Monday, September 14, 2015

Florida

Glavni grad Floride je Telahasi.Nikad culi a. Ok nema veze.Sta je u stvari glavni grad.Politicko,ekonomsko ,kulturno  i obicno  ljudima naj brojniji ,srediste neke politicke tvorevine.Od svega nabrojanog  Telahasi je jedino  politicki  centar ,dok se u odnosu recimo na Majami, Orlando, Dzeksonvil ili Tampu  i po kriterijima koji nisu politika  moze nazvati ,,selom,,

Telahasi  ,skoro da i nije Florida ,floridska cizma  i da su ga  tvorci  karata  americkih saveznih drzava smjestili u Georgiju ili Alabamu ,nebi bilo cudo ,.Po kojim i cijim kriterijima je  Talahasi glavni grad ,nisam uspio doznati ,jer da su Spanci otkrili Floridu sa te strane i usli u nju preko Talahasija ,bilo bi logicno, a kako nisu ,dosli su sa mora,onda enigma  Telahasija ,kao  glavnog grada  ,,Sansajn stejta,, ostaje  u uskom krugu  istoriskih exsperata.Da skratim,Telahasi je u odnosu na druge gradove na Floridi , ,nesto ko kad bi  Pazaric bio glavni grad Bosne i Hercegovine  ,a ne Sarajevo.

Od Orlanda do Pazarica ,pardon Telehasija  se vozi nesto vise od 4 sata.Krenes ,,cetvorkom,, pa na Trnpajk ,pa na sedamdeset peticu pa na US 10 i eto te,Ovde nema losih puteva  i jedina razlika je u tome  ima li  u jednom smjeru 3 ili 4 trake. i placa li se ili ne.

Prvi sleper ,sretnes odna iza okuke ,cim izadjes  iz vlastitog dvorista ,a onda   sve tako do Telahasija.Nepregledna kolona kamiona ,ko rijeka ,izmedju kojih  voze automobili.Kad je kisa i to ona floriska ,kakva je juce bila ,voznja izmedju dva  kamiona  i nije bas neki ugodjaj ,osim za one ,sto se vole ,prepadat ,a da nije rolokoster.Mozda pretjerujem ,ali mi se cini da prije dvadesetak godina ovi sleperi i nisu bili ovoliko dugacki.Sad ga nema  ispod 20 metara ,a poceli su se pojavljivati i oni sa prikolicom ,gdje je prvi dio kamiona ,nesto manii ,al zato  veca prikolica ,dugacko   ,ko manja  zeljeznicka kompozicija ,pa ako se i usudis da ga pocnes prericati ,valja racunati  na dug proces.

Sta je vaznije ,da covjek ,,osjeti,, ili  vidi drzavu.osjecaji cesto varaju ,ali sam na putu  vidio bar stotinu  auta ,,stejt trupera ,, na pojedinim mjestima po 5  u redu pored ceste  i sa jedne i sa druge strane ,sto stvara prividni osjecaj sigurnosti  i ubija volju ,svima onima  sto bi obicnu cestu  iskoristili ,kao trkacu stazu formule jedan  ili jos bolje za Ameriku ,Nas kara.

Nakon 4 sata  ,slepera , u glavnom gradu sam mog stejta.Osim ,,Kapitola,,  sve je tu isto ko u Majamiju ili Orlandu.Mc Donald, restorani ,benziske pumpe, hoteli i reklame  na kojoj pise da ako kupis jednu ,drugu dobijas  ,,dzabe,,Nema tu velike razlike  osim sto  ima manje Mc Donaldsa nego u Orlandu  i manje reklama ,ali to je to  i da ne znas da je Telahasi glavni grad ,,nikad nebi ni pogodio.

Nazad je bilo lakse  jer je prestala kisa ,al je broj slepera bio veci  i svi postuju  propisanu brzinu od  sedamseset mila na sat ,sto je oko 100 kilometara  i sto bas i nije sporo  za one ,,planine ,, na tockovima.

