Thursday, April 10, 2014

Zuti i Mide

Sarajevo je jedan od naj ljepsih gradova na  Svijetu.Grad u kome su se sudarile .kulture istoka i Zapada,grad  u kojem ni jednoj humanoj ideji nije tjesno ;

Zuti ; Imam ideju .Hajmo u ,,Vatru,,

Mide; Gdje ba.Da gledam dijasporu  i one ,,sminkere,,

Zila kukavica grada je ulica ,koje se nekad zvala  ,,Vase Miskina,,partizana i narodnog heroja ,kojeg su ,usput receno  zvali i ,,Crni,, a da mu je nadimak bio ,,Zeleni,, sve bi   bilo drugacije , a  kad su   ,,komunisti prdnuli u sisu, ,prvo se ,sto se tice imena ulica ,zacrnilo Vasi Miskinu  i na opstu radost ,,sarajlija ,, i ,,raje,  ,ulici je vracen  stari naziv ,,Ferhadija,,sto je puno bolje i humanije  nego recimo da je ostalo ulica ,,Zelenog Vase.,,Ne ide.

Ferhadija je zila kucavica i  kicma grada.Ferhadija je srce,bubrezi i krajnici .Ferhadija je mjesto  na kojem se sve desava ,gdje sve postaje  moguce  i nemoguce .gdje se odvija i rijesava sav politicko,ekonomski ,kulturni i zivot poslije zivota ,grada Sarajeva.

Zuti ; Da smo otisli u Vatru sad bi vec sjedili 

Mide ; Necu ba ,pa makar ovde cijeli dan ceko da se neko  digne sa stola.Jes vidio  onu dvojcu u trnerkama .Sjede ima 4 sata i piju kafu.

Zuti ; Eto ti znas kolko sjede

Mide ; Sto ih onaj haris ne izbaci.Stani izgleda da idu .

Sarajevo je grad u kome je pola muske populacije  ; Hadzije i druga polovina ;Legende.Treca polovina su ostali ;Bogovi ,Kraljevi  i slicni.

Sto u basti ,tacno preko puta Peka ,okrugli sa 4 stolice  i iznad suncobran ,zeleni ,na kojem pise ,,Pijte Tuborg pivo,,Red prvi  da te vide svi oni ,sto sad setaju ,a da ti vidis  sve one ,sto su maloprije  negdje sjedili i gledali a sad  setaju i  bivaju vidjeni.

Mide ; Imal onog Harisa .Aha eno ga .mekece sa nekim Srbijancima .

Zuti ; otkud ti znas da su Srbijanci ;

Mide ; Suti i slusaj ...cujes  bre ,,,, me , bre ,, me ,,, e zasto sam se ja borio.

Zuti ; Jasta si .Nisi cjeli rat izaso iz Mjesne zajednice .Mozes druge folirat.

Mide ; Eto ti si se borio.Ja jos i ranjen .proso Zuc i ostalo.

Zuti  ;Jesi ranjen u guzicu ,kad je na onom derneku u ratu  Hami pao pistolj i sam opalio.,a ti oko stola ganjo Mirsadu zvanu ,,kasikara,,

Mide ; ko ti je to ba slago.U ledja jarane ,Hos da ti pokazem .

Zuti ; necu nemoj ,al zato  penzija pala .kazes Zuc.jebo te svi bili na Zuci.Jedno 4 miliona boraca.

Mide ; obraca se covjeku sto prolazi  ; Kako je hadzija .Jesi se umorio.Vozdra legendo ,opet se obraca covjeku sto prolazi .Sha ima .

Zuti ; Odkud je ovaj hadzija .

Mide ; Eto ti si.Cojk dva i po puta hadzija.prvi put  bio sam ,drugi put starog vodio  i treci put se razbolio u Bugarskoj.

Zuti ; I to mu je to pola jel.Dva puta hadzija i pola Bugar.

