Sunday, February 25, 2018

Veliko Polje

Bile su ovo lijepe  Olimpiske igre,koliko covjek moze vidjeti u prenosima i procitati u izvjestajima.Inpresivne ceremonije ,,otvaranja,, i ,,zatvaranja,, ,Mozda je  ovo ,cak, bila i  najbolja  Zimska Olimpijada poslije ,naravno one sarajevske.,Kazem samo mozda .

Pratio sam sto se ,,moglo ,, upratiti ,sto znaci ,kad sam imao vremena ,umjesto da gledam  vijesti ,gledao sam  skijanje ,klizanje ,hokej i  curling.Gledao sam i  skokove i bob.Koliko gradova na  Svijetu ima  skakaonice i bob stazu,Najvise  20 ili tu negdje ,a koliko od tih ima  unistene  skakaonice i bob stazu,Samo jedan  i to onaj  u kome su  bile  najbolje  zimske olimpiske igre u istoriji.Mozda je tako placen ,,danak,,  najboljeg.Mozda.

Svaka Olimpijada je  velicanstvena,Dogadjaj  kad svijet ,,zaboravi,, na probleme  i na trenutak se okrene humanoj ideji oplimpizma ,koja  ne podrazumjeva da ako si bolji ,brzi i ,,visi,, od ostalih ,da ih trebas i unistiti ,nego ih stimulisati da i oni  jednom budu takvi.Bez obzira na  profesionalizam ,sport je ipak ostao najsvijtlija  tacka  svijesnog ljudskog  djelovanja  i spaja ljude ,na zdravom osnovu  njihovih kvaliteta ,gdje je poraz ili pobjeda samo korak  dalje u  boljem ,visem i brzem .

U zivotu sam se bavio ,gotovo svim sportovima ,sa manje ili vise uspjeha i ako ne racunam ,ligure i sanke  ,niz Mjedenicu ili  drvene slicure   potkovane ,,lastrom i svezane kanafom  sa  stipaljkom kao vezom,,,  u Parku Cara Dusana ,blizeg odnosa sa ostalim  zimskim nikad nisam imao ,sto apsolutno ne znaci da ne mogu pogledati umjetnicko klizanje ,hokej i  curling ,ne iz pozicije navijaca nego  iz polozaja postovalaca ,tih koji se takmice ,sto me ne tjera da  skacem  sa stolice ,kao  kad je  Mladen Delic ,povikao ; Ljudi  jeli to moguce,, ali mogu  se identificirati sa ucesnicima ,do mjere ,koja podrazumjeva  postovanje  ,napora ,volje  i samog ucestvovanja.Nikad se ne smije zaboraviti ,dok gledas  recimo Bijatlon ,da su ti  ljudi  proveli  dobar dio zivota u treningu i da je  Olimpijada samo mjesto da pokazu  sto  su naucili.i da  iza te trke,za medalju , stoje stotine sati  napora i odricanja svake vrste.

Slika svijeta sa Olimpiskim igama i bez njih nije ista.Vec sutra ,nema  igara.Sve se vraca u  otrcane sheme  politicke klaustofobicnosti ,negdje  do ljeta i pocetka  svijetskog prvenstva u  fudbalu ,a onda  jos dvije  godine  do  Ljetnih Olimpiskih igara u Tokiju.

Da se jos malo vratim na 84, i  na najbolje organizovane igre u istoriji.Grad se zvao i danas se zove  Sarajevo,al nije isto.Drzava  Jugoslavija. se zvala.Danas se vise tako ne zove.Isto..Sta je  bilo poslije ,nedo bog nikome.

13 comments:

Anonymous said...

Jugonostalgija je opaka bolest, gora neg ißijalgija

Anonymous said...

Glavni bi nas trebao placcati zbog ccitanja ove jugonostalgije;

$500 po otvaranju stranice ili je malo koliko se kuka?

Da nemam ovo ccudo tehnike pored sebe ccitala bi...a stvarno se ne mogu sjetiti da sam kukala i kad je bilo gur gujci.

A mozda jugonostalgiccarima treba malo majccinog mlijeka?
Feniks

Marijan said...

Jugonostalgija = vrijeme jednoumlja i komunističke tlake, općenito, vrijeme mraka...
MAMICU MU KO UPALI SVJETLO!

Hashim said...

Nostalgija nije bolest . To je blago osjecanje I uvijek sjecanje na nesto sto je bilo lijepo. Nikad nismo nostalgicni za necim losim ( po nas ).
Zato ja cesto idem dole, kod nas , da vidim druge nostalgicare , zato pratim ovaj blog .