Vratio sam se kuci kasno,Silazim sa ,,cetvorke,,  pored znaka na kojem pise da je do Majamija jos 250 milja.,sretan  sto ne stanujem dole.Nepregledna kolona kamiona ,koja nikad ne prestaje , tece   i vraca se .Na  tvu nazirem   tenis.Pobjeduje dzokovic.Da je pobjedio i Federer,bilo bi isto i kome je to ,osim njima, i vazno Sanjo sam da stojim pored  sedamdeset petice i pokusavam da je pretrcim .Nema sanse svih 24 sata u danu  ili ima isto toliko ,koliko je moguce da Pazaric  bude glavni grad  ,,Sansaj stejta,,Dole u predgradju Majamija ,Marija je stavila djecu ,da spavaju,ugasila svijetlo u sobi i izasla.Hoze bi prema njenoj racunici ,sad mogao  biti negdje oko Orlanda  u kamionu ,vracajuci se iz  Nju Jorka.Kuci ce  bit  oko 3.legla je na kauc i odlucila da ga  budna ceka .Na teveu su se smjenjivale reklame .

7 comments:

Anonymous said...

Maria je odlucila da Joseu kaze u 3 ujutro kad se pojavi da nije u redu sto staje kod zarazenih kurvi po rest erijama i trosi pare, a jos nije otplatio kamion, i sto ga nema 3 hefte pa dodje tek na koji dan, a ona trudna sa cetvrtim djetetom sama devera sa ovo troje malisana.A Jose njoj rece... - upisite sami.

Anonymous said...

'...Izlazi vani, hoccu da spavam.'
A ona necce...
i Hose nju uhvati oberuccke, pa na vrata...i zakljucca vrata, iskljucci telefon i tv, pocessa se malo izmedju nogu i ode spavati i to u podrum.

---
A Marija, ssta ona uradi?
Nema galame i uznemiravanja komssija, a kissa i dalje lije...ssta da radi jadna, jos trudna, zbog dugog jezika?
Ugleda kamion na drive-way, otrcca i pope se u kabinu. Ima mjesta za spavati, taman se smjestila kad nessto ssussnu...tamo negdje iza nje...

Feniks

dalibor bilic said...

Ocito se ovde radi -komentar br 1 , o strucnjaku za Macka.

Anonymous said...

...Marija progovori: 'Ko je tamo?'

Kad se nesto zacakli u tami i cu sapat: 'Jesmo li u Americi? Gladni smo...'

...
Feniks

Anonymous said...

...kad iz mraka izlazi Mujo sa koferom i zenom Fatom koja za ruke vodi dvoje maksumcadi. Upravo su u Majami presli splavom s Kube kao prokrijumcarene izbjeglice iz Olova koji su sirijske izbjeglice preplavile. Seoba je pocela kad su Madjari i Hrvati stavili NATO trupe i mine na granice i oko milion i po Arapa je nahrupilo u BiH preko Drine, preuzimajuci relativnu vecinu na teritoriji BiH. Lokalno stanovnistvo se iselilo a Arapi su ostali tu uspostavljajuci RS (Republiku Sirijsku) na prostoru citave srednje Bosne, vise Hercegovine i dijela RS oko Sekovica i Han Pijeska. Sarajevo je opet palo u okruzenje nakon 1995.

Mujo zamoli Mariu na losem engleskom, "imate li 'ljeba"? Maria se sazali i rece, "da, samo udjite u kucu, samo da probudim muza"...

dalibor bilic said...

........nastavak ,,Drugi jebu a ti se Muzafere kupaj ,,

Anonymous said...

...Sjeti se Marija da nije dobro buditi lava dok spava :( kako god okreness nahebacce, pa uhvati Muju za ruku, te pokaza u pravcu Orlanda: 'Idite u 'Lunu',to vam je najbolja pizzeria, vlasnik sam mijesi tijesto...to je nass Dali, nahranicce vas a i posla dati...'

A spavati mozzete kod mene u kuci, trosoban stan u podrumu, ja ccu sa Mujom, moram ga uputiti ssta i kako, a Ti Fato sa mojim muzzem, sav je srketli...'
Djeccica neka se zabave sa Titom, provodaju ga okolo, ne brini nissta...

Feniks

Sarajevo (za) primjer

 Da vas podsjetim ako ste zaboravili,Olimpiska je ovo  godina ,Jos malo pa  ispod ,,triumfalne,, i na vrh  ,,ajfelovog tornja brze ,jace, vi...