Monday, April 14, 2014

Tito

Podsjeti me ,neki dan,u telefonskom razgovoru ,Meho-Mekinro ,da se desetak godina prije rata ,koristio i  izraz ,,Care,, i da je bio dominantan ,u odnosu na druge ,ali ja bi vise rekao  ,,moderan,, pa je ko i svaka moda prolazan ,te se ,,Car,,  poslije povukao  u penziju ,ali ga se vrijedi spomenuti.

Ovo ,,Gigante,,  je za mene otkrice .Ne sam izraz ,Gigant, koji  se nekad upotrebljavao kao atribut  velicine i to iskljucivo  velikih radnih organizacija ,poput Energoinvesta ,Sipada ,Hidrogradnje i drugih ,da bi se poslije upotrebljavao iskljucivo u kontekstu   ,,pada,,, ali ne totalnog ,nego vise  trenutnog, kad se  govorilo ,,Gigant na koljenima,, sto je podrazumjevalo  ,da trenutno stanje nije dobro ,ali da se nije i predo.Mozda je to i tajna  danasnjeg Giganta ,a koliko ce se taj izraz koristiti  ovisi o tome  koliko ce Gigant ostati  u tom polozaju  ,sto podrazumjeva ,ako totalno ,,poravni,, da vise nije to ili ako se ispravi ,dobija novi sadrzaj.

U Sarajevu nisam bio zadnjih 5 godina.Da bi covjek negdje otisao mora  ispuniti 3 uslova.prvi je da ima zelju ,koja se osjeti,drugi da ima potrebu ,koja se razumije i treci da ima  pare.Ovaj treci razlog je i naj vazniji ,jer bez njega ,sa zeljom i potrebom ostajes samo ,,gigant,, na koljenima.Sto se mene tice jedino ispunjavam jedan od ova 3.a naj manje 2 su potrebna.

Ok da se sad malo vratim na ono sto se jos uz ; legendu,Hadziju ,Boga ,cara ,kralja ,upotrebljavalo ,kao  izraz ,karakternih osobina ,pa cak i fizickih  ,onima kojima  je bilo upuceno.

,,On je Tito,,E to Tito  se govorilo  poslije smrti Josipa broza ,ali ne ono kratko Tito,sto proleti u trenu  nego otegnuto Tiiiitoooooo ,sto traje naj manje 5 sekundi.

To su bili  izrazi ,koje je koristila jedna cijela  generacija ,poslije drugog rata u zavisnosti od konteksta  u kojem su upotrebljivani ,ali su uglavnom  govorili o velicini  neke osobe  i njenog odnosa prema  drugim,sto opet da napomenem nije bilo  nista trajno i vezano ,tako da bi  juce ,, Car,  vec sutra mogo postat i Tito ,a za mjesec legenda ,a ostat uvijek Hadzija ,jer se ovaj izraz  iskljucivo upotrebljavo za  ljude  koji su u svom prezimenu  za pocetak imali ,,hadzi.....ili zavidan ekonomski status..

Znaci kasnim malo ,nisam u toku sa ovim Gigante,ali sam zato i prije nekoliko godina otkrio  jedan novi izraz ..Lik,, koji nije  afirmativan ,kao ovi gore nabrojani ,ali nije ni negativan ,kao recimo ,,Supak,,  izraz koji  se  samo upotrijebi  za nekoga ,za koga, dalja analiza ,nije neophodna  i u kojem je sve receno  ,samo kad se pojavi , i gdje sve prestaje ,kad  nestane.

Eto tako od ; Cara ,Kralja ,legende, hadzije ,Tite ,do giganta .transformacije u velicinama  koje su zajednicke -diskutabilne  a koje nikad nisu bile upitne ,kao kvalitet.u sredini  iz koje su dolazile.

Tiiiitooooooo ,ba.hadzija.

15 comments:

čole said...

Kad je Car Hajle bio kod Tiiiteee na Brionima i kad je vidio svu onu ljepotu, znate li šta je rekao? „Ja Car?!!! Jebo vakog cara!“
Znači, Tiiitooo je onaj posljednji stepen komparacije!

A kako ćeš ba previditi odrednicu, FACA?!
Dovoljno je reći FACA i time si sve rekao o dotičnoj osobi u afirmativnom smislu.
Naš jezik, (mislim srpski, cccccsssss) je bogatiji nego što to možemo zamisliti. Sa mnom u vojsci su bila dvojica Mađara i kad bi se posvađali, varnice su sijevale. Očito su jedan drugom psovali na mađarskom ali bi povremeno uletila i neka naša, na našem. Kad je Mađarima zafalilo psovki, koji su u svijetu poznati po asortimanu psovki, onda možete misliti gdje smo tu mi!
Bilo bi interesantno da nam Rajska predstavi neke njihove izraze, ako kod njih toga uošte i ima?! Dobro, za ono, ANTIŠA, znamo a ima li još koji termin?

