Sunday, June 29, 2014

Stojcevac

Kafana se zvala ,,Topola,,Po drvetu.Poslije je bio restoran ,al isti sadrzaj,osim sto je mirisala janjetina sa raznja.Velika basta ispred.Toga se sjecam.kako je  izgledala ,unutra. sam zaboravio.Od ,,lijepog vremena,tamo negdje do pocetka Septembra ,trestala je  muzika,U zivo.Osim Ponedeljka ,kad su ,,umjetnici,, imali slobodan dan.Mogla se pjesma narucit,Zakitit harmonikasa i pjevaljku.Ovde se radjo rat.

Preko puta ,restoran ,,Kristal,,Nivo za jedno 5 puta veci.Basta .Tu si svojevremeno mogo cuti  i prve korake ,muzicke, onih sto su poslije postali ,,zvijezde,,  takozvane  zabavne muzike.Sarajevska skola.Kazerm moglo se cuti ,ako oni iz Topole ,ne odviju razglas do kraja  il cekaj pauzu ,da se  pjevaljki pripiski.

Fijaker obavezan  i smrad konjskog izmeta.Dole niz  Aleju ,do Vrela Bosne.Pored  onih nekoliko ,uvijek lijepih ,starih austro-ugarskih porodicnih kuca sto su u ono vrijeme ,nacionalizacijom ,bile pretvorene u razne sekretarijate , nove narodne vlasti.Poslije  ceste ,sto se na lijevu stranu odvajala prema ,,sumarskoj skoli,nista samo Aleja i  zasticena vodovodna  zona iz koje je grad pijo vodu.

Na pola puta puta ,,Vecerica,,potok sto je dolazio negdje ispod Igmana  i nestajo negdje dole u poljima prema rijeci Bosni.Na lijevoj strani  asvaltirane i brizno odrzavane  dvije ,,cestice,,Jednosmjerne,Za tamo i za ,,otamo,,Sirina  asvalta negdje ,ko danasnje biciklisticke staze,al dovoljna za ono zasto je sluzilo.Par sluzbenih mercedesa i pratnje ,jednom u godini ili u nekoliko godina.

U cosku kafana.,,Kafana Vecerica .Ugostiteljski objekat ,,bez unutra,, samo basta pored rijecice u hladovini i obavezan razanj.Radila 2 ,a kad se potrefi lijepo vrijeme i 3 puna mjeseca.

Do Stojcevca ,mozda 2 kilometra.i pravo na  veliku zeljeznu kapiju ,uvijek zatvorenu ,pored koje je bila strazarska kucica sa obaveznim ,,Cajom,,Ispred i sa desne strane par kuca .Sjecam se da je u jednoj od tih stanovo i nedjo Bogdanovic ,sa kojim sam godinama igro kosarku u Igmanu.prico mi je jednom da je bio ,,unutra,,Nikad mu nisam vjerovo,a bilo je moguce.

Ko je sve osim tita ,koristio i  uzivao na Stojcevcu,zna  samo mali broj ljudi ,ne zato sto  ostali znaju cuvat tajne ,nego zbog toga ,sto ih je vecina iz tog doba pomrla.Tito je uvijek dolazio najavljen.marshal odsjeo na Stojcevcu.Kazu neki da je  ponekad navratio i ,,nako,,ali skim i zasto ce uvijek ostati naj  veca drzavna tajna.

Ispred Stojcevca ,ispod Igmana ,sam bio ,,milion puta,uvijek na biciklu i nikad unutra,dok bi marshala ,a poslije napravise hotel ,restoran  i teniska igralista da i narod malo uziva.Lijepo je i tad bilo.Vrijedilo je otic i opet otici.Ako se neceg  naj vise ,sjecam ,onda je to tisina  i onda ispred kapije i poslije pored teniske mreze.

prvo su ukinuli rijeku Vecericu.preusmjerili je  u neki kanal.zbog pitke vode.kafana  se sama zatvorila i godinama poslije inventar  ,,trulio,, ko predznak vremena sto dolazi.