Dolazi konobar haris ;Gospodo dobar dan jeste li se umorili.Trebal jelovnik.

Mide ; Jok  treba karta Srbije ,nego daj nam dvije  ekspreso bez karmina.kako je hadzija .Sta ima.

Zuti ; Imal ba i jednoh hadzije u gradu da ga ti neznas.

Mide ; mislim da nema ,samo je problem sto svi neznaju mene.A mogo sam i ja bit.Skupio lovu tamam ,kad dodje ona moja kaze ;Mido ja uplatila Antaliju.kaku bona Antaliju.kaze ona 7 dana Turske  Avijonom.Kazem ja njoj  hadziluk je ulaganje ,al nista ona i vratimo se iz Antalije.Ja otamo kokuz ovi sa Chabe ko hadezije  ja i danas  bez posla ,a hadzije  mjenjaju poso svakih 6 mjeseci.

Sarajevo je grad u kome niko ne radi.Svi zive ko hadzije,legende i kraljevi .

Zuti ; hocemol sutra do pionirske da vidimo lava.

Mido ; lava .necu .Mozes mislit  te sudbine i  nesrece za ,,kralja,, da zavrsi ko lav u Sarajevu .

Zuti ; harise da platimo .hajmo proc malo ispred vatre da vidimo sta ima .

Mido ;  A sta ce bit ,dijaspora  dosla  na kartice,a kokuz do kokuza  .Ko mi levati neznamo .........

Sarajevo je  grad  u kome su se sudarile i defintivno pomirile sve strane Svijeta  i u kome danas  niko ne radi ,dok se ne rijesi pitanje ; ko je kriv.i ko je koga vise volio. u Vatri ljubavi ,sto zapalismo je mi  ..na na na na na na  i sve je blize dan ,kada recicemo ,,Sto   ba,,

28 comments:

Anonymous said...

Genijalno .Jos jedno remek djelo.

čole said...

Dobro ti je ovo bilo, care magle i vremenskih nepogoda.
Đaba vama vaša svila i kadifa kad nejmate rahatluka.

davor said...

Zanima me kako poslje 20 godina života u Americi možeš pogoditi priču sa svim detaljima, riječima i akcentima. Da li imaš skrivenu kameru na Ferhadiji , koja ne samo da snima,već i govor reprodukuje? Evo da pitaš Čoleta ili Marjana ne bi znali tako govoriti , bez dubuke koncentracije.

čole said...

Govorio bi i ti Davore tako da ti Ferhadija izlazi na san svako veče k'o njemu!

rajskadjevo said...

Ovu dvojicu tog Žutog i Milda treba zaposliti dobro da im se gluposti ne motaju po glavi..vidi se da uzaludno troše energiju..mogu k meni doći kositi gorice! Baš nekog trebam.

Unknown said...

Urednice,pravo dobro, naravno ako nisi prepiso.Jos bih ja tebe za ovo hvalio, ali bojim se da se ne pokvaris, pa da onda Cole pocne da likuje.
Pozdrav svima iz kisnog Sydneya

urednik said...

Rajskic, ako trebas nekog za pokositi dolice, tu sam.

dalibor bilic said...

Urednik.Kad si vec tu ,a makaze ti pri ruci ,mogo bi malo Coleta ,ispod pazuha ,,potkratiti,, na ,,tarzanku.

rajskadjevo said...

Uredniče pa gdje si ti..nigdje te nema...možeš doći, osim ako si zgodan...onda ne jer te gazda neće pustiti na grunt haha,,,,

Anonymous said...

jeste, zgodan je.

urednik said...

Davibore, ja sam zenski frizer, a ne brico, tj. Cole je tvoj.
Rajskic, ne brini ti za gazdu, vec za grunt.
Pozdrav, anonimoj vjestici.

čole said...

