Wednesday, November 11, 2015

Na teretu

Juce  je pred  ,,Savjeetom bezbjednosti UN a.govorio ,,visoki predstavnik  medjunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini  , Valentin Iznko.Mirna Bosna  inace nije  problem ,niti je na teretu medjunarodne zajendice ,vise nego sto je ta zajednica na teretu Bosne.Prema Izenku postignuti su  znacajni  ,,koraci naprijed ,mada ,,neki,,  politicari i dalje koce taj proces.Sta je jos reko,Nista vazno ,al ovo  ,,da se ide naprijed,,  je vise pokrice za platu koju on  i ostali primaju nego je  stvarno stanje.Sta je inace trebo da kaze,,da se za 20 godina nista nije promijenilo ,pa bi se onda neko ,valjda ,zapito, ;pa sta vi  radite  tamo i sto smo vas poslali..Vako  zadovoljena  forma i mirna Bosna,

Sjecam se i prvog ,,visokog,,Imo je mandat  sudije ,al ne onoga na sudu ,da djeli   pravdu i nepravdu,o onome sto je  ,,bilo,, ,nego onog  ,  fudbalskog,,aktivnog  ciji je zadatak izmedju ostalog da  stiti igru ,igrace   i kojeg  apsolutno ne zanima ,kad izadje na teren ,ni ko su klubovi ,ni kako su igrali  prije ,odnosno da sudi  ,samo na toj utakmici ko da je prva i posljednja,.Svira faulove, ofsajde, dijeli kartone ,oznaci pocetak i kraj.Prvi ,,visoki,,  je  sviro pocetak ,podjelio nekoliko zutih i crvenih kartona  i nakon jedno desetak minuta igre  izasao sa terena  i sjeo na mjesto  delegata utakmice ,a igra je nastavljena.Bez sudije  i u Engleskoj ,tesko ide ,a u Bosni nikako   i  tek tad je  zapoceo derbi.Prvo klizecim ,pa dzonovima ,bez nedozvoljene pozicije ,auta  kornera,,gdje  ucesnici sami sebi  djele penale  i vrse  beskonacne izmjene ,odnosno ne postuju pravila ,ne postuju igru ,fer play i sve ono  zasto je inace bio zaduzen  sudija.Duznost delegata je samo  da poslije utakmice podnese  izvjestaj ,nesto ko Izenko  savjetu bezbjednosti.

Normalno je danas da se pitamo ;Dali je medjunarodna zajednica  u Bosnu poslala sudiju ili delegata.Ako je delegat-voajer  ,onda nije ni trebo ,Odes na Fejsbuk i sve znas, a da je bio sudija ,sigurno bi  stanje bilo drugacije ,cak i bez obzira  da je ,,imo simpatije ,, prema jednoj strani  i da je drugoj dodjelio 3 ,,crvena  kartona ,, moro bi  i onaj prvoj  bar jedan.

Igra sa  promjenjivim taktikama  traje i dan danas  i izmedju 3 gola,samo sto sad sve  vise lici na ,,cirkus, i  zongliranje ,nego na ,,ozbiljan posao,.Pravila i dalje nema  ili postoje kao teorija ,ali ih niko ne postuje.,Delegat  zapise ,sto je vidio i prenese.

,,Na Teretu,, inace znaci stanje ,koje je ,, normalno..bogom dano , tesko ,pa onda  ga jos neko dodatno  ucini i tezim.Samo mi nije jasno ,kako ovi u ,,svijetu,, nisu  do sad naucili ,da se  dole bez sudije ne mjenjaju ni  godisnja doba , i da je  onaj sto dijeli pravdu ,,uvijek lopov,,,ali da se ne moze ni zaplesat  bez njega.

3 comments:

Anonymous said...

Nisam se javljala da ne budem na teretu;

Micko,
Mi taman poceli oblacciti duge gacce; zahladilo, a tek je plus 10 C.

Feniks

Micko said...

Bez sudije ništa.Bez čvrste ruke kao što je bila ona Titina nema sreće na Balkanu.Eto kad kažemo Bosna,pa 3 naroda,i nije neko čudo da se ne mogu dogovorit baš o ničemu.A gledaj Hrvatine,daj bože da se dogovore jeli zemlja okrugla.Ništa bez sudije.Šta će tek sad kad im se milion arapa vrati iz danke Dojcland.Mogu se potpisat na svoj suverenitet.Tražili su ,evo im ga.Zivila EU,koja će im jebat nanu.Danke Dojcland.Samo lud ne razumije.U jezevoj kućici ja pročitao.
Ja i Dara dva naroda pa se za sekundu dogovorimo ko će bit gornji.Volim ove srbe što znaju šta hoće.I kineska Zumi se dogovori za sekundu sa mnom,pa i Francuska Anamari pa sve ostale nacije,ali s mojima nikako.Ma jebo nas,znam ja nas,a sve piše u jezevoj kućici.
Što su se Herke emancipovale ne vjerovatno.Dotjerane,depilirane,noktici u raznim bojama,tetovaze od glave do pice.Samo ih jebe kad progovore.Da šute reko bi da su sve iz Londona.

Tetka samo ne daj salvare.Dok su na tebi ni artiljerija ti ništa ne može.

Anonymous said...

Samo da se zna, mislim da je Iznkova plata (ili plaća) oko pola miliona Eura. Tj. bila, prije ~4-5-6 godina. Ko zna koliko je sada.

PS
Ovaj Vaš blog je odličan. Samo tako nastavite.

Serdzada

 Zdravstvena zastita  i sve okolo nje je jedna od tema  kojom se niko ne voli baviti ako ne mora,Oni koji znaju vise od ,,jednog,, obicno pa...