Negdje u martu ,92, zadji put sam bio na Stojcevcu.Igrali ,Dubravko i ja ,tenisa .Nigdje nikoga ,osim onih  sto su nas sa dvije razlicite strane gledali kroz objektiv snajpera.Nije se jos pocelo pucati ali je bilo pitanje samo sata kada ce.

Na Stojcevcu je u ratu bila linija ragranicenja.Unisteno je sve,sto se moglo .sa posebnom  ljubavlju sto samo mrznja moze prouzrokovati.Mrznja prema svemu,  Titu, tenisu,skladu i  ljepoti  , prema miru i tisini.

Sjetio sam se jos necega.Samnom je u razred u osnovnu skolu isla neka Branka.Otac joj radio ko konobar na Stojcevcu,a mi u to doba u Branku gledali ko  u Gospu.Naravno da je bila predsednica razreda.

34 comments:

Anonymous said...

Mrznja prema tenisu unistila Stojcevac. Znaci, Muslimani!

Marijan said...

Pa šta ti pričam - koje smo derneke ja i Tile tu pravili.
Mick nije imo kada, popravlja je auto Ćereniću!?
Sa'š vidjeti kada me demantuje?
---
Nego šefe, kod tebe sigurno velika gužva... ko i kod mene,dok i nedjeljom pišeš (rijetko to činiš nedjeljom).

Marijan said...

...a lijepo sam stavio link da uživaš u Stojčevcu ''danas''!
https://picasaweb.google.com/118244705668986194301/27Lipnja2014Stojcevac

dalibor bilic said...

marijan je ,,kriv,,za stojcevac al ovaku sansu nisam mogo prpustiti
ko zna kad ce se neko opet sjetiti

Anonymous said...

Gertruda kaze da ona nije hodila po Stojcevcu.

dalibor bilic said...

Grcka Rika -jojjjjjjjjjjjj

Anonymous said...

@ Zembo 48
Kombinacija slova i brojeva u tvom nicku + Verudela navelo me da se radi o nekom za koga znam. Zato sam kao zaporku uvela Vrbas, a slijedeca je trebala biti " Aida K.". Cak se i Miljacka uklapa. Ocito sam bila na krivom putu jer je Vrbas ispao iz kombinacije ( sonjo uvijek zataji ). Bez obzira na ful nazdravicu drugom prilikom, sad je malo pre rano.
Ostalma sorry na disonantnoj boji u plavetnilu Stojcevca.

z.

Micko said...

E Branka Branka o Brankaaaaa reci mi Braaankaaaa.Jedan je bio Toma Zdravkovic,i jedna je bila Branka.

Nego nema me par dana i djuturumi se počeli prepirat s ovo malo cura na blogu.Zato se ja kao djentlmen izvinjavam onoj ozgo,i zmiji ljutoj kad već neće oni.Ovo par cura moramo držat ko malo vode na dlanu.Imate brate one svoje krompirace kod kuće i s njima se svadjajte.
Pozdrav od Micka iz velikog i prelijepog Honga.Od Zumre naravno.

Anonymous said...

Micko moj, nista se ti ne sekiraj, samo uzivaj, zaradi koju lovu i vrati nam se ziv i zdrav.

z.

čole said...

Sve sam mogao predpostaviti ali da će me odbraniti Odozdo77, to nikako. Čime li sam je išarmirao, volio bih znati? Čime sam iznervirao Anonimusa (čitaj Skenderiju), to znam! Iznenađen sam negostoljubivošću kojom je dočekan, kao kaplar koji je izgubio rat. Nije bilo Caroline da animira odbor za doček. „Kahvić“ renoviran i izvana i iznutra. Ne skidaju se više cipele, k'o nekad! Nema više ni uniformi! Samo Gazda ost'o isti!

Kada se već uhvatio u koštac sa zahtijevnim literarnim pravcem, kritikom, onda je o njoj trebao i nešto znati. Svaka kritika iz bilo koje oblasti, treba da ima nekoliko zadaća a sve one za krajnji cilj imaju podizanje kvaliteta. Nažalost ili na sreću, imali smo priliku vidjeti kako kritika ne treba da izgleda. Kažem ili na sreću, jer se može nešto naučiti i iz loših primjera.

