Wednesday, August 5, 2015

Jaka ,,nasa,,

Ko to jos osim  Rusa i  korejaca  pravi vojne  parade.Niko normalan.Sad se ,,sila,,  pokazuje na  Berzi.

Sjecam se da je ,,nasa,, televizija svojevremeno  direktno prenosila  vojnu paradu iz Moskve ,Prvog maja. cak i onda kad odnosi sa SSSrom i nisu bili bas prijateljski.Crveni Trg ,na njemu bina a na bini ,,ljuti  Rusi ,, namrgodjeni  Sve ,,Breznjevi,,,Dole  marsiraju ,takodje  rusi ,Ko jedan,Onda beskrajna kolona  vozila sa atomskim i drugim bombama ,Narod ,,svrsava,,.

Sad je tesko otkrit razlog ,zbog cega smo i mi ,,morali,, gledat tu paradu ,al smo gledali.Valjda  da znamo ko su nam neprijatelji ili eventualni  prijatelji ,ako zatreba.

Niko ,, ,, u Svijetu  vise ne pokazuje svoje oruzije ,Bas niko.Ne kazem da ga ne koristi ,ali ga se treba stiditi.

U jeku turisticke sezone u Zagrebu  ,,vojna parada,,Na bini ,,ljuti Hrvati,, svi ko ,,Franjo,, a dole ko jedan marsiraju ,mladi Hrvati iza kojih ,vozeci u prvoj brzini ,mile  vojni transporteri ,topovi ,atomske bombe  i slicne gluposti.Nebo paraju -hrvatsko nebo ,da se zna  Ruski Migovi.Za puno srce.Romanticno  i lijepo.

Vojne parade se organizuju ,kao demonstracija sile,prema nekome ili necemu a cvijetne parade ,kao demonstracija  ,,razuma,, opet prema nekome ,necemu  ,ali i prema samom sebi.Sto se Hrvatske tice  i njene vojne parade ,mislim da su svi  primili ,,k znanju,, Najprije susjedi,ali i iskljucivo susjedi.Bosna ,Srbija ,Slovenija  sad znaju sa kim imaju posla ,jer ne vjerujem da se bas Danske tice ,koliko  su Hrvati vojno spremni.

Postoje  samo 2 razloga da neko organizuje vojnu paradu.prvi je da svom narodu   pokaze ,da se ,,niko vise snjim ne moze zajebavat,, a drugi  da onim ,,oko sebe,, to isto pokazes ili da im das na znanje  , da ako  bude trebalo ,mogu sve to opet vidjeti ,ali sad na ulicama  svojih gradova  ali ne u formi parade ,nego neceg sto je  mnogo vise ozbiljno.

A jest bilo lijepo.Mislim ako si ,,pravi,, Hrvat.Dobro nije to bas bio ,,Pentagon,, al za  ono tamo sasvim  dovoljno.Mi ovde u Americi inace imamo poremecena mjerila vrijednosti.Kod nas sve veliko.Eto ja recimo imam Wc u koji bi mogle stat jos  4  solje.

Ima ovde prodavnica  gdje covjek moze kupit sebi novu ali i koristenu vojnu opremu.Od krvave uniforme ,do istog takog noza ,ali ima i ne upotrebljivane.Mozes kupit i kamion ,,Mak,,  iz rata u Kuvajtu.Ti sto prodaju se zovu ,,dileri vojon opremom,,Ima ih na hiljade,Poso ko i svaki drugi.Nekom ide ,nekom ne ,al naj vaznija je   ,,lokacija,, pa se  desi da   diler promjeni mjesto za bolje-atraktivnije  i onda prebaci  ,robu,, i taj cin niko ne zove ,,parada,, nego poslovni potez .Bude takvih kolona ,kad ljudi otvaraju ,,Pawn shopove,,To su  ona mjesta  gdje se prodaje i kupuje  stara roba ,al u odnosu na onu  sa ,,vojne parade,, u Zagrebu ,mladja  za bar 20 godina.

Kako je samo bilo ,,lijepo,, taj dan biti Hrvat ,a tuzno ,Slovenac, Bosanac ili Srbin.Norvezanina i nako nije briga.

5 comments:

Micko said...

Zadava za stoku sitnog zuba,što bi reko pokojni Francek.Na Tompsona u Knin došlo stotine hiljada da čuju ono za dom spremni.Svak svoje slavi i neka slavi.Zašto da ne slavi.Zar nije pokojni Alija doveo na stadion svoje sa zelenim trakama i arapskim slovima na istim,kao da su oslobodili Kuvajt,a ne Bosnu i Hecegovinu.Kakva je razlika,osim u slovima.Eto i braća srbi slave sve poraze od Kosova pa na ovamo.Sve za stoku sitnog zuba.Sve.

Slavim i ja.Rodila mi se Dara,ali nije Darinka nego Darija.Djeca odlučila,a meni svejedno.Lijepo ime.Bolje nego Djesika,Samanta,Rehana,Djenana,Mukelefa,itd.Ja hepi,nek je živa i zdrava moja pionirka.

Marijan said...

Iskrene čestitke, dedi i sretnim roditeljima!

rajskadjevo said...

Svi ti vojni mimohodi nose neku poruku ali ne bih se složila da ovaj nosi militarističko obilježje...vidite da su unutra ubačeni i vatrogasci i gorske službe spašavanja a ime i kulturno-umjetničkog štiha. hahahah..narodu treba kruha a u politici neko jedinstvo...sve je to valjda dio neke političke igre a i djecu i puk veseli...
Iako se meni kosa na glavi digne od pogleda na oružje ne bih se složila s gazdinim stavom.
Mislim da se to organizira u Srbiji ili Sloveniji mene to posebno ne bi smetalo.
Micko čestitam, budi dobar dedo...

dalibor bilic said...

Rajska jel bilo i dimljacara

rajskadjevo said...

Nisam primetila Dalibore, ovi u uniformama su mi privlačniji hahaha

Sarajevo (za) primjer

 Da vas podsjetim ako ste zaboravili,Olimpiska je ovo  godina ,Jos malo pa  ispod ,,triumfalne,, i na vrh  ,,ajfelovog tornja brze ,jace, vi...