Marijan said...

Ispravak , izostavio sam dvije riječi
Jugonostalgija = sjećanje na vrijeme jednoumlja i komunističke tlake, općenito, vrijeme mraka...
MAMICU MU KO UPALI SVJETLO!

Anonymous said...

Imam ja svoje lijepe uspomene, i isto odem da vidim ponekoga, platim obaveze, ali , ali, ali, i pobjegnem od tih sto se samo zale, ponavljaju jedno te isto, valjda godine, samo navlace bolest kako sebi tako i onima u okolini.

Ovo je pretjeralo po svim mogucim novinama i blogovima: pisu da je sve bilo besplatno u vrijeme Tite (a ne znaju za samodoprinose), sve je bilo najbolje, eto i Sarajevske Olimpijske igre bile najbolje u odnosu na danasnje...a koliko smo bili mladji? Puni elana za mnogo toga, i sta...nista!

Bilo i svjetla, kako Marijan napisa.
(Marijane, skini suncane naocale da bolje vidis po noci)

Svakim danom se nesto unaprijedi u odnosu na ono sto je bilo prije (a i unisti, do zemlje sravni)

Oni iz BiH kad dodju u Hrvatsku ili Crnu Goru samo nesto kritikuju, sto nije vako, sto nije nako. Vidi posto je...skupo...ne dao Bog da prosjaku daju nesto;
izvale se u stolici kao da nemaju kicme, pa samo ocima okolo i vidi onu, vidi onoga...
pa sto ste dosli u posjetu da mi je znati?

Sto se Ribar ne zali? Njemu samo mlijeka fali, inace sve potaman.

Sad se ja zalim na te sto se stalno zale na nesto...postacu i ja kao oni!

Skidajte naocale, gledajte svojim ocima, druzite se, ostavite te pametne telefone kod kuce, ali zalbe na papir pa kod nadleznih. Tako se rjesavaju problemi.

Zivi i zdravi bili, i veseli naravno.
Feniks

Big Drum said...

Javit ce se Cola nebrini

Anonymous said...

Ko godj ima lahke skije i ko smije

Micko said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Čole said...

Olimpijada je bila a i ostala simbol nas i našeg bosanskog mentaliteta. Da se pokažemo u svijetu kako mi nismo ono kako nas vide, kako smo puno bolji. I stvarno se svijetu pokazasmo puno boljim nego smo. Čašćavali, vodali strance, slikavali se s njima, plakali na rastanku, suze ronili. A poslije Olimpijade raspisasmo „Zajam za zapošljavanje“, fol dobrovoljno. Po firmama brifing, zavrtanje ruku, ušiju, ubjeđivanje, kukumavanje. Nestalo love „jaranima“, probijeni proračuni, zavalilo se u dugove, ispraznile se kase, valjalo vraćat. Par godina poslije, funkcioneri organizovaše „Ljetne igre“ u Neumu. Glavni igrač Mikulić, ženi i kćerki sredi kredit bez kamata za kuće u Neumu. Po ugledu na njega krenuše i njegovi prvi saradnici, dokazani Komunisti: Hrvoje Ištuk, Mato Andrić, Milanko Renovica, Munir Mesihović, Nikola Stojanović, ukupno njih jedanaest, čitava „reperezentacija“ BiH, bi izbačeno iz Partije. Duško Zgonjanin, Uglješa Uzelac, Rajka i Planinka Mikulić bjehu pošteđeni. Obećali da neće više. Kako nam je kratko pamćenje! Ono o kafi, puteru, deterdžentu, benzinu, par-nepar i igrama bez granica, nekom drugom prilikom. E sad, ko bi kome treb'o jebat mater, zaključite sami!

Anonymous said...

Micko je malo nervozan. Nije on to tebi tetka R nego vrijeme je za placanje taxe. Ma samo udri Micko po kapitalistima, svaka na mjestu...ali cekaj zar nisi I ti jedan od tih kapitalista?

nesloga

Anonymous said...

Sportska disciplina u kojoj takmicari trce na skijama a potom iz tri polozaja pucaju iz malokalibarskih pusaka u mete, zove se BIATLON a ne BI jA TLON!

Sevab

 Sjetim se ,sa povodom, price jednog mog druga ,ime  nije vazno,kad je  jednog vruceg sarajevskog dana  kasnio na dzenazu oca svog kolege  n...