“ Usra Marko i sebe i Sarca! Jebai ga, sefe, cojk nije oka sklopio dva dana i dvije noci, oci mu dosle ko u rakuna od nespavanja pisuci "humoresku, a ti ga otrese ko slinu. Ni rahmetli Hico se nije ovoliko potrudio dok je u valu inspiracije piso Mein Kampf.“

Ne bih da dušu griješim, njegovo literarno umijeće nije upitno ali kada je već spomenuo Majn Kamf, i Hitler je ono literarno lijepo sročio, ali ...!!! Ne bih ni da ih poredim ali što se talenata tiče, tu su negdje, cccccssss!

Anonymous said...

Cole duso, sto te to pogadja ? Prvo gledaj tko kaze ( ako mozes prepoznati ), pa onda sta i kako kaze. Ni mene tvoje eskapade nisu nesto odusevile, puno ljepsi su mi bili tvoji tekstovi koje si svojevremeno objavljivao na Dovli. Meni je ipak drago da se potrudis, da ti je stalo do druzenja i do price. Za umjetnicki dojam je prvenstveno zaduzen Bilic, a nama obicnima se ne bi trebalo gledati u zube. Ako je pak to nekome gust, pa nek si udovolji. Nikome nece pasti kruna s glave.
Samo bez zle volje.
Lijepi ti pozdrav.

z.

Ne znam odkud ti zakljucak da neki nisu dobro dosli na ovom blogu. Ja nisam stekla taj dojam. Nerealno je ocekivati da od svakog budemo pazeni i mazeni.
..................................
Sad sam vec i ja zabrinuta za tetu R , premda se s njom nisam pretjerano druzila. Iskreno se nadam da je ziva i zdrava

Anonymous said...

@ Cole
Jedna opaska vezana za moj predhodni komentar : mozda razlog sto nisam odusevljena tvojom verzijom dijaloga Mide i Zutog lezi u cinjenici sto nisam zivjela u SA i sto ne poznajem taj cuveni sarajevski duh.

z.

dalibor bilic said...

Po jednom starom indijanskom kalendaru ,Ponedeljak je ,,Dan zabe,,

čole said...

Hajde da se ne lažemo, tebi se nije svidio „Mide i Žuti“, to se tako kaže a ne, nijsu te oduševili! Ja znam dušo, šta bi tebe oduševilo ali to ne može 'vako, preko Interneta, ha,ha! Za jednog amatera, ono je bilo dobro. Nije literarno na visini a pogotovo ne odlično ali sam mentalitet pogodio u bobu. Žargon je tu bio u drugom planu. Ko je živio u Sarajevu zna, a pogotovo ove danas. Uostalom, Micko reče, piši još a Odozdo kaže, ako joj je vjerovati, odlično. A da ne budem lažno skroman, da je bilo samo ono:“ Nije ono Holanđanin, ono je bila Sonja Biserko“, bilo bi dosta i previše! Oko ba, budimo realni!
U svakom slučaju malo promjene dobro dođe.
Humor malo uvaljan u cinizam i ja njegujem i rado ga koristim ali cinizam „oplemenjen“ zlobom, ne volim a ni ljude koji to vole!

Eskapada?!
Na šta bi ličili da nam nije „eskapada“?! Bili bi jednolični i dosadni. Radije biti raznovrstan pa i na uštrb kvalitete, nego dobar a dosadan, ako sam dobro skont'o šta je eskapada?! Ne da mi se ići na Wikipediju da provjerim, vazda zauzeta od onih što ne vole eskapade, ccccssss.