Da vas podsjetim na jedan anonimuskin post iz prošlog „broja“, gdje je ista procijenila da su komentari iz tog broja jadni. Istina, smjestila je tu i svoj ali je zapazila predzadnji komentar iz predposljednjeg „broja“ o kome se pohvalno izrazila a o kome želim nešto reći.
Autor tog komentara je takođe anonimus ali ne onaj dosadni, koji to u zadnje vrijeme više nije, na čemu mu od mene jedno veliko hvala. Kako vidite u igri su trenutno samo 3 anonimusa koji su srećom veoma prepoznatljivi, pa mi njihovo nepredstavljanje ne čini neki problem. Rekao bih par riječi o jednom od njih. Sad se pojavljuje problemčić, kako objasniti o kom anonimusu je riječ?! Hajde da ne budemo sitničavi, neka oni furaju svoj inat a mi će mo se nekako snaći.
Elem, nije bitno što se dotični nije imenom predstavio, predstavio se svojim postom, bolje nego da se potpisao. Pismen post, što jest, jest. Dobio je i dva komplimenta a evo mu i treći od mene ali na pismenost a ne na sadržaj. Naime, ono što je napisao o Sarajlijama, po meni apsolutno ne stoji.
Od prvog pa do zadnjeg pasusa, da ne citiram, pročitajte, ništa od toga nije tačno! Mi Sarajlije, bili smo malo na svoju ruku, jesmo se volili i pomarisati ali nikad zato što neko drukčije od nas misli ili što je od nas malo drugačiji. Da ne nabrajam razloge naših tuča, daleko bi me odvelo. Između ostalog, dovoljno je bilo da nam neko trebu pogleda, eto ti belaja!
Često se događalo da u raju dođe neko sa strane, sa sela ili iz provincije. Ne sjećam se da su takvi bili ignorisani ili ne daj Bože maltretirani. U najkraćem roku su bili prihvaćeni i dobivali našu zaštitu a često postajali i miljenici raje. Naravno, trebali su i oni pokazati malo dobre volje pa stoički pretrpiti koju klempu ili šljagu. Ali je to trajalo vrlo kratko. To je bio jedan od prepoznatljivih kvaliteta sarajevske raje a nikako mana, kako nas autor teksta želi predstaviti. A što se tiče naših mama, one su najčešće učile od nas a ne mi od njih.

Biće da se dotični Anonimus, došavši s „Ilidže“, malo kurčio, ccccssss, pa se nije uspio „involvirat“ u raju, pa otud takvo viđenje Sarajlija koje nije ni nalik na njih! Amerika je za takve dušu dala, u njoj svaka šuša ima prolaz, cccccsssss!

Po stilu i načinu razmišljanja dotičnog, reklo bi se da je onomad, na ovom istom mjestu demonstrirao multietičnost i demokratiju tako uspješno, da se umalo Rajska i Kevro sa nama ne uhvatiše u Kozarakčo kolo. Na kraju mu ta ista demokratija dohaka, ne mogavši prihvatiti njena pravila. Napusti raju iz Kafića kad im je bio najpotrebniji! Da sam na njegovom mjestu, vjerovatno se ni ja ne bih potpisao, iz razumljivih razloga.

Marijan said...

Čole, 5+, sjedi!

Anonymous said...

Ja u tom komentaru nisam prepoznala SA iz prostog razloga sto taj grad ne poznajem tako dobro da bih mogla tvrditi da je tomu tako. Medjutim, prepoznala sam jedan drugi veliki bosanski grad u kome je sto odredjenom soju glavna referenca bila, a i danas je, mjesto rodjenja. To vam je kao kod jednog broja ljepotica, misle da je dovoljno to sto su lijepe. Ima jos takvih gradova, Split je valjda sampion u tome. To je u krajnjem slucaju ipak odlika provincijalnih sredina.
..................................
Mislim da je besmisleno nagadjati tko stoji iza anonimnog komentara. Time se odvlaci paznja sa samog sadrzaja, a i moze se gadno pogrijesiti u pretpostavkama. Kriva pretpostavka moze dovesti i do krivog tumacenja teksta.