Ono hadžija, se samo na Ilidži i Igmanu moglo rabiti, za one kojima je prezime počinjalo sa Hadži.... U Sarajevu, odrednica hažija, se upotrebljavala, isključivo za dobro stojeće, za one što su sami držali do sebe a i drugi su ih tako tretirali. Hadžija je mogao biti i vlah, he,he, što znači da se nije moralo otići na Hadž, da bi se postalo Hadžijom.
Ja većinu svojih prijatelja oslovljavam tako da uz ime obavezno prikačim i ono aga. Pa je tako mom jaranu Mići, za sva vremena ostalo, Mićaga.
Rijedak je Sarajlija koji nema neki nadimak a najčešći nadimak je, Pakšu! Cccccccsssssss....

dalibor bilic said...

Ako je vjerovat Coletu,a treba,zivi u Sarajevu i ako je vjerovat Udinezeu,stalno je tamo, trenutno je u modi ,,Gigantski paksu,,

Micko said...

Gigantski supak smo zvali supcina zar ne,jer nije postojao taj naziv gigant.
Evo imam ja jednog giganta kojem je dokurcilo sve,ama baš sve.Odlazi čovjek u Sarajevo i ostavlja sve.Ostavlja ženu,djecu,ne otpacenu kuću i samo s torbom i par milja u djepu.Tamo nema ništa.Kaže da će bit kod jarana i da mu ništa ne treba,ali bio bi mu ja gigant da mu ko pozajmim nešto što će on vratit jer mu je jaran obeco poso da će bolje zaradjivat nego ovde.Žena njegova me zaklela da mu ne dam ništa jer će i onako prokockat.Da to voli znam,a da mu neću pozajmit i to znam.Nego sam ga nako gledao i konto kojom da ga raspalim,ili lijevom,ili desnom.Ostavio sam ga da čeka ženu u mene da mu ona šta pozajmi,a uskoro se zaculo kako viče da nam Jebe mater gladnu,i da neće više nikad s nama imat posla.Nije ga doduše ni imao,osim mlakog poznanstva.Rekao je još kako je lako pravit kuću sa kineskih ledja,i da će i nama doć mrka nedjelja.
Eto ti giganta.Isto vako je Nusret moj jaran radio prije nekoliko godina,pa sam ja kleco i plako pred Muneverom i djecom da ga primi nazad pa mu i kartu platio.

čole said...

Nije Udineze dobro čuo! Ne kaže se gigant, nego gigan –papak, geak, krkan, seljak u pežurativnom smislu. Možda ove što im je dedo ostavio bogatstvo oslovljavaju sa gigante a biće da on to nije ni dobro čuo, cccccsssss.
Ja to gigante do sada ne čuh ni od koga. Doduše, ja ne zalazim po sokacima i čikmicama kao neki, družim se s rajom koja je odrasla pored „Vatre“ a obavezno se oslovljavamo titulom: Doktore, Sestro, Gosn Magistre, Majstore ... Mene recimo oslovljavaju sa Velemajstore, ccccssss!

dalibor bilic said...

Kakvi li su im tek ,,Paceri,, kad coleta oslovljavaju sa ,,velemajstore,,

čole said...

Gigan(t)e jedan, Početna slova Velemajstor i Čole, se piše velikim slovom i to ćirilicom, pogotovo Čole!
Svako li je završio onaj FPN! Tak'i meni ne bi mogli ni picu raznosit!

dalibor bilic said...

Ma mores pisat kakim hos-slovima i pismom ,al pacer ostaje pacer ,nikad velemajstor

Anonymous said...

Kaka drzava, taki i velemajstori!

čole said...

Takim bi mogo dat tablu fore! cccsss

Anonymous said...

Slucajno naletim na BHMagazin, a tamo tvoja Monika, ona s pocetka prosle godine.

Anonymous said...

http://www.index.hr/black/clanak/sise-na-snizenju-u-bih-zbog-krize-rasprodaju-implantate-za-grudi/739981.aspx

rajskadjevo said...

Kod nas kad netko kaže Gigant odmah imaju ljudi neke asocijacije..da taj ima nešto veliko..

urednik said...

Sta?
Kome?

urednik said...

Pita Mujica babu:
"Babo, odakle sam ja doš'o ?"
Veli njemu babo:
"Pa vidiš, onaj, prvo smo se k'o ja i tvoja majka upoznali, pa se zagledali,
pa izlaz'li, pa se eto i vjenčali, pa svašta nešta, i onda, si, jel', k'o biva, i
ti doš'o... 'nako...k'o kako bi ti k'o rek'o...k'o znak naše ljubavi, kontaš".
Na to će Mujica:
"Joj, što je to komplikovano kod nas Sarajlija! A kod mene pola djece
u razredu došli iz Sandžaka!"

rajskadjevo said...

Uredniče ti si ko malo djete, tebi se treba nacrtati!

Staracki dom demokratije

 Amerika je zemlja najvece  ,najdeblje , i briljantne ,svijetske demokratije ,sve do trenutka ,kad to mora i dokazati,Onda to   lici  na sve...