Kad god ja, anamo njega spomenem, ti imaš nešto za reć'! Ako ti se ćoek sviđa, daj mu neki diskretan znak, kako to rade ovi uspaljenici iz Australije. Vidiš i kako to Rajska radi, zamoli mladog fratra da je provoza na vespi između plastova. Ko bi normalan posumnjao u fratra a da ne kažem u Rajsku?!
I još nešto, kad pišem komentar, ne trudim se, hoću reči, ne ulažem napor, ide to samo od sebe. A da li će komentar biti dobar ili loš, najviše zavisi od temparature pive. Ne treba meni vječnost da nešto skontam, ko onom Daliboru.
Kad ga već spmenuh, hajde ba, neka neko nešto napiše vezano za onu njegovu temu, da se ćoek nije đaba patio!

Anonymous said...

U tebe je Cole sve ili-ili. Nema nista izmedju.
Nemam pojma kome trebam dati znakic. Da ti nisi nesto pobrkao ?

z.

čole said...

Nek ti se piva malo hladne, samo će ti se reći!

Anonymous said...

Feniks javlja, stop

ribar, FKK i pivkan...sve sam ispregledala licno po vremenskim zonama, ali je uvijek trcao ispred mene 'laganim' korakom sa nekim tiketom u ruci...
E, neka i ja Tebe ne razumijem (ponekad, to dodje kao seks, moram dva-tri puta da procitam)

Karakteri odlicno zapazzeni, bas kao i u Budva na pjenu od mora, ili splitska serija, kako se ono zvasse?

Pocrnila sam pravo 'organik' radeci neke molerske poslove. Da mi je bio M-2 pri ruci, eh, 'Visa' bi radila posteno.

Nije lako majstor biti...je li tako ide ona pjesma?

Pozdrav prvo nasem glavnom i odgovornom, Ribaru, M-2, Micku sa svim njegovim zenama u lijevoj i desnoj ruci, pa cijelom vodu muskaraca, i na kraju pozdrav kuharicama (nemoj da koga dohvate palijom za pekmez od sljiva sto se mijesa u kazanu)
Feniks

ODOZGO_77 said...

@ Feniks,
e nek si se ti nama javila .Sad mi je srce na jestu.Nije fino da se izgubis bez objasnjenja.Drugi put javi koliko ces biti odsutna da zanmo a ne ovako. Svi smo se bili zabrinuli.

Evo pogledaj kako to Micko radi, on nas sve obavjesti gdje ide, sta radi, koliko dugo, koliko kratko, s kim, scim i tako dalje i tako bilize. Svaka cast tako it treeba.

Micko ja se slazem da nas vi Gentlmeni trebate drzati ko kap vode na dlanu .Ako vam mi odemo ovaj blog ce stvarno biti "bez zacina".

@ Cole,
ja osjecam da si se ti puno promjenio na bolje, nisi vise zajedljiv i ogorcen kao u pocetku kad si tek dosao na blog. Ispocetka si bio vemo svadljiv kao da si s tim nacinom htio da se izboris za nesto. Licno mislim da TIHA RIJEKA BRIJEGE LOMI
i to se bas tako desava , polako na fin nacin ulazis nam do srca.

@ komentar na glavnu temu...
ovaj ,,,kako da kazem,,,,
to cu u sljedecem javljanu

pozdrav ekipi

dalibor bilic said...

Cole ba,ko ih jebe.To sto oni misle da iz tebe izbija sujeta je samo pokrice za njihovu ljubomoru.Eto recimo meni je bilo jako smijesno ,ono o Midetu i Zutom, a, sto se pive tice nije zgoreg nekad promjeniti ,,vrstu,, ili malo vise ohladit.

čole said...

Znam da je neugodno reći čovjeku da mu ne valja ono što je napisao. Ali koliko si puta ti mene doveo u tu neugodnu situaciju, da vidiš kako je, cccccsssss.
Sve nešto kontam, šega blog, kad ono sve zaprave! Priznam, opustio sam se malo. Ubuduće pijem samo najbolje pivo, optimalno ohlađeno! Ho'š da i tebi ostavim koju gajbu, ccccssss?!
Dobro nam došla lafice! Imaš li kakvih trava protiv sujete?! Trebaće nam 'vamo! Ha, ha, ha..

Anonymous said...