Beka said...

Cole,molio bi' Vas da u buducem ili u futurnom pisanju,postujes,odnosno sa malo vecim respektom pises o ljudima sa rimskih iskopina i usadjenom rimskom kulturom.


Dzaili je simbol zdravog duha,sarma i istinske ljepote ljudi koji su zivjeli u njenoj ljepoti a danas....

Vozdra,Beka

Anonymous said...

Vracaju se rode, vracaju:

http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/worldnews/9270205/Pictures-of-Sarajevo-15-years-ago-and-today-show-how-the-city-has-changed.html?frame=2221177

Feniks

čole said...

Poštovana Anonimna, tvoj posljednji post je prepun nelogičnosti, od samog početka pa do kraja. Čovjek piše o isključivo Sarajlijama a ti u tom tekstu ne prepoznaješ Sarajevo!? Halooo!
U mediju koji je po svom karakteru interaktivan, ne potpisati se na svoj tekst, isto je što i popišati se u tuđem haustoru. Ili još gore, ta pojava veoma asocira na one sa barikada, sa navučenom kapom, da ih komšije ne bi provalile. Oni na kraju ipak budu prepoznati.
Uostalom, kad je Jovanka mogla prepoznati Rankovićev rukopis u snijegu, mogao sam i ja rukopis ovog anonimusa.

Beka jarane, ono „Ilidža“ je bilo samo metafora. Ti znaš da ja cijenim Ilidžance koji su poznati širom zemlje, po ljekovitim termalnim izvorima. Nema reumatičara koji nije čuo za Ilidžu. Čak su se i Rimljani tu liječili. Poznata je i po onom Rimskom mostu koga su izgradili Turci!
Nema ko tu nije živio, Iliri, Rimljani, Turci, Srbi, Bošnjaci, a ja, umalo ne zaboravih i ostali!
Trenutno na Ilidži Bošnjaci liječe reumu a Srbi u Bratuncu, cccccsssss.
I kako ono Beka reče:
„Ilidža je simbol zdravog duha, šarma i istinske ljepote ljudi koji su zivjeli u njenoj ljepoti“...
Bravo Beka Care, termalnih izvora!

Anonymous said...

@ Cole
Dobro, pojasnicu: pricaju meni o tebi. Navode neke karakterne osobine koje ja nisam uocila u nasem relativno kratkom virtualnom druzenju. Ili npr. kazu da imas ben na lijevoj nozi. Kako bih ja to mogla znati ? Tebe, kao i SA znam povrsno, a ono sto cujem od drugih ne mogu uzeti zdravo za gotovo. Uostalom dojmovi ovise i o osobi koja ih prima.

Anonymous said...

Vozdra drusstvo,

Puni mjesec...Ribar se nervira :)

---
Ih, samo meni kontrolor gleda u kartu u onom vajnom tramvaju gdje ulaze prosjaci sa djecom i niko ih ne pita za kartu?!

---
Grad kao i svaki drugi, pun pricca i priccica, intriga,
pun svojih Robin Hud-a,
don Kihota i Sanco Pansa, Dulcineja,
tri tj. ccetiri musketira,

trovaccca vijagrom tj. ubica nikad osumnjiccenih i sudjenih,
riba i koka koliko hoces, ali nekako duhovno opsjednutih svojom seksualnossccu, ohhhh,

onih nazovi prijatelja ssto su nas zvali toku rata da nas uplasse...(neccemo sad oko toga opet, je li tako)

praznih stanova, da i tu dodam ohhhooohooo,

ratnih invalida koji nisu ni bili u zemlji gdje se ratovalo, hm, hm,

basska sspijuna, koji se izlaju pod starost,
Koza Nostra...

ah, da, i dzentlmena i to sa ssessirom, ssto to sve lijepo opissu izmedju mjesecceve mijene,
joss samo napraviti seriju 'Sarajevo na pjenu od Ilidze'

Ssta ona zzemska rece, ben na guzi?

Vidjeli smo iz satelitske stanice taj ben kad se ccovjek presvlaccio poslije onog udesa.

Pozdrav svima,
Feniks

Anonymous said...

http://radiosarajevo.ba/novost/148054#

Anonymous said...

A zasto je bitan ovaj link

Anonymous said...

ili je promasio link, ili blog

Micko said...

Eto sreće u Sarajevo.Ulagači iz Pakistana,hahahahahaha,ohohohoho.Uložit će sve talibane da se i naš narod malo osvjesti.Šta li će bit sa zemaljskim muzejom.
Čuj iz Pakistana.
Cole prpremaj rusak.

čole said...

Rajska, urednika slobodno primi. Aboriđani su za njega manekeni! Nemoj mu davati da pije prije nego li pokosi! I ne dajite mu lovu u kešu, samo u hrani. I ako onaj tvoj ima kakve iznosane cipele. Sve što zaradi, dade na kurve! Kako čuh od Sidnejca, tako ja prenesoh tebi! Žive haustor do haustora, a to ti je kao tamo kod tebe, salaš do salaša. Da ti nije rano kositi? Ovim mojim u Sumbulovcu još ne pada na pamet, tek negdje tamo u Trpnju - Kolovozu!

Na ulazu u Ilidžu, iz pravca Hrasnice i Igmana, pronađeni su rimski ostaci slavoluka. Između dva plasta sijena isklesana u kamenu, na tankoj kamenoj ploči, na latinskom jeziku ali ĆIRILICOM, upisano je: „PEҮMAЛҮM“ Dakle, izvorno ime Ilidže je Reumal! Tek u Titino doba, po poznatom Ilidžanskom festivalu narodne muzike, Ilidža je dobila ime koje se i danas koristi. Znači, Beka i Davibor su Reumaljani i to još došlje, jebote! Skotrljalo se s Igmana i Jabučice Avde! Normalno, nisu se uklopili u sredinu, pa dobili nogu. Ko bi trpio tak'e tersove!? E eno im Amerike, nek se tamo k..če!
Micko jarane, odoh ja sada u Sumbulovac, ne treba mi rusak, imam tamo sve. Blizu je, idem u papučama.

Micko said...

Colek ipak ti iskopaj onu što niko ne zna za nju prije nego investitori dodju.Pitaj u Cige onu moju nek ti pozajmi zlu ne trebalo.Znaš da su ti isti investitori investirali ovde,i napravili dobar kamp,ali otkrise im investiciju i odose u prdekanu.Pazi se jarane.Nemoj reć da nisi znao.
Uskrs ide farbaju se jaja ko će moja ofarbati dvoja,oooooooooooj.Dara je kupila farbe da ih do Sarajva ofarba,a ja sam zadužen da je snabdijem s jajima.Što volim uskrs,ama samo zbog jaja.Bit će u isti dan ofarbana i Coletova i moja.To je bratstvo i jedinstvo.
Jesi li ti Djevo pripremila farbu.

Micko said...

Zaboravih te Colek pitat sjećaš li se onog mehkog ljeba što se zvase Ilidjanska rosa.Nema više ba,nema nakog.Stavis malo mortadele u onaj frtalj i cijeli dan sit.Uz njega ide i piva i rakija,ko šta voli.

Anonymous said...

Ovi Titini su vazda volili Uskrs i Bozic, a bome i oba Bajrama. Vise nego mi sto ni zvijzdu nismo bendali.

Udinese said...

Dobro si ti ovo Dalibore napisao samo ipak nisi do kraja u toku. Više nema hadžija, kraljeva i legendi.
Sad je glavni izraz u Sarajevu :"Gdje si GIGANTE!"

Staracki dom demokratije

 Amerika je zemlja najvece  ,najdeblje , i briljantne ,svijetske demokratije ,sve do trenutka ,kad to mora i dokazati,Onda to   lici  na sve...