Monday, July 15, 2019

Od Vardara pa do Trigava

Pratio sam malo reakcije  ,,brace,,na  wimbldonski trijumf  Novaka  dzokovica. od Triglava do dzevdzelije.

Slovenci su korektni ,Novak dzokovic-Srbija  je u  finalu Wimbldona pobjedio  Rogera Federera_Svajcarska .Nema tu velike radosti  prouzrokovane  identifikacijom ,a da je i Federer pojedio ,bilo bi isto ,odnosno da je Federer -Svajcarac pobjedio Srbina Novaka dzokovica.Oko 5 popodne kad je mec zavrsen pola Ljubljane je bilo  u pidzamama  spremno za radni Ponedeljak.Nek je nama nase Melanije.

Hfvati su komplikovani sami od sebe .Zateko ih Dzokovic  podrskom  njihovom  fudbalskom timu i sa jos par stvari koje nisu ocekivali od Srbina ,pa kalkulisu ko jest im drago za Novaka ,al nije bas sto je Srbin i  bilo bi im puno draze da je umjesto Srbina ,neki Hrvat uzeo titulu ,pa i pod uslovom da je  Novak ,al sigurno nece biti tomsonovog koncerta ,ko nakon pobjede Cilica ,posvecenog dzokovicu.Nije  wimbldonski  uspjeh  Dzokovica ni za milimetar  pomjerio  prirodnu ravnotezu izmedju  bivse brace  a sad losih susjeda.

U Bosni ,,sve zavisi,,Jedni  su protiv Novaka   zato sto pripada  narodu ,koji bas i nije omiljen  na tim prostorima ,dok pola drugih =prave Bosne ,se raduje uspjehu velikog   sportiste Novaka dzokovica.Ne moze covjek da ne primjeti  i telegram  cestitku  koju su Dzokovicu uputili Dodog i neka Cvitanovic poiticari iz Srpske republike. ,kakve veze ima Novak sa ovo dvoje,Nikakve.Generalno se Bosna radovala  pobjedi Novaka dzokovica ,da kad bar nema  vlastitog  sampiona ,moze i uspjeh normalalnog  komsija  biti  povod za veselje.Dobar je Novak ,al nemoj  majke ti da je iz Srbije.Novak ,velikim slovom ,srbija  ,malim.Pa moro se negdje  roditi.

Da su kojim  slucajem  napavljene  ankete ,prije meca  99 posto  Srbijanaca bi bilo za Novaka ,al isto toliko i jedan procentat vise  bi  voljelo  da se 3 miliona Dolara ,koliko je osvojio ,prebace na racun Rodjera federera .Jest on-Novak , ,,Srbin,,  al nece se na nama  bogatiti.

Ostatak  Jugoslavije.Kod njih  tv tek prenosi kvalifikacije Wimbldona ,a na Kosovu su  tenis  izbacili  kao sport.iz razumljivih razloga i na rekete  uveli carine  od 8 hiljada posto,.Crnogorci i sjevero makedonci  su vec dugo  godina na ,,godisnjem,,sto se sporta  tice ,a i ostalog ,Svak ima svojih problema a prica o komsiji i kravi nije bajka na ovim ,prostorima, nego produkt mentaliteta.

2 comments:

Marijan said...

Radujem se uspjehu svih sportasa sa EXYU ptostora (dok ne pocnu srati) i dozivljavam ih kao svoje.
Na zalost, sa tih istih prostora, posijano je toliko otrova da tome nema kraja. I sto je najtuznije, takvo stanje (kao normalno) prihvatile su i "siroke narodne mase". Negativci su izvojevali veliku pobjedu i sada uzivaju u rezultatima svojih (ne) djela.
Da zamislimo zajednicke lige kolektivnih sportova ovih prostora... uh, koja bi to snaga bila ... bilo je inicijativa, al haj' to sprovedi u rulji i hajvanima dokazi.
Ovako, i dalje cemo gledati derbi utakmice pred prepunim gledalistem od 2-3 hiljade raje.
Ovdje jos nisu skontali sta je sport, a sta politika.
A Nole, sta reci - svojom igrom rekao je sve!

Tamara said...

http://hr.n1info.com/Kolumne/Boris-Dezulovic/a419494/Balada-o-Bobu-Falkenburgu.html

Zombi

 Nije  vise pitanje ,hoce li ,,studentski protesti ,protiv rata u Gazi,,kostati  predsednika ,Bidena ,nego koliko ce.Jest da su studenti al ...