E jest mi i pivo neko pice. Samo trbuh raste od njega.

Marijan said...

Fakat... što reče Čole, nek si ti nama dobro došla!

rajskadjevo said...

Čolek ja sam se nasmijala... meni je bilo super,..čim se ja smijem...vrijedilo je...nisam doduše sve razumijela ali bože moj...je, inače što god da pišeš moraš biti spreman za kritike a ti vidim jesi,,,,sazrio si..

dalibor bilic said...

e sto se ismijah ovoj rajskoj.Sta kazes ,,sazrio,,Jest sad ga zovu Cole ,,Lopindza,,

Unknown said...

Najbitnije je da se tetka Roxanda javila da je ziva i zdrava, a ostalo su sve nijanse...

Anonymous said...

Radio Feniks javlja:

vas toliko oko mene, a ja sama strugala staru boju, i podlogu stavljala, pa vodotesni premaz, (a sto se sporo sussi, mogu dijete roditi u medjuveremenu), pa zeleni premaz odozgor...a vi stalno utakmice gledali, pivo pijuckali, podrigivali se, c,c,c,c, jeste li noge prali u pauzama?

Trava ljekovitih nasla, stavila u komovicu, a malo i moljcima dala.
Najmladjem na poklon donijela Badelovu ssljivu, neka pije s p o r o sa svojom ruskom rajom, ha, ha, ha...s p o r o :)

Koji rahat je bio, ma, glavni ispit sam polozzila, sve polako i smireno, ssto je najvazznije.

Oko nestajanja da objasnim: uccim od mladjih.
Cuti i radi svoj posao, najpametnije.

Pozdrav, joss jednom, ja po obiccaju to radim na kraju pisma, a znam da neki vole na poccetku pisma.
Feniks

Micki said...

Tetka Rafaela neka si se ti nama javila.Umal nisam pomislio da si rahmetli,ali ipak sam konto da si bizi.

Cole jarana nije njima krivo ništa drugo nego što si pogodio u sridu Ovde u dijaspori je taj seljački prezdiz toliko izražen da si ti i malo reko o tome.Pričali su i za mnom te odakle mu pare,te koga je opljačkao i tako dalje.Nastavi samo i ne se sekiraj.Ja i Zumra smo s tobom,a papci neka umru od zavisti.Idemo ja i Zu na večeru kod rodjaka mi Mongola.Takav dernek se uvjek pamti.
Volio bi povest zabicu i onu moju ozgo na jedan ovakav pir,ali daljina nas razdvaja,kao i spaja.Rajski ne bih vodio jer tamo ima puno maceva od Djingisa Kana,a ona je zajebana kad popije.
Voli vas Micko ma gdje god bili Najdraže mi je gledat gimnastiku ujutru u Zuminom ofisu.Ništa neću kazat,a ona to zna.Keba pjeva ona to zna,i ja znam da zna.Kad žena zna onda je ljubav jaka i bez suvišnih pitanja.
Lazo je mala maca za mene.

Anonymous said...

ne vjeruj mi nocas
svakog casa nudicu ti vise
ne vjeruj mi kad gitara svira

Anonymous said...

Nema kandidata za tenis. ccccccccccccc

z.

rajskadjevo said...

Ha baš si se zaribao...ako je ko dobro raspoložen na dernecima to sam ja...znam ja imaš ti druge razloge zašto me ne želiš pozvati,,

čole said...

Bolje ne idi! Ko zna šta bi bilo kad se pomiješaju parfemi: „Koko Šanel“ i „Volovsko srce“ - miris zrelog, nepraskanog paradajza?!

rajskadjevo said...

Dobije se miris šumskih jagoda...

Anonymous said...

mmmmmmmmmmmmmmmmmm, sumske jagode !
Mozda ih ima na Stojcevcu.

rajskadjevo said...

Možda ima ali sumnjam da mirišu!!!

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: 1. Maj -crveni kuranfil

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: 1. Maj -crveni kuranfil : Ma jebo sex.Nije se  covjekova svijest razvila od  sexa n...