.Danas na more -vikendom dolaze Hercegovci ,a glavni ,,strani,, turisti su Cesi .U bastama  kafana uz more svira ceska muzika ,u zivo.

Prema zvanicnim i nim manje zvanicnim podatcima  Hrvatska tokom turisticke sezone zaradi isto para ko Bosna na doznakama  dijaspore.

Nesto tu nije u redu.Ma kakav franjo .Mozda i jest i Franjo.

Sta je ljepse a sta lakse.Ljepse je more al u turizmu se valja i raditi.Jebo turizam kad moras radit.Ljepse je ne radit. i imat dijasporu.Mislim lakse je ,al more je ipak ljepse od dijaspore.Mozda dodje na isto,Naj ljepse bi bilo da turisti salju pare i ne dolaze .Slicno nesto ko i dijaspora.Samo da salju ,a ne moraju se trosit da dolaze.Eto iste zelje i iste pare.Za sad funkcionira jedino ovo sa dijasporom

A zavide jedni drugima.E da je nama ,,more,, E da je nama dijaspora.I jedni i drugi misle da bi ,,bolje,, sa onim sto nemaju.

Na more se islo samo ljeti.Prvog Septembra  je u Makarskoj pocninjala skola.Anto,Sime,Jure ,marica ,,ok svi su tu.

,,Nazad,, se nije stajalo sve do Gojka.Nije bilo guzvi na granici,Nije bilo granice.Nije bilo ni spomenika  Franji ,nego samo onaj  Partizanima  u Podgori ,pored magistrale/

I na kraju sve dodje na svoje.Isto para.Jos kad bi mogli da i ne dolaze.Ni jedni ni drugi.

Shjor tribal ........ma triba  a i ne triba ......Vester union je kompanija koja se bavi transankcijama novca ,kad triba i kad ne triba.A ,,uvik,, triba.

6 comments:

Anonymous said...

Dalmatinci imaju stariju i vecu diasporu od Bosanaca iliti Bosnjaka, samo nije tako " dusevna " ( izraz iz okoline Cekrcica ) kao bosanska.

z.

čole said...

Ovaj čovjek je postao prosto za neprepoznat! Znao sam da ga kočim u njegovom stvaralaštvu ali toliko, nisam mogao pretpostavit. Za samo desetak-dvanaest dana mog otsustva sa bloga, ne mo'š prepoznat čovjeka! Čitava bujica novih folova i fazona, još nigdje ne objavljenih, sve iz glave, ništa prepisano. Ma šta bujica, poplava, gora od one nedavne. Sve do prvog sprata otišlo u pizdu materinu! Duhovna mu snaga sve pred sobom nosi, valja, stvara klizišta, nešto još neviđeno u literaturi.
Kad je anonimusa zateklo nespremnog, ne trebam vam više ništa objašnjavati, sve ste vidjeli!
Kakva ste vi raja kad me niste ranije upozorili da toliko negativno djelujem na njegovo stvaralaštvo. Sad mi dođe prosto žao što sam ozdravio, što ću ga opet vratiti u onu njegovu staru, sterilnu formu. Ali smo bar vidjeli dokle može dobacit. Bar za dva koplja dalje od onih mojih krkana sa Ravne Romanije. Dao sam ovom mom guslaru da napiše aranžman za muziku koju sam lično skladao, na tekst koji je takođe moj. Biće to poema stvaralaštvu.

Zbunjeni ste vidno, kao i ja, njegovim posljednjim tekstom, poemom o Makarskoj rivijeri.
Ko je pročitao tekst, ne treba mu ove godine u Makarsku. Kao da je već bio. Evo, Beka otišao da se istušira, za svaki slučaj, da šta ne navuče od one vode po kojoj se veselo ljuljuškaju kore od lubenice i tetrapak ambalaža. Čekrčićka istresa pijesak iz jednodjelnog kostima, što joj je baka Poljakinja ručno za nju izheklala, dok ga Micko premješta s jedne na drugu stranu. Eto, kad je Odozgo-77, pročitavši priču, zaboravila gdje je ostavila metlu, ne treba vam više!
Niko da se usudi napisati komentar, da šta ne pomakne, ne pokvari u tom savršenstvu igre riječi. Ja ću se vala javiti i odati mu dužno poštovanje, pa nek se sve pretvori u prah i pepeo, ne mogu više izdržati.

Marijan said...

Eee, nek' si mu rek'o!

Anonymous said...

Daj Cole , prije nego sto si izisao iz bolnice rekao si da ces opaliti po komentatorima. Oli si zaboravio ?
i ako sam nesto nasvrljala prije tebe, u biti ne znam kako komentirati tekst koji se izmedju ostalog dijelom temelji na premisi da HR ( Dalmacija ) nema diasporu ?
Da nema ; a ona prva ekonomska, pa onda ustasko -politicka, pa ovoratna i sada opet ekonomska.
Slali ljudi za vrijeme ovog rata, ali kad su vidjeli kako njihov novac zavrsava tamo gdje ne treba, opametili se.
A Dalmatinci su uvijek bili " ako moze, salji pare i ne dolazi ". Sjecam se jedne Cehinje koja je imala pansion na obali. Brzo je postala kao i oni.

z.

Anonymous said...

Spremam se za Maksimir. Pjeva stari frajer. Laganice, sansone, jazz. Ako ne bude " Opet si plakala ", nece biti dobro. Nece biti dobro i ako bude kise, a najavljuju je.

z.

Anonymous said...

eeee, neka se i Ribar digao, u svom na svom, djess ljepsse;

Sad svi znamo i da mozze, jer , ne bi ga pustili iz bolnice da nije tako;
uvijek reklame izokola, izokola, i nadrljas ja'l uzbrdo, ja'l nizbrdo.

Taman sam mu mislila dati, rekoh sebi, joss da krepa, p,p,p, a da ne dobije onaj moj sstap na poklon.
----
Urednice, mladi su, grade na brdu, ccekaj dok malo obajate, svi ce onda voliti uz more i to u konobu, najbolje. Taman, kao u mladosti.
Pitaj Micka, zna i on da je najbolje gdje je najmanje mjesta.

Salje se, dolari, i u Hr., Mak., Kos., Vojv., Srb., Sl. ali oni ne vole reklamirati kao BH...bolje da kapa u tajnosti :)
----
Pozdrav, redom,
Feniks

Ima (li) boga

 Valjda moras biti ili kriminalac-ubica ili policajac da  pokusas objasniti  kako  je moguce da ovaj prvi ,ubije 4 cuvara zakona  